ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ENFLASYONLA DEĞİL, EMEKLİLER VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞLA MÜCADELE EDİLMEKTEDİR

Balıkesir Çağdaş Emekliler Derneği Başkanı Orhan Alemdaroğlu, emeklilerin alacağı zam oranlarıyla ilgili bir açıklamada bulunarak enflasyonla değil, emeklilerle mücadele edildiğini belirtti.

Başkan Alemdaroğlu, ‘'TÜİK tarafından açıklanan talimatlı ve baskılanmış rakamlarla emeklilerin ve emekçilerin alacağı maaş zamları belli oluyor. Daha önce de açıklanan benzer oranlara göre 2024  yılının ilk 6 ayında milyonların ekmekleri  küçülmüş, alım gücü hızla gerilemişti.

Piyasa gerçekleri ortadayken, enflasyon canavarı  milyonların gelirlerini eritirken, bugün açıklanan AYLIK ENFLASYON  RAKAMLARIYLA  İTO ve ENAG tarafından açıklanan rakamlar arasında neredeyse 3 kat fark vardır. Milyonlarca emekli ve memur bu rakamların  gerçeği  yansıtmadığını görüyor. Bu açıklamayı yapanlar bu oranları belirleyenler büyük bir vebal altına girmişlerdir.'' diyerek konuya dikkati çekti.

 

TÜİK DALGA GEÇTİ

Türkiye'de emekli aylıklarının ortalaması 15.000 TL hesaplanmakta. Bakıldığında emeklilerin % 75 i bu ortalama rakamın altında aylık almakta. Açlık sınırının 18.978 TL yoksulluk sınırının 61000 TL olarak açıklandığı bir ortamda  MEMUR  ve SSK, BAĞKUR  EMEKLİLERİNİN  maaşları ciddi oranlarda erimiştir. Dul, yetim ve engelli maaşlarına baktığımızda ise yerlerde süründüğünü görmekte hiç de zorlanmayız.

Prof Dr Aziz Çelik'İn  açıklamalarına  göre “TÜİK DALGA GEÇTİ. Milyonlar, enflasyon belasının altında ezildi.” Asgari ücretle çalışanlar,kök aylığı 8000 TL altında olan SSK ve Bağ-kur emeklileri  ZAM ALAMAYACAKLAR.  Tüm memurlar ve memur emeklileri  ,% 24.73 olan 6 aylık enflasyon oranının 5,4 puan altında kalan  % 19,3 oranında zam alacaklar. Bu oranlarla 10.000 TL altında maaş alan 3 milyonu aşkın emeklinin maaşlarında değişiklik olmayacaktır.

TÜİK açıklamaları ile gerçek anlamda  enflasyon artışı olmaması nedeniyle geleceğimiz çalınmakta ve yoksulluğa sürüklenmekteyiz. TÜİK yaptığı hesaplamalarla bütün Piyasadaki  hesapları  ALT ÜST ETMİŞTİR.  Bu açıklanan rakamlar bütün kesimlerin hesaplamalarını etkileyecektir. Bu tür uygulamalar başta emekliler olmak üzere tüm halkı yoksulluğa mahkum etmektedir. Bakıldığında  ENFLASYON da vatandaşın sırtında ayrı  bir vergi yüküdür.

Resmi enflasyon rakamlarının üstündeki oranlarda maaş alan yok ama zaten ezilen  milyonlar; bu açıklanan oranlarla posaları çıkıncaya kadar ezilmeye devam edecek.  EMEKLİLER, Enflasyon ve kronikleşen yoksulluk gölgesinde yaşam ve geçim mücadelesi  vermektedir.  Bir milletvekili tarafından verilen soru önergesi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı HUZUR EVLERİNE   BAŞVURAN  EMEKLİ SAYISINDA  % 156  ORANINDA ARTIŞ olduğunu açıklamıştır. Durumun ne kadar vahim olduğu  ortadadır. Bunun en büyük nedeni emekli yaşlı yoksulluğudur. Bu nedenle huzur ve bakım evleri sayısı artırılmalıdır.

