ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BALIKESİR 2. İDARE MAHKEMESİ’NDEN ÖRNEK KARAR

            Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'ndaki hukuksuz yapılaşmaya dur dedi. “Enginkent Akçay” projesi için Edremit Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatları ve mülga Zeytinli Belediyesi tarafından yapılan 1980 tarihli onaysız imar planları iptal edildi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada davanın kazanılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek,konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi.

                ENGİNKENT İNŞAAT RUHSATLARI HUKUKA UYGUN DEĞİLDİR!

                “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay” adlı bir konut projesi için verilen inşaat ruhsatlarının,söz konusu alanla ilgili mevcut imar durumu, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olması nedeniyle,Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği,  Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, S.S. Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği, Zehra ERKÜN ve Fazilet UYSAL tarafından Balıkesir2. İdare Mahkemesi'nde, hem Edremit Belediyesi hem de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi aleyhine, yürütmenin durdurulması ve ruhsatların iptali talebi ile 2021 yılında dava açmıştık.

                Dava kapsamında 11.05.2022 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmış ve 08.06.2022 tarihli bilirkişi raporu haklılığımızı kanıtlamıştı ve ardından da yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Edremit Belediyesi'nin karara itirazından sonra  karar bozulmuştu. Yeniden görüşülen dosyada, ek bilirkişi raporundan sonra ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bursa Bölge İdare Mahkemesi, Edremit Belediyesi'nin ikinci itirazını reddederek, 16.02.2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararını kesinleştirmişti. 10 Nisan 2023 tarihinde Balıkesir'de yapılan duruşmaya katılmış, dava dilekçesinde yer alan iddialarımızı tekrarlarmış ve ruhsatların iptalini talep etmiştik.

Beklediğimiz karar nihayet geldi. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, dilekçemizde yer alan beyanlarımızı ve bilirkişi raporunda yer alan görüşleri dikkate alarak, bizleri haklı buldu ve kararını verdi. Kararda aşağıdaki ifadeler yer almaktadır:

                “….inşaat yapı ruhsatlarının ve Zeytinli Belediye Meclisi'nin 10.07.1980 tarih ve 11/52 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000ölçekli uygulama imar planının dava konusu inşaat ruhsatlarına ilişkin Enginkent Akçay konut projesi ileilgili olan kısımlarında HUKUKA UYARLIK bulunmadığı sonucuna varılmıştır.Açıklanan nedenlerle;1.Dava konusu, (04/01/2022 tarihli dilekçede belirtilen) Balıkesir İli, Edremit İlçesi, Çıkrıkçı Mahallesi…. Ada ve parsellerde bulunan inşaat yapı ruhsatlarının ve Zeytinli Belediye Meclisi'nin 10.07.1980 tarih ve 11/52 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının dava konusu inşaat ruhsatlarına ilişkin ENGİNKENT AKÇAY KONUT PROJESİ İLE İLGİLİ OLAN KISMININ İPTALİNE,Kararın tebliğini izleyen günden itibaren (30) gün içerisinde Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yolu açık olmak üzere, 13/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

                Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın göçmen kuşları, flamingoları, kurbağaları, yılan balıkları çok sevindi. Beton altında boğulmaktan kurtuldu. Biz de çok sevindik. Neymiş, Akçay Sazlığı rant alanı değil, yaban hayatın yuvası imiş. Mücadelemiz bitmedi, sürecek. “ Mücadelemiz devam edecek. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı kurdun, kuşun, börtü böceğin, yılan balıklarının yuvasıdır.

USULSÜZ YAPILAN 7 VİLLA ACİLEN YIKILSIN! BOZULAN ALAN REHABİLİTE EDİLSİN! HUKUKA AYKIRI YAPILAŞMAYA İZİN VERENLER HAKKINDA CEZAİ İŞLEM UYGULANSIN. “

                 Haber:C.Saffet Yılmaz

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans