ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Büyük Ütopya Seksen Yaşında

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80’nci yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamasında "Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 yılında kurulan, 1946 yılında yolundan saptırılan ve 1954 yılında kapatılan özgün, aşılamayan Cumhuriyeti’mizin yüz akı, UNESCO tarafından tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme ve örgütlenme eylemidir…"dedi. 

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman'ın, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80’nci yılı nedeniyle yaptığı bir açıklamada şu görüşlere yer verildi:

 

"29 Ekim 1923’te kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti aydınlanmasının bir ütopyası vardı: Köy Enstitüleri... 

17 Nisan 1940’ta bir yasayla kurulan Köy Enstitüleri, 1930’lu yıllarda Eğitmen Kurslarıyla başlayan, 1937’de Köy Öğretmen Okulları olarak kurumlaşan devrimci, aydınlanmacı bir uygarlaşma ve özgürleşme destanıydı... Bir masal, hiç yaşanmamış ve asla yaşanamayacak bir hayal değil, bu topraklarda on yıllık devasa bir deneyimi yaratarak gerçekleşen ütopyaydı…

Öğrencilerin tüm gereksinimlerini üreterek karşıladıkları, tarlada kazma, kürek, çapa; yapıcılıkta mala, çekiç, hızar tutan ellerin, aynı zamanda piyano tuşlarında, keman tellerinde, tuval üzerinde gezinmesi veya bir graniti heykele dönüştürmesi bir gerçekti… 

Programın eksiksiz uygulanmasıyla yalnızca on yıl süren bir deneyimdi Köy Enstitüleri. 97 yıllık Cumhuriyet tarihimizde  80 yıldır konuşulan, eğitimde, sosyal yaşamda aşılamayan bu on yıllık aydınlanma deneyiminin yarattığı ekonomik, sosyal ve politik  yenilenmenin önemini bugün daha iyi bilince çıkarabiliyoruz. 

Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 yılında kurulan, 1946 yılında yolundan saptırılan ve 1954 yılında kapatılan özgün, aşılamayan Cumhuriyeti’mizin yüz akı, UNESCO tarafından tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme ve örgütlenme eylemidir… 

Köy Enstitüleri, Anadolu halk kültürü ile evrensel bilgi ve estetiğin harman edilerek kültürler arasında kurulmaya başlanmış bir köprüdür; Köy Enstitüleri, yarım kalmış Anadolu Rönesansı’dır; Köy Enstitüleri, dalından daha ham iken koparılmış dünyanın en değerli kültür, eğitim ve özgürlük meyvesidir.

Köy Enstitüleri, emperyalist işgalcileri topraklarından kovan ve ezilen halklara ulusal kurtuluş yolunu açarak uluslarası sömürge zincirinin kırılmasını sağlayan yoksul emekçi halkımızın sosyal kurtuluşa uzanan elleridir. (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans