ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

İLAÇ ZAMMI EKONOMİK SOYKIRIMIN ÜRÜNÜ

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP İktidarının vatandaşları her geçen gün fakirleştiren zam furyasının sürdüğünü, son olarak da ilaca yüzde 30,5 oranında zam yapılarak vatandaşların mağdur edildiğini söyledi. CHP'li Sarı, “Ekmek gibi, su gibi hayati öneme sahip ilaca da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı karar ile zam yapıldı. Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Seçimden sonra ilaca KDV artışı ile birlikte vatandaş yaklaşık yüzde 35 daha fazla ödemek zorunda bırakıldı. Zamlar, vatandaşın hayatını tehlikeye atar duruma geldi” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, gece yarısı Resmi Gazete yayımlanan ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması' ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararı eleştirdi. Yazılı açıklama yapan Serkan Sarı, seçim öncesinde döviz kurunu baskılayan AK Parti iktidarının seçim sonrasında rekor artışların önüne geçemediğini bunun da vatandaşa zam ve yokluk olarak yansıdığını vurguladı. CHP'li Serkan Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

EKONOMİK SOYKIRIM İLACA DA ZAM YAPTIRDI

“Türk Lirası her geçen gün değer kaybediyor. Dışa bağımlı olduğumuz ilaçlarda da döviz kuruna bağımlı olarak fiyat artışı ve tedarik sorunu yaşanıyor. Bunun örneklerini ne yazık ki geçen yıl gördük. Döviz kurunda artışlarla birlikte ilaç şirketleri maliyetle ilgili sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bu durumda da piyasada ilaç yokluğu baş gösteriyor. Süreç ilaç şirketlerinin zam talep etmesiyle devam ediyor. ‘Ya zam ya yokluk' kıskancında kalan hastalarımız her türlü mağduriyet yaşıyor. İlaca gecen yıl 3 kez toplamda yüzde 135 zam yapıldı. AKP iktidarının ekonomik soykırımı hastalarımız için hayati önem taşıyan ilaçlar için de tercihini zam yaparak kullandı. Vatandaş yine düşünülmedi.”

ECZACILAR DA MAĞDUR HASTALAR DA

CHP'li Serkan Sarı, mevzuat nedeniyle eczanelerin de mağdur olduğunu ve iktidarın yanlış politikaları yüzünden eczacı ile hastaların karşı karşıya getirildiğini söyledi. Sarı, şunları söyledi:

“Bununla birlikte eczacılarımızla hastalarımızı karşı karşıya getiren iktidarın yarattığı enflasyonist ortamda ilaç fiyatları arttıkça düşük karlı baremdeki ilaç sayısı artarak eczacılarımız zarar ettirilmektedir. Bu kısır döngüyü yaratan iktidar kangren olan bu soruna da çözüm üretmemiştir.”

İLAÇ YAŞAMSAL ÖNEM SAHİP YENİ YASAL DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR

“İlaç, yemek gibi, su gibi yaşamsal öneme sahiptir” diyen CHP'li Serkan Sarı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararnamesiyle ilaç KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı. Vatandaşın alım gücünün hızla düştüğü bir ortamda hem SGK, hem vatandaş, hem de eczacılara büyük bir yük getirecek bu artış derhal geri alınmalı. Arıca, hastalarımızın ödemek zorunda kaldığı katılım payı, fiyat farkı, muayene ücretinden doğan ücretlerin de azaltılması için bir düzenleme yapılması zorunlu hale gelmiştir” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK KANAYAN YARAMIZ

CHP'li Sarı, Türkiye'nin ilaçta dışa bağımlı olduğunu, ilacın dışa bağımlılığını azaltarak yerli ilaç üretiminin desteklenmesi ve kur değişikliklerinden daha az etkilenmesi için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Sarı, “Dışa bağımlılık adete kanayan yaramız. Stratejik ve yaşamsal öneme sahip olan yerli ilaç sanayinin, üretimin her aşamasını kapsayacak şekilde dışa bağımlılığı azaltacak tedbirlerin acilen alması gerekmektedir” diye konuştu.

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans