ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

TÜRKMENDAĞI’NDA İŞGAL SÜRÜYOR

 Haber: C.Saffet YILMAZ

           Balıkesir'in Altıeylül,Karesi ve İvrindi ilçeleri sınırları içerisinde  yer alan Gökçeyazı Mahallesi'nin Onaltı köyü toprakları üzerinde siyanür kullanarak Altın,Bakır madeni çıkarımı ve ayrıştırılması faaliyeti sürdüren CVK Madencilik AŞ ,köy kaklı ve çevrecilerin itirazlarına rağmen aldırdığı istimlak kararına dayanarak tarım alanlarını işgalini sürdürüyor.

           CVK Madencilik A.Ş. tarafından Balıkesir İli İvrindi ve Atıeylül ilçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan CVK Madencilik Anonim Şirketi'ne ait  Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı Hazır Beton Tesisi ve  Cevher Zenginleştirme / Atık Depolama Tesisi projelerine verilen "ÇED olumlu" kararlarının iptali istemiyle açılan dava kapsamında yeniden bilirkişi keşfi 10 Ocak 2024 Cuma günü oldukça zor koşullarda gerçekleştirildi.


           Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve Gökçeyazı köylüleri tarafından açılan    davada, yerel mahkeme talebi reddetmiş, ancak karar Danıştay'dan  dönmüştü.Heyet başkanı hakimin keşfin başlayacağı yerin madenin Sarıalan girişi olduğunu avukatımıza söylemesi sonucu davacılar, Sarıalan'a doğru yola çıkmışlardı.Zorlu keşif , Davacılar Tema Vakfı, Kazdağları Derneği, Gökçeyazılı Yurttaşlar ile Balıkesir den çevre gönüllüsü yüzlerce yaşam savunucusu ve açıklama yapacak uzmanların da içinde olduğu topluluğun yollarının kesilerek, keşfin başlayacağı söylenen alana geçişin engellenmesiyle başladı. Proje kapsamında yer alan zenginleştirme  tesisi, atık barajı, pasa  alanları, Çamköy ve Dallımandıra Göletleri'nde  incelemeler yapıldı.  Uzmanlar ve avukatların beyanlarda bulunarak proje hakkındaki itirazlarını dile getirdiler.Tüm engelleme çabalarına rağmen CVK Maden A.Ş.'nin Gökçeyazı ve Sarıalan olarak  iki giriş kapısını da adeta kuşatma altına alan doğa dostları büyük bir özveri ve dirençle yapılmakta olan keşfin sonucunu öğrenmek için zor koşullarda saatlerce beklediler.CVK keşfinde  Balıkesir'li doğa dostları, siyasi partiler, dernekler ile uzmanların kitlesel katılımı umutları oldukça artırdı.


           10 Aralık Cuma günü müdahil olarak maden sahasında yapılan keşifte yer alan  Gökçeyazı Türkmendağı Çevre Koruma Ve Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Yalçın keşif sonrası yaptığı açıklamada keşfe ilişkin ayrıntılı bilgileri bizlerle paylaştı. Yalçın emek veren ve çzveride bulunan kişi,kurum ve demokratik litle örgütlerime teşekkür ederken şu açıklamada bulundu:

           “ Yoğun trafiğine rağmen bizleri yalnız bırakmamakta tercihlerini kullanan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ,Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, Uzmanlarımız  Prof. Dr. Serap Öz Aydın, Prof. Dr.Harun Baytekin ile Chp İl Başkanlığı, Chp Karesi ve İvrindi  ilçe başkanlığına, Balıkesir Mimarlar Odası'na Balıkesir Barosu, Tabip Odası'na, Balıkesir Mali Müşavirler Odası'na, Balıkesir Ziraat Mühendisleri Odasına ,sivil toplum örgütlerinin üye ve temsilcilerine, Gökçeyazılı köylülerimize, tüm hemşerilerimize  yaşayabileceğimiz doğa umudumuz adına teşekkür ederiz. Türkmen Dağı'nın Üstü Altından Değerlidir.Mücadelemiz her koşulda devam edecek. “

           Tarlaları CVK madeni tarafından işgal edilen Gökçeyazı'lı kadınlar mahallelerinde hastalıkların gittikçe arttığını,ağaçların kurumaya başladığını vee yetiştirdikleri ürünlerin kısa sürede çürümeye başladığını dile getirdiler.Yapılmakta olan keşifte bilirkişi olarak Kazdağları derneği adına bulunan Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük keşif kurallarına uygun hareket edilmediği için heyeti terk ettiğini belirterek muhabirimize şu açıklamalarda bulundu:

           “Burada yapılacak olay şudur.Bu adam suç işlemiştir ve Büyükşehir belediyeleri yetki sahibidir.Adam burada büyük çukurlar aimış.Tüm buna karşı büyükşehir belediyeleri müdahale edebilecek durumdadır.Hakları var,yetkileri var ve bunu aynı zamanda eylemliliğe de dökebilir.Yasaları değiştirebilecek düzeyi söz konusu edebilirler.Harfiyat 1 metreyi geçerse ölür,ama toprak içindeki canlı organizmalar 40 Cm de ölür.bunlar ÇED raporunda 4 metreyi hedef almışlar.Bu duruma itiraz edilebilinir.”



Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans