ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

200 MİLYONDA BİR GÖRÜLEN MAVİ ISTAKOZ AYVALIK’TA GÖRÜNTÜLENDİ

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, dünyada son derece nadir görülen mavi ıstakoz Tabiat Parkı sınırları içerisinde yuvalandığı deniz dibinde görüntülendi.

Bazı kaynaklara göre 200 milyon, bazı kaynaklara göre ise 2 milyon da bir mavi ıstakoz Ayvalık'ta görüntülendi.

Bir hayalet ağa takılan mavi ıstakoz, profesyonel dalgıç ve su ürünleri mühendisi Nedim Kartal tarafından kurtarıldı ve sonra kamera kaydına alındı.

22 adası ile çok zengin bir su altı hayatına sahip olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde deniz dibinde görüntülenen mavi ıstakozun müthiş görüntüsü ise görenleri adeta büyüledi.

Mavi ıstakozu kayıt altına alan Kartal “Ayvalık'ın pek bilinmeyen yüzü olan sualtı canlı çeşitliliğidir. Bunun için gönüllü olarak birçok çalışmalar yapıyoruz. Su altında, farklı ve nadir görüntülere rastladığımızda da bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Son yakaladığımız görüntü, dünyada çok nadir görülebilen, bazı kaynaklara göre 2 milyon, bazı kaynaklara göre ise 200 milyonda bir rastlanılan mavi renkli ve renk mutasyonuna uğramış bir ıstakoz türüydü.” dedi.

Böylesi ender görülen bir deniz canlısını su altında görüntüleyebilmenin kendisine kısmet olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Kartal, “Bana göre; Ayvalık'ın su altı zenginliğini de ortaya koyan bir detaydı bu. Bilinçsiz avcılar tarafından zarar verilmemesi için tam olarak nerede görüntülediğimi söylemeyeceğim. Ama Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde görüntüledim. Bu nadide canlının görüntülerinin insanlarla paylaşılması gerektiğine inandığım için de görüntülemeyi uygun buldum. Umarım uzun süre yaşamına devam eder. Ara ara gidip bu müthiş canlıyı gözlemlemeye çalışacağız” diye konuştu.

Görüntülediği ıstakozun diğer ıstakoz türlerinden farklı birey olmadığını kaydeden Nedim Kartal, “Bu diğer ıstakozlardan farklı olarak renk mutasyonuna uğramış bir türdür. Üremiş bile olsa belki yine kendisi gibi mavi renkli ıstakozları dünyaya getirebilir ama genelde kahverengi renkte ıstakozları üretebilecektir.” ifadelerini kullandı.

 

“MAVİ ISTAKOZ'UN KÜRESEL ISINMA SONUCUNDA BU SULARA GELEBİLECEĞİNE İHTİMAL VERMİYORUM”

Mavi Istakoz'un Ayvalık'ta ilk kez görüntülendiği öğrenilirken, bu ıstakoz türünün ilçenin açıklarına iklim değişiklikleri nedeniyle gelebilmiş olmasına ihtimal vermediğini söyleyen Kartal, “Mesela Domuz Balığı, Akdeniz ve Bodrum taraflarında sık görülürken, Ayvalık ve çevresinde nadir görülebiliyor. Papağan Balığı ise yeni yeni bu taraflara gelmeye başladı. Ama istilacı tür dediğimiz, Aslan Balığı, Balon Balığı gibi su altı canlıları ise henüz Ayvalık'ta görülmüş değil. Kısacası Ayvalık suları, küresel ısınmadan o kadar etkilenmiş değil. Bu yüzden de Mavi Istakoz'un küresel ısınma sonucunda bu sulara gelebileceğine ihtimal vermiyorum” dedi. 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans