ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

KADINLAR, YAŞAM VE EMEĞİNİN HAKKI İÇİN MEYDANLARDAYDI

HABER: C.SAFFET YILMAZ Balıkesir’de kadınlar, bir 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yine yaşam hakkı ve emek mücadelesi için meydanlardaydılar,8 Mart Pazar günü Balıkesir Kadın Platformunun önderliğinde Salih Tozan Kültür Merkezi önünde toplanan yüzlerce kadın taleplerini içeren sloganlarla Alihikmetpaşa Meydanı’na dek yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptılar.

Basın açıklamasını okuyan Balıkesir Kadın Platformu Dönem Sözcüsü İnci Aydoğan Aydı 1857’den bu yana hak almak ve özgür olmak için yürüttükleri mücadele tarihinde çok yol aldıklarına vurgu yaparak “Ne var ki, rengimiz, dilimiz, inancımız fark etmeksizin, haklarımıza ve kazanımlarımıza saldırılar,katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor.”dedi.Aydı konuşmasının devamında şunları ifade etti:

 

  “Mart 1857’te New York’ta kadın işçilerin uzun çalışma saatlerine, kölelik koşullarına karşı direnirken katledilişlerinin 163. yılında, bu 8 Mart’ta da, itirazlarımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, el ele alanlardayız.

Evet; 8 Mart Dünya Kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdığı, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağ dışı zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür.

 

Dünyada şiddetin, yoksulluğun ve eşitsizliğin artmasına neden olan sistemi sorgulamadan ve değiştirmeden, kadına yönelik ayrımcılığın ve kadın sorunlarının ortadan kalkmasının mümkün olmadığı bilincindeyiz.Bu nedenle insanları yoksulluğa iten, eşitsizliğe ve şiddete yol açan bu sömürü düzeninde değişmesi, kadın sorunlarına çözüm için önemli bir aşama olacaktır.

Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki aynı oranda eğitim, istihdam olanaklarına sahip olmamakta; yönetim mekanizmalarında, siyasal yaşamda ve karar alma organlarında temsil edilmemektedirler.

          

 KADINLAR NE İSTİYOR?

ize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen kapitalist sömürü sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkında olarak dünden bugüne her biri yaşamsal değerde olan haklı taleplerimizle bugün yine 8 Mart alanlarındayız.

 

Eşit işe eşit ücret sağlanmalı,

İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı,

Şiddet, ayrımcılık, mobbingin gerçekleştiği durumlarda etkili bir soruşturma mekanizması kurulmalı ve caydırıcı cezalar tanımlanmalı,

Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli,  güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.

Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı,

Kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalı,

Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı,

Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmeli,

İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir.

Doğum izinleri arttırılmalı,

8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı,

Kapatılan kamu kreşleri açılmalı,

Diyoruz ki çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, örgütlü kadın mücadelesinde, Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Kazanalım.”

Yaşasın örgütlü müc!adelemiz,Yaşasın 8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans