ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

AYDINLANMA IŞIĞI SÖNMEYECEK

16 Mart Öğretmen Okullarının Kuruluş yıldönümü Balıkesir de düzenlenen panel ile kutlandı.Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Balıkesir Şubesi ve Mustafa Necati Eğitim ve Bilim Topluluğu'nun ortaklaşa düzenledikleri panel Balıkesir Üniversitesi,NECATİBEY Eğitim Fakültesi Aybüke Yalçın konferans salonunda gerçekleştirildi.Panelin açılışında konuşan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman, "Eğitim, toplumsal kalkınmanın temelidir. Cumhuriyetimizin ilerici, yurtsever kadroları tüm dünyaya örnek olan bir öğretmen yetiştirme sistemini Köy Enstitüleri ile gerçekleştirdi." diye konuştu.


Prof.Dr Serap Öz Aydın,Öğr. Görevlisi Ali Türer,Prof.Dr.Kemal Kocabaş,Dr.Öğr.Üyesi Fuat Özer ve Prof.Dr.Ayfer Kocabağ'ın konuşmacı olduğu panelde Mualla Orman konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü.

“Bilindiği üzere 16 Mart 1848'de, “Darül Muallimin-i Rüşdi” adıyla kurulmuş okullar, Cumhuriyet dönemindeki öğretmen okullarının da atası sayılıyor. Bu nedenle her yıl 16 Mart'ı, Öğretmen Okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutluyoruz. Kurulduğumuz 2001 yılından itibaren derneğimiz, eğitimde Laiklik ilkesinin ve Cumhuriyetimizin öngördüğü değerlerin korunup geliştirilmesi için mücadele vermektedir. Bizler biliyoruz ki; bir ülkedeki toplumsal, ekonomik, siyasal, kültürel ve teknolojik gelişmenin temeli eğitim sistemidir.Eğitim sisteminin en önemli unsuru ise “öğretmen”dir. Nitelikli eğitim, nitelikli öğretmenlerle gerçekleştirilir. Nitelikli öğretmeni yetiştirebilmek için iyi bir öğretmen yetiştirme sistemine gereksinim vardır. Öğretmen yetiştiren kurumlar her türlü gelişmeyi yakından izleyen, yeniliklere açık, ilerici, sorgulayan, içinde yaşadığı çevreyi geliştiren ve toplumun kültür düzeyini yükseltebilen örnek eğitimciler yetiştirebildiklerinde nitelikli ve çağdaş olabilirler. Fakat Öğretmen Okulları'nın kuruluşunun 176. cı yılını kutladığımız 2024 yılının Mart ayında bu ortalama doğrulardan söz etmek mümkün müdür? Asla!,Çünkü eğitim sistemimiz neredeyse bütün alanlarda tarikatların emrine verilmiş; çocuklarımız medrese eğitimi düzeyinde bir eğitime mecbur bırakılmıştır. Oysa eğitim, toplumsal kalkınmanın temelidir. Cumhuriyetimizin ilerici yurtsever kadroları, tüm dünyaya örnek olan bir öğretmen yetiştirme sistemini Köy Enstitüleri ile gerçekleştirdi. Bizler ilerici, çağdaş, bilimsel eğitim sistemini yaratan ve uygulayan insanların çocukları olarak bu 16 Mart'ta bir kez daha haykırıyoruz: 1. Eğitmen kursları da dâhil olmak üzere, Köy Enstitüleri ve Öğretmen Okulları gibi geçmişte başarısı kanıtlanmış öğretmen yetiştirme sistemlerinden yararlanın! 2. Eğitim fakülteleri ile Millî Eğitim Bakanlığı arasındaki bağlantının işlevsel, bilim temelli ve organik hale getirin! 3.Öğretim programlarını; evrensel ölçütlere ve yerelin koşullarına uygun bir biçimde yeniden yapılandırın, gerici ve cinsiyetçi unsurlardan arındırın! 4.Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu, tepeden inmeci değil, toplumun tüm kesimlerini temsil eden demokratik kitle örgütlerinin ortak kararı ile yapılandırın! 5.Öğretmenlerin örgütlenmelerinin önündeki engelleri kaldırarak örgütlülük haklarını evrensel ölçütlere dayandırın! 6. Öğretmen yetiştirme, atama, görevde yükselme ölçütlerinin hükümetlerin isteklerine göre değil, bilimsel verilere göre belirleyin!” Bizler inanıyoruz ki geleceğimizin adil çağdaş eğitim sistemini yine, ellerinden ışık taşan öğretmenlerin bilgi, bilinç ve iradesi kuracaktır. 16 Mart Öğretmenler Günü Kutlu Olsun.''

Haber ve fotoğraflar: C.Saffet Yılmaz

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans