ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

HAVUTÇA: BU AF YASASINDAN ÇOK, BİR İNSAAF YASASIDIR

CHP Balıkesir eski Milletvekili Av.Namık Havutça, TBMM’de kabul edilen İnfaz Yasası’nı ‘Bahçeli Affı’ olarak değerlendirdi.

Havutça, yasayla ilgili görüşlerini şu sözlerle açıkladı.

“Toplumun bir adada düzen ve barış içinde yaşamasının temel dayanağı Adalet duygusu ve değeridir. Adalet de toplum ilişkilerinde Hak kavramının yerine getirilmesi ile mümkündür. Hak’kı yerine getirmek ilkeli, vicdanlı bir hukuk ve yargılama sistemi gerektirir.Bu bağlamda bakıldığında Türkiye’nin yargı sistemi son dönemde özellikle AKP iktidarları döneminde çok ağır yaralar almıştır.

AKP iktidarının 18 yıllık sicili yargı ve adalet konusunda çok ağır travmalar yaşanan bir süreç olmuştur. Ergenekon, Askeri casusluk, SİLİVRİ mahkemeleri ve yargılamaları, Gezi davası, 15 Temmuz darbe girişimi ve tutuklanan milletvekilleri, gazeteciler hemen aklımıza ilk gelenler. Cumhurbaşkanına yapılan her türlü eleştiri, sosyal medya üzerinden hakaret ve şiddet içermeyen paylaşımların bile takibata uğradığı özgürlükler, söz ve ifade özgürlüğü adına sancılı ağır bir dönem yaşıyor ülkemiz.

Tüm dünya insanlığının tarihinde hiç yaşanmamış sağlık buhranı karşısında Bütün dünya gibi Türkiye olarak bizler de olağanüstü bir süreç yaşıyoruz.İçinde bulunduğumuz durumda en öncelikli korunması gereken değer hiç kuşkusuz insan sağlığı ve yaşamıdır. Devletin de en öncelikli görevi insanı yaşatmaktır. AKP iktidarının bu konudaki yürüttüğü politikaların eleştirisi ayrı bir değerlendirme konusudur tabi. Biz TBMM’de kabul edilen ve uzun bir süredir daha virüs salgını başlamadan yaklaşık bir yıl önceden bu yana MHP lideri Bahçeli’nin AKP iktidarına AF İle ilgili teklif ve görüşmeleri kamuoyunun malumudur. Eh virüs krizi de tam bu fırsatı sunmuş oldu.

Bir kere şunu ifade edelim geçek Demokratik Hukuk Devletlerinde AF diye bir müessese yoktur. ADİL YARGILANMA HAKKI vardır. Adil bir ceza yargılaması vardır. TBMM’de kabul edilen adı Ceza İnfaz ve Güvenlik ve bazı kanunlarda değişiklik adı altında çıkarılan yasa aslında bir AF yasası olarak ortaya çıkmıştır. AKP ve MHP oyları ile kabul edilen bu düzenleme Kamu vicdanını AĞIR bir şekilde yaralayacaktır. Çünkü en başta kader mahkumları dedikleri adam öldürme, hırsızlık, uyuturucu, kaçakçılık, tecavüz, suç örgütü, gasp, kasten adam yaralama, dolandırıcılık, rüşvet, irtikap, cinsel dokunulmazlığı da içine alan mahkum olanlara şartlı salıverilme hakkı verilirken, terör hariç olmak üzere cebir, şiddet ve silahlı hiçbir eylemi olmayan gazeteci ve yazarlar tutuklu kalmaktadır. Bu durum kamu vicdanında zaten kabul edilmeyen bu yasayı peşinen mahkum etmiştir.

Virüs tehdidi karşısında tabi ki Adalet Bakanlığı sonuçta hükümlü de olsa cezaevlerindeki yurttaşların en insani koşullarda cezaların infazını sağlamak ve infaz sürecinde hükümlüleri sosyal hayata hazırlayan çağdaş mesleki  eğitim ve olanakları sağlamak onların sağlıklarını korumak görevindedir bunda hiç kuşku yok. Ancak Devlet ve bu yasayı çıkaran milletvekilleri bir siyasi ahlak olarak anayasanın eşitlikliği, genelliği ve ADALET ilkeleri ile bağlıdırlar.

Şimdi bu yasa yürürlüğe girince ne olacak? Kimler serbest kalacak?

1- 77 bin uyuşturucu,  2- 45 bin Hırsız, 3-37 bin terör, 3- 27 bin gasp, yağma, 4-32 bin adama öldürme, 5- 22 bin cinsel suç, 6- 7 bin sahtecilik , 7- 3 bin dolandırcılık suçundan mahkum olmuş, hüküm giyen mahkum serbest kalacaktır. Ama düşünce suçlusu, gazeteci, yazar, tutuklu kalmaya devam edecektir. Çiftlikbank dolandırıcısı Tosuncuk serbest olacak ama gazeteci, yazar Barış Pehlivan, Barış Türkoğlu, Hakan AYGÜN tutuklu. İşte durum tam da budur. O nedenle biz bu “TBMM’de iktidarın küçük ortağı Bahçeli affı’nı Adam öldüren katil, uyuşturucu taciri, hırsız, tefeci, rüşvetçi, tacizci, dolandırıcı serbest kalacak ama GAZETECİ hapiste olacak ve bu da ADALET olacak öyle mi ? BU AFFI TOPLUM VİCDANI KABUL ETMEZ. Böyle bir af VİRÜSTEN daha tehlikeli” diye değerlendiriyoruz.” (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans