CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'e enflasyonla mücadelede tasarruftaki başarısızlık tablosunu ortaya koyarak sorular yöneltti. Serkan Sarı soru önergesinde şu soruları sordu:
- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarruf etmesi gereken kaç uçağı var? Cumhurbaşkanlığı uçak filosunun her türlü maliyeti toplam ne kadardır? Kamudaki taşıt tasarrufuna, “hava taşıtı” olan Cumhurbaşkanlığı uçaklarından başlanacak mıdır?
- Cumhurbaşkanlığının araç filosunda kaç makam aracı bulunmaktadır? Bu araçların her türlü maliyeti toplam ne kadardır? Tasarrufa, makam araçları olan Cumhurbaşkanlığı araçlarından başlanacak mıdır? Yaptığınız bir hesaplama var ise sadece Cumhurbaşkanlığında yapılacak tasarrufun karşılığı kaç liradır?
- Bütün harcama kalemlerinde kesintiye gidilirken Cumhurbaşkanlığı'nda da kırtasiyeden elektriğe, yakıttan sağlık harcamalarına kadar birçok harcama kaleminde tasarruf yapılacak mıdır? Yaptığınız bir hesaplama var ise Cumhurbaşkanlığının bu kalemlerinden ne kadar tasarruf edilecektir?
- Cumhurbaşkanlığının yurtdışı ziyaretlerinde de sınırlama yapılacak mıdır?
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın bütçesi tasarruf tedbirleri kapsamında azaltılacak mıdır? Haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerde de kesinti yapılacak mıdır?
- “İtibardan tasarruf olmaz” denilerek Cumhurbaşkanlığının temsil, tören, ağırlama, tanıtım hizmetiyle ilgili giderlerinin bütçeleri de tasarruf tedbirleri kapsamında küçültülecek midir?
CHP Milletvekili Serkan Sarı, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“İSRAF KONUSUNDA AKP İKTİDARININ ELİNE KİMSE SU DÖKEMEZ”
“Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yayınlanan bir genelge ile gündeme gelen ve daha sonrasında da Cumhurbaşkanı Yardımsıcısı Cevdet Yılmaz'ın da bu konuyla ilgili yasal düzenlemelere başladıkları vurgusunu yapmış olduğu tasarruf genelgesi ile ilgili olarak yanıtlanmak üzere Mehmet Şimşek'e bir soru önergesi hazırladık ve kendisinden önümüzdeki dönemde yapılacak olan tasarruflarla ilgili bilgi istedik. Biliyorsunuz ki iki bin yirmi bir haziranında da yine bir tasarruf genelgesi yayınlanmıştı. Ama AKP iktidarı ne yazık ki tasarım konusu da başarısız. israf konusunda ise eline kimse su dökemez. Bu gerçekler doğru göz önünde bulundurulduğunda, daha önce taşıtlarla ilgili kamuda kullanılan taşıtlarla ilgili yayınlanan bu genelge sonucunda o günden bugüne ne oldu? Baktığımızda 2021 yılında, yani genelgenin yayınlandığı yılda kamudaki araç kiralama bedellerinin ve masrafın 552 milyon lira olduğunu görünen o ki bu genelgeyi kimsenin ciddiye almadığını, bir sonraki yıl 2022 yılında 1 milyar 900'e ulaşan bu taşıt giderlerinin 2023 yılında katlanarak büyüdüğü ve 2 milyar 897 milyon liraya ulaştığını görüyoruz.
Sadece 2024 yılın ilk üç ayında bile 880 milyon lirayı bulan bir taşıt masrafı kamunun sırtında yük durumda. Görüyoruz ki yıldızından yayınlanan genelgelerden kimse ciddiye almıyor. Kimse karşılığında bir tasarruf yapmadığını görüyoruz. Genelde bu genelgelerin sonucunda emeklimizden tasarruf yapılıyor. Çalışan işçimizden tasarruf yapılıyor. Çiftçimizden tasarrufu yapılıyor. Memurumuzdan tasarruf yapılıyor ama kamusal saltanattan asla vazgeçmiyor. Bu israf düzeni o günden bugüne devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı yurtdışından dönerken uçağında yapmış olduğu açıklamada yeni düzenlemelere vurgu yaparak, tasarrufu kamuda etkin kılacağız dedi. Resmi taşıt kullanımda haberleşme giderlerine temsil, tören ağırlama hizmetlerinden demirbaş adamına kadar bütün harcamalar göz gereksiz olan harcamaların durdurulup tasarruf sağlanacak diye bir açıklaması var.
CUMHURBAŞKANININ UÇAK FİLOSUNDAN TASARRUF EDİLECEK Mİ?
“AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şu anda kullanmış olduğu büyük bir uçak filosu var. Bu uçak filosu ile ilgili herhangi bir araç tasarrufu yapılacak mı? Bu uçaklar satılacak mı? Bu uçakların satılması ve uçaklardaki masrafların kısılması sonucunda ne kadar tasarruf yapılacak? Bunu merak ettiğimiz için bu maddeyi soru önergemize koyduk. ikinci sorumuz Cumhurbaşkanı araç videosunda makam araçlarında kaç tane cumhurbaşkanlığına ait araç makam aracı var. Bunların kaçı tasarrufa gidilecek, ne kadar azaltılacak ve bu yapılan tasarruflar sonucunda kaç para kamu kar edecek? Bunu da yine cevaplamak üzere Mehmet Şimşek'e soruyoruz.
Bütün harcama kalemlerinde kesintiye gidileceği vurgusu yapıldı. Cumhurbaşkanlığının da kırtasiye, elektrik, yakıt, sağlık harcaması gibi birçok kalemde yapmış olduğu harcamalardan bir tasarruf sağlanacak mı? Cumhurbaşkanı yurtdışı ziyaretleri ile ilgili herhangi bir tasarrufa gidilecek mi? Yine merak ettiğimiz konu başlıklarından bir diğeri de Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Daire Başkanlığının yapmış olduğu çalışmalarda bir bütçede tedbir alınacak mı? Personel sayısında bir azaltma ve harcamalarında giderlerinde bir kısıtlama yapılacak mı? Yine bunu çok merak ediyoruz. İtibardan tasarruf olmaz denilerek yıllardır yapmış oldukları temsil, tören, ağırlama ve bu tarz etkinliklerle harcadıkları kamu malının kamu zararının haddi hesabı yok. Cumhurbaşkanlığımızın bu anlamda da bir tasarrufa gidip gitmeyeceğine. Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek soru önergemize sorduk.
TASARRUFA SARAYDAN BAŞLANILMALI
“Sonuç olarak ilk önce tasarrufu saraydan başlaması gerektiğini vurguluyoruz ve bu tasarrufun sonucunda ne kadar kaynak yaratılacak bunu merak ediyoruz ve bu yaratılan kaynaklar sayesinde vatandaşımıza öncelikle emeklimize asgari ücretle çalışan işçim muza, esnafımıza çiftçimize ne kadar fayda sağlanacak, maaş artışı için bunlar kullanılacak mı?
Gelir artışı için bunlar vatandaşımıza ulaşabilecek mi? Bunu merak ediyoruz ve bu konuda sorularımızı yazılı soru önergesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına teslim ediyoruz. Mehmet Şimşek bu konuda vereceği cevapları önümüzdeki günlerde yine sizlerle paylaşacağız.”