Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu (ASEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Durgut, mesajında "Hemşireler, toplum sağlığının korunması için gerekli hizmeti veren Aile Hekimliklerinde, sistemin vazgeçilmez bir parçası olarak, Aile Sağlığı Çalışanı sıfatıyla da yer almaktadırlar. " diyerek sözlerine şöyle devam etti.
"Sağlık, bireylerin zorunlu ve en vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Dünyayı kasıp kavuran COVİD 19 salgını ile bunu bir kez daha görmüş olduk. Halkın sağlığını korumak için nasıl cansiperane çalıştığımızı hem yöneticilerimiz, hem halkımız gördü ki, bizleri onore etmek için günlerce alkışladılar. Bildiğiniz gibi alkış alan sağlık çalışanlarının önemli bir kısmını bizler, yani hemşireler oluşturmaktadır. Ülkemizin de üyesi olduğu OECD ülkelerinin hemşire istihdam sayıları göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin en alt basamaklarda yer aldığını görmekteyiz. Bu yetersizliğe rağmen hemşirelerimiz ülkemizin dört bir yanında özveriyle çalışmış ve adeta destan yazmışlardır.
Hemşireler, toplum sağlığının korunması için gerekli hizmeti veren Aile Hekimliklerinde, sistemin vazgeçilmez bir parçası olarak, Aile Sağlığı Çalışanı sıfatıyla da yer almaktadırlar. Sağlıkla ilgili pek çok işlemin ötelendiği, ertelendiği pandemi döneminde, bebek, çocuk, ergen, gebe takibi, aşılama, kanser ve obezite taramaları gibi işleri aksatmadan yerine getirmişlerdir. Tüm bu işleri layıkıyla yerine getirirken, alkışın dışında bir motivasyona ihtiyacımız var. Yaşadığımız sıkıntıların bir an önce çözülmesi en büyük motivasyon kaynağımızdır.
Alkışlandık, gurur duyduk evet ama;
Alkış yetmez; 3600 ek gösterge hakkımızdır.
Alkış yetmez; Etkin bir Sağlıkta Şiddet Yasası, can korkusu duymadan hizmet vermek için lazım olan en temel hakkımızdır. Çıkan yasa yaraya merhem olmamıştır.
Alkış yetmez; vekaletsiz ücretli izin kullanmak hakkımızdır.
Alkış yetmez; pandemi süresince sağlık çalışanlarına verilen ek ödemenin herkese eşit dağıtılmasını ve Aile Sağlığı Çalışanları olarak bizlere de verilmesini istemek hakkımızdır.
Alkış yetmez; pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’ndan koruyucu malzemelerin tam temin edilmesini istemek hakkımızdır.
Alkış yetmez; kamu dışı çalışanlar olarak iş güvencemiz olan kadroyu istemek hakkımızdır.
Alkış yetmez; Covid 19 nedeniyle hasta olduğumuzda hastalığın meslek hastalığı sayılmasını ve vefat edilmesi durumunda şehitlik ünvanı verilmesini istemek hakkımızdır.
Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılını Hemşire yılı ilan etmiş ve bu yıl gerçekten de hemşirelerin özverisi, çalışkanlığı, şefkat ve fedakarlığı ile ön plana çıkan bir yıl olmuştur. Kelime anlamı bile ‘’bacı, kız kardeş’’ olan bir meslek grubunun üyeleri olarak, kimine kız kardeş, kimine evlat, kimine anne, kimine yoldaş olmuş ve pek çok hayata dokunmuşuzdur. 2020 hemşirelik farkındalık yılının hem dünyada, hem ülkemizde hemşire ve ebelerin hak ettikleri yerde olduğu, ünvanıyla anıldığı, profesyonel bir meslek grubu olduğunun kabul edildiği bir yıl olması ve meslek hayatımızda güzel günler görmemiz dileğiyle 12-18 Mayıs Hemşireler Haftasını kutluyor, hepinizi şahsım ve ASEF Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. " (www.yenihabergazetesi.net)