İstanbul Planlama Ajansı ( İPA) raporuna göre temel gelir kaynağı emekli maşı olan hanelerin konut ve kira harcamaları 2022 de %28.6 iken, geçen yıl  %31,9 seviyelerine çıktı. Raporda geçen yıl yapılan bir araştırmada Türkiye EMEKLİLİK SİSTEMİ açısından  44 ülke arasında, sondan 2. Sırada yer almaktadır.

2010 yılında asgari ücretin üstünde olan emekli maaşları bugün neredeyse asgari  ücretin yarısına denk haline geldiğini ve bu durumun emeklileri çalışmaya zorladığı belirtilmektedir. İstanbul'da yaşamak için emekli aylığına hak kazananların  %28,4 ünün çalışmaya devam ettiği, maaşların yetersizliği nedeniyle çalışma hayatını devam ettirmeye zorlanan emekliler  aynı zamanda fiyat artışlarının %95 lere vardığı bir ortamda, gıda ve giyim harcamalarında daha ucuz ürünlere yönelmeye başlamış, temel gıda  ihtiyaçlarını karşılamak için. sosyal ve kültürel alışkanlıklarından vazgeçmişlerdir. Kiracı emekliler gibi ev sahibi olanlar da hayat standartlarını düşürmekte ve kıt kanaat geçinmek zorunda kalmaktadırlar. Açıklanan oranlarla: ENFLASYONLA DEĞİL, BAŞTA EMEKLİLER OLMAK ÜZERE DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞLA MÜCADELE EDİLMEKTEDİR.

Gazeteci  Çiğdem Toker'İn  açıklamalarından anladığımız kadarıyla “temsil ve tanıtım giderlerindeki bir yıllık artış % 583, lojman bakım giderleri %244 oranında arttığı gibi birçok harcamada tasarrufun olmadığı bu sistemde, emekliler bir yük olarak görülmeye devam ederse; emeklinin payına yoksulluk düşecek, varsılların payına da pastanın kremalı yanı düşecek, gelirlerinin katlanması  sağlanacaktır. Bu  açık ifadeyle EMEKLİLERE “SİZİ GÖRÜYORUZ AMA UMURSAMIYORUZ .”  demektir.  Kamuda  tasarrufun  hiç yapılmadığı bir sistemde emekli  ve  emekçiye ücret kısıtlamasının yapılması göz önüne alındığında  ARTIK  SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ.''

 

NASIL GEÇİNECEĞİZ?

‘'01.10.2008 den önce yapılan Aylık Bağlama Oranlarına göre memur  emeklileri  daha  iyi oranlarda maaş almaktaydılar. Ancak bu tarihten sonra hesaplamalarla aylık bağlama oranlarında hesaplamalar değiştirildi. Maaşlar arasında farklar eridi. İlerleyen zamanlarda  bu sistem devam ederse hakkaniyet ölçüleri daha da çiğnenmiş olacak. Bu konu oransal artışlarla düzeltilemez. Tüm emeklilerin maaşları pirim ödeme gün sayılarına ve kıdemlerine göre artırılmalıdır. Yeni düzenlemeler gerektiren bu duruma bir an önce çözüm bulunmalıdır. ÇÖZÜM: İNTİBAK YASASIDIR.

Sayın Cumhurbaşkanına   “ Memura verilen seyyanen zammı    Memur Emeklilerine de vereceğiz.” sözünü hatırlatırız.

Bugüne kadar  TÜİK tarafından açıklanan enflasyona bağlı olan  zam oranlarıyla zaten geçinemiyorduk. Yıllık gerçek enflasyonun  % 130' lara dayandığı ortamda  19,31 ve 24.73 lük oranlar korunarak, maaşlarda  ek bir artış yapılmazsa   NASIL GEÇİNECEĞİZ?   Emeklileri sefalete  mahkum edenlere “BİRAZ VİCDAN” diyoruz.'' şeklinde konuştu.

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans