TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Dünya mimarı olarak bilinen Mimar Sinan'ın ölümünün 432. yılında bir mesaj yayınladı.Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturduğunu anımsatan mesajda şunlara yer verildi.
"Tüm dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşan ve boyutları belirsiz salgın koşulları nedeniyle; her yıl Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca tüm birimlerimizle birlikte düzenlenen anma etkinlikleri ile her iki yılda bir Mimar Sinan’ın yüce anısını yaşatmak üzere mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli meslektaşlarımıza verilen “Mimar Sinan Büyük Ödülü”nün yer aldığı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri bu yıl gerçekleştirilememektedir.
Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur.
Koca Sinan’ın endüstri öncesinin en önemli mekân yapılarını oluşturan eserleri;; “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş; Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınmıştır.
Sinan’ın mirası; mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Bütünlük içinde korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı merkezi ve yerel yönetim politikalar aracılığıyla tahrip edilmektedir.
Antik uygarlıkların kesişiminde yer alan, mimarlık ve sanatın kültürel ve tarihi zenginliklerin beşiği olan ülkemizde, bütünsellik yerine parçacıl kentsel büyüme yeni bir politika olarak kabul edilmiştir.
Cumhuriyet devrimi ve genç Türkiye’nin modernleşme sürecinde; kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için alınan önlemler ve yürütülen çalışmalar terk edilmekte, insanlık mirası olan mimari ve kültürel mirasımız tutarsız ve rant odaklı planlama politikaları nedeniyle geri dönülemez biçimde zarar görmektedir.
Mimarlar Odası olarak; tarihsel ve kültürel varlıkların korunmasının devletin asli görevlerinden olduğunu hatırlatıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık kapsamında, mimari ve kültürel mirası tahrip eden politika ve uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi vurguluyoruz.
Bu kapsamda; Mimar Koca Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken; merkezi ve yerel yöneticileri, ilgili ve duyarlı tüm kesimleri ve sorumluları çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz." (www.yenihabergazetesi.net)