CHP İl Başkanı Serkan Sarı projenin hayata geçmemesi için hazırladıkları itiraz dilekçelerini 2 Ocak Perşembe günü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne vermek için tüm Balıkesirlileri davet etti.
CHP Milletvekili Ahmet Akın’ın da katıldığı basın toplantısında, CHP İl Başkanı Serkan Sarı Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili düşüncelerini anlatırken, Ahmet Akın ise projenin bölge halkı tarafından da istenmediğine dikkat çekti.
Kanal İstanbul Projesi ile ilgili yaşanacak olumsuzluklara da değinen Serkan Sarı ise şunları belirtti:
“Şu anda önümde bazı rakamlar var; 23 milyon metrekare orman alanı İstanbul’da şu anda yok olmayla yüz yüze. Aşağı yukarı 136 milyon metrekare tarım alanı İstanbul’da yok olmakla karşı karşıya. 200 binden fazla ağacın kesileceği yönünde raporlar konuşulmakta. Bunlarla beraber İstanbul’da; bilindiği gibi Balıkesir’ de aynı sıkıntıları yaşıyor, bir deprem ve fay hattı üzerinde yer alan bir kentimiz. BU yapılan çalışmalar bu fay hattını hareketlendirebileceği gibi önümüzdeki dönemde bir risk unsuru doğurabileceği yine tartışma konuları arasında yer almaktadır. Yap-işlet-devret modeliyle yapılarak devletin üzerine bir yük getirmeyeceğini söyleyenler bugün devletin bütün kaynaklarını buraya aktaracak olanlardır. Bugün birçok iddia ortaya atıldı İstanbul Boğazı’nda yoğunluk var, tıkanıklık var diye. Doğru mu? Değil. Biraz araştırdık 2017 yılında 42 bin gemi geçerken 2018 yılında 41 bin 2019 yılının ilk dokuz ayında ise 30 bin civarında gemi geçişi var. Boğaz trafiği artmak yerine her geçen yıl geriye gidiyor. Bugün boğazımızdaki sıkışıklıktan kazaları önümüze koyarak itirazda bulunuyorlar. Yapılan boğazın genişliği; şu anda İstanbul Boğazı’nın en dar yeri 700 metre, yapılacak kanalın en geniş yeri ise 150 metre olacak. Uzunluğu ile ilgili olarak kanal büyük bir avantaj sağlıyor dediler. Öyle mi? Bu avantajı sağlayan kanallar var doğru ama bu kanal İstanbul kanalı değil. Dünyanın değişik yerlerinde avantaj sağlayan, yolu kısaltan, ticari anlamda avantaj sağlayan kanallar var. Yine bir yalanla karşı karşıyayız; bu kanalın uzunluğu 45 kilometre, İstanbul Boğazı’nın uzunluğu 30 kilometre. Yolu kısaltmak yerine yolu daha fazla uzatan, sadece belli çehreye hizmet etmek amacıyla planlanmış bir projedir. Bugün ticari gemilerin bu kanalı kullanacağı söylüyorlar ama hiçbir şekilde gerçekçi olmadığını hepimiz biliyoruz. Montrö Sözleşmesi’yle beraber bu kanalın kullanım hakkı herhangi bir sınırlandırma olmaksızın zaten bütün ticari gemilere bu hak tanınmış vaziyette.”
2 OCAK’TA İTİRAZ DİLEKÇELERİMİZİ VERİYORUZ
Balıkesirlileri 2 Ocak Perşembe günü Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü önüne davet eden Serkan Sarı şunları söyledi:
“Bizler ranta hizmet etmek yerine, ülkemize hizmet etmeye, çevremize, doğamıza ve geleceğimize dair tepkimizi göstermeye bütün vatandaşlarımızı, bütün Balıkesir’de yaşayan halkımızı davet ediyoruz. Bu ülkenin neresinde değerlerimize, tarihimize, coğrafyamıza, tarımımıza, ormanımıza, toprağımıza, suyumuza karşı bu kasıt yapılırsa biz Balıkesir’in duyarlı vatandaşları olarak bu kastın karşısında el birlik durmayı biliriz. Bu sebeple hazırlanmış olan bir itiraz dilekçemiz var. ÇED raporu sürecinin hangi bilimsel gerekçe gösterilerek hazırlandığını bilemediğimiz, anlayamadığımız ve kabul edemediğimiz bu ÇED sürecine karşı itirazımızı yapamaya bütün Balıkesirli duyarlı, vatansever halkını davet ediyorum. 2 Ocak son itiraz günü. Hep birlikte 2 Ocak’ta saat 13.30’da İl Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün önünde bu dilekçelerimizi ve bu tepkimizi omuz omuza el birlik göstermeye davet ediyorum.”
2020’DE REFERANDUM SANDIĞINI KOYARIZ
CHP Milletvekili Ahmet Akın ise Kanal İstanbul’a bölge halkının da karşı olduğunu ve bu işin referandumla çözülebileceğine değinerek şunları belirtti:
“Türkiye’nin genelinde bu Kanal İstanbul Projesi’nin bir yıkım projesinin, bir rant projesine karşı olan itirazlar çığ gibi büyüyor. Şu an da başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her noktasında güzel ülkesine sahip çıkmak isteyen, kendi bölgesine sahip çıkmak isteyen, güzelliklerine sahip çıkmak isteyen, talana, ranta hayır diyen bütün vatandaşlarımız şu anda bununla ilgili çalışmaları başlattı. Ayrıca Kanal İstanbul’un yapılacağı bölgedeki mülkiyet değişiklerinin araştırılmasıyla ilgili meclise teklif verdik. Yani o bölgedeki mülkiyet değişiklikleri nelerdir, kimlerin eline geçmiştir, kimler daha önceden alımlar yapmıştır, ne zaman ne süreç içinde yapmıştır? Bununla ilgili kanun teklifi verdik. Bunun araştırılmasını talep ettik ve şu anda mecliste bekliyor. Yeni yılın ilk günlerinde meclis açılır açılmaz bu konuyu tekrar dile getireceğiz. Ayrıca şöyle bir konu var: 23 Haziran’da zaten İstanbul halkının desteğini alamadılar. Yani projelerden tutun, hiçbir desteğini alamamış bir hükümet, iktidar veya sistem var. İstanbul halkı başta bunları çürüttü, 23 Haziran’da dedi ki biz sizin projelerinizi de, sisteminizi de beğenmiyoruz, istemiyoruz dedi ve Ekrem başkana yetki verdi. Ekrem başkan ve ekibiyle birlikte Türkiye genelinde oluşturulan bu tepkiyle birlikte bence olumlu bir dönüş olacaktır ve bu yanlış proje geri dönecektir diye düşünüyorum. Hiçbir şey olmazsa da rahatlıkla 2020’de sandığı koyarız, oradaki halk kendisine göre kararı verir, referandumda ne çıkar ona göre herkes görür. O süreçte halkın önünde bilim adamları konuşur, çıkarlar getirilerini, götürülerini sorarlar, ona göre de oradaki milletimiz kararını verir. Yani bu projenin olacağını zannetmiyorum. Çünkü halka rağmen hiç bir şey yapılamaz. Büyük oranda da bu konuya karşı olan bir kamuoyu var.”