ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ÖĞRETMEN OKULLARI 126 YAŞINDA

Öğretmen Okullarının 176.kuruluş yıldönümü nedeni ile Savaştepe Öğretmen Okulları Mezunları Derneği Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. istiklal Marşı ve Öğretmen Marşı'nın topluca okunduğu etkinliğe aralarında yaşları 80-90'ları aşmış önceki dönemler Savaştepe Öğretmen Okulu mezunu emekli öğretmenler de katıldılar.Konuya ilişkin Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin de bir basın açıklaması yaparak öğretmen okullarının kuruluş yıldönümünü kutladı.

“Türkiye'de ö ğretmen yetiştirme alanında önemli bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 176. yılını kutluyoruz. 1838 yılında, II. Mahmut döneminde çocukların ‘rüşt' (erginlik) yaşına kadar okuyabilmeleri için ortaokul düzeyinde rüştiyeler açılmış, çocuklar ergenlik yaşına kadar bu okullarda öğrenim görmüşlerdir. 16 Mart 1848 tarihinde rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere üç yıl süreli “Darül Muallimin-i Rüşdi” adını taşıyan okullar kurulmuştur. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte ve her yıl 16 Mart tarihi, Türkiye'de öğretmen yetiştirme politikalarının temeli olması nedeniyle kutlanmaktadır.

“ÖĞRETMEN YETİŞTİRMENİN TARİHSEL SÜRECİ”

“1973 yılında yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile öğretmenlerin yükseköğrenim görmeleri zorunluluğunu getirilmiştir. İlkokullara sınıf öğretmeni yetiştirilmesi için 1974-1975 öğretim yılından itibaren İlköğretmen Okullarının bir kısmında iki yıllık eğitim enstitüleri açılmıştır. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile iki yıllık eğitim enstitüleri Eğitim Yüksek Okulu'na dönüştürülerek eğitim fakültelerine bağlanmıştır.Eğitim yüksekokullarının süresi 1989-1990 öğretim yılından itibaren dört yıla çıkarılmış ve eğitim yüksekokullarının bazıları eğitim fakülteleriyle birleştirilerek bu kurumlar “Sınıf Öğretmenliği Bölümü”ne dönüştürülmüştür. Günümüzde öğretmen yetiştirme konusunda “Nitelikli eğitim, nitelikli öğretmenle mümkündür” anlayışıyla uyuşmayan uygulamalar ve yaşanan sorunlar geçmişte öğretmen yetiştirme konusunda uygulanmış başarılı modelleri hatırlamayı gerektirmektedir.”

“OKULLAR TARİKAT VE CEMAATLER TARAFINDAN KUŞATILDI”

“Medreselere alternatif olarak kurulan rüştiye mekteplerine Batılı anlamda öğretmen yetiştirmek için açılan Darülmuallimin'in, aradan 176 yıl geçmiş olmasına karşın, öğretmen okullarının Türkiye eğitim sistemi içindeki yeri hala doldurulamamış, eğitime ilişkin pek çok konuda olduğu gibi öğretmen yetiştirme politikaları konusunda da geriye gidişler yaşanmıştır.Ülkemizde geçtiğimiz yıllar içinde okulöncesi ve ilkokul başta olmak üzere, eğitimin bütün kademelerinde ‘dini eğitim' uygulamalarının bilinçli olarak arttırması, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerle yapılan protokoller üzerinden okulların tarikat ve cemaatler tarafından adeta kuşatılmış olması, siyasi iktidarın eğitim sistemi kendi siyasal-ideolojik çizgisine göre biçimlendirmesinin somut sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.Geçtiğimiz 22 yıl içinde öğretmenlik mesleği ve eğitim emekçilerinin emeği daha önce hiç olmadığı kadar değersizleştirilmiş, eğitim emekçileri sık sık baskı, tehdit ve şiddete maruz bırakılmıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi ile öğretmenlik mesleği piyasacı bir anlayışla ele alınarak rekabetçi bir anlayışla yeniden düzenlenmiştir. Okullarda yasal olarak sadece öğretmenlerin eğitim öğretim hizmeti vermesi gerekirken, ÇEDES projesi ile Diyanet'e bağlı imam, vaiz ve Kur'an kursu öğreticileri ‘manevi danışman' sıfatıyla görevlendirilerek laik eğitime aykırı uygulamalar hayata geçirilmeye başlanmıştır.

“ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN DEĞERİ”

“Dünyanın hiçbir ülkesinde öğretmenin ve öğretmenlik mesleğinin değerini adeta ayaklar altına alan, öğretmenlerin emeğini yok sayan bir iktidar ve eğitim yönetimi görmek mümkün değildir. Öğretmenlik mesleğinin uzun yıllar değerli ve saygı duyulan bir meslek olarak kabul edilmesinde öğretmen okullarının ve bu okullardaki eğitim felsefesinin payı büyüktür.Eğitimde güvencesiz istihdam uygulamalarının artması, öğretmen alımlarının mülakatla yapılmaya başlanması ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yarım milyonu aşkın ataması yapılmayan öğretmen sorunu sürmektedir. Öğretmen alımında, istihdamında ve idareci görevlendirmesinde kayırmacılığın, torpilin ve siyasi kadrolaşmanın belirleyici olması eğitimin niteliğini daha da düşürmektedir.Türkiye'de eğitimin ve öğretmen yetiştirme sisteminin yaratılmasında ve sürdürülmesinde önemli yerleri olan Öğretmen Okulları ve Köy Enstitüleri gibi deneyimler yok sayıldıkça yaşanan sorunların artarak sürmesi kaçınılmazdır. Yaşadığımız tüm olumsuzluklara, haksızlıklara, hukuksuzluklara rağmen “Nitelikli eğitim için, nitelikli öğretmen” anlayışını hayata geçirmek, Eğitim Sen'in ve yüz binlerce eğitim ve bilim emekçisinin temel görevleri arasındadır.
“Eğitim Sen olarak, öğretmen okullarının kuruluşunun 176. yılını kutluyor, öğretmen okulları geleneğinin yarattığı ilke ve değerleri savunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

Haber ve fotoğraflar: C.Saffet YILMAZ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans