Balıkesir'de 23'üncü Kuva-yi Milliye Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları bir kez daha saygı ve minnetle anıldı. Kuvayi Milliye Günü için saat 16.00'da Adnan Menderes Mahallesi'ndeki Kuva-yi Milliye Anıtı önünde tören düzenlendi. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, anıta Türkiye haritası şeklinde kırmızı ve beyaz karanfillerden yapılmış çelenk sundu.
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, 9. Ana Jet Üssü Komutanı. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, Jandarma Alay Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, Emniyet Müdürü Hasan Yiğit ve daire müdürlerinin tören alanına gelmesiyle birlikte 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi öğrencileri halk oyunları gösterisi yaptı.
Gösterinin ardından, Anıt önünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silah arkadaşları ve tüm şehitler adına saygı duruşu yapıldı, hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Adnan Menderes Anadolu Lisesi Öğrencisi Ecrin Karkın ve Mehmet Güray Okdemir Kuva-yi Milliye şiirleri okudu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi: “Kuva-yi Milliye'nin başşehri Balıkesir'imizde Kuva-yi Milliye günümüzü hep birlikte kutluyoruz. Başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını rahmet, minnet, sevgi, saygıyla anıyorum. Balıkesirli hemşehrilerimin de bugününü Kuva-yi Milliye Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. 15 Mayıs'ta 1919'da İzmir'i işgal eden Yunan düşman kuvvetlerinin Balıkesir'e geçişini durdurmak için harekete geçen yiğit Balıkesirliler şehri kurtarmak için Alacamescit'te bir araya geldiler. 16 Mayıs'ta milli mücadeleyi başlatan 41 bayrak adam, Kuva-yi Milliye ateşini yaktı. 3 gün sonra Heyeti Merkeziye'yi kuran 41 bayrak adamı düşmana karşı ilk hareketini de başlattı. İşte onun için Balıkesir, Kuva-yi Milliye'nin baş şehri. 15 Mayıs'ta bu topraklara göz dikenlere karşı, 16 Mayıs'ta Balıkesirliler bir oldu, beraber oldu ve milli mücadeleyi başlattı. İlk kurşun da, son kurşun da memleketimiz Balıkesir'de atıldı.
Ben Akıncı müfrezesinde mücadele eden yiğitlerden bir tanesinin evladıyım. Ve onun İstiklal Madalyasını da göğsümüzde taşıyoruz. Milletvekilliği sürecimde hiçbir ayrım yapmadan bütün Balıkesirlilerle birlik, beraberlik içerisinde istiklal madalyamız için mücadele ettik. Şimdi de hem Büyükşehir, hem de bütün hemşerilerimizin ve gazilerimizin ve bu uğurda can verenlerin hakkını korumak, onların onurlarını iade etmek için hep birlikte İstiklal Madalyası mücadelemize devam edeceğiz. Ben bu bugün vesilesiyle başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve hemşerilerim, yiğit Balıkesirlileri saygıyla, sevgiyle anıyor ve selamlıyorum.”
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da Kuvayi Milliye günü ile ilgili konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün tüm Türkiye'yi aydınlığa kavuşturacak meşalenin yakıldığı gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Zağnos Paşa Camisindeki hutbesinde söz ettiği Balıkesir'in dindar ve kahraman insanları sayesinde şehrimiz Ege'de kendi imkanlarıyla milli mücadeleyi başlatan tek şehir olmuştur. 105 yıl önce okuma yurdunda toplanarak. Alacamescit'e yürüyen 41 bayrak adamın öncülüğündeki Kuva-yi Milliye ateşi, daha sonra tüm Türkiye'yi sararak yayılmıştır. Alacamescit'te başlatılan Milli Mücadele Hareketi ile Balıkesir'in yiğit evlatları kendi imkanları ile vatan savunmasında üzerlerine düşen görevi tam anlamıyla başarmışlardır.
İstiklal mücadelemiz tüm dünyaya, Türklerin millet olarak bağımsızlığına ve özgürlüğüne olan inancını göstermiştir. Balıkesir, belediye Reisi, Keçecizade, Mehmet Emin beylerin, Yırcalızade Şükrü Efendilerin, Leblebici Raşit Efendilerin, Hasan Basri Çantayların, Vasıf Çınarların, Ali. Hikmet paşaların, İbrahim Ethem Akıncılar'ın, Nuri Efeler'in, koca müdürlerin kentidir. Balıkesir Zeybekleriyle, yörükleriyle, efeleriyle, Ege'de Kendi imkanlarıyla milli mücadeleyi başlatan şehirdir. İşte bütün bu insanları bir araya getiren, “Vatanın, ha ekmeğini yemişim, ha uğrunda kurşun” dedirten Kuva-yi Milliye ruhudur. Milli Mücadele bu ruhla verilmiş, İstiklal Harbi bu ruhla kazanılmıştır. Milli Mücadele'nin en önemli dönemlerinde Balıkesir'de Hasan Basri Çantay tarafından çıkarılan Ses Gazetesi Balıkesirlilerin ve Kuva-yi Milliyecilerin yanında yer alan Anadolu insanının da gür sesi olmuştur.
Mehmet Akif Ersoy da Ses Gazetesi'nin ilk sayısına gönderdiği yazıda şunu söylüyor. “Düşman sesi duymak istemezsen kardeş sesidir Uyan bu sesten. Kalkınca görür ki akşam olmuş. Vaktiyle uyanmayan bu sesten” mısralarıyla o da Milli Mücadele'ye ses olmuştur. Kuva-yi Milliye Haftası, yapılan etkinliklerle, gençlerimizle bu ruhun yeniden canlanması açısından bugün hepimiz için anlamlı oluyor. O gün ninelerimiz, dedelerimiz. Bu mücadeleyi verdiler. Bugün de biz torunları olarak bu bayrağı taşımaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki yarın da bütün torunlarımız mücadelemizi ayni kararlılıkla sürdürecek. Ülkemizin gelecek hedeflerine başarıyla taşıyacaklar. Balıkesir'imiz Kurtuluş Savaşı kahramanlarının miras bıraktığı Kuva-yi Milliye ruhuna ilelebet sahip olacaktır. Alaca Mescit'te direniş meşalesini yakan 41 bayrak adam olarak anılan Kuva-yi Milliyecilere ve bu vatan için canını feda eden tüm şehitlerimize, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnettarız. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.”
Ustaoğlu konuşmasını tamamladıktan sonra, başkan Ahmet Akın ile birlikte Kuva-yi Milliye anıtına çelenk sundu, törene katılanlarla anı fotoğrafı çektirdi.