ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

KDV uygulamasında önemli değişiklik! Yumurtanın KDV’si ne oldu?

Mal ve hizmetlerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarına ilişkin listelerde yapılan değişiklikle, yumurtanın toptan teslimlerinde KDV yüzde 8'den yüzde 1'e, bazı mobilya çeşitlerinde KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.

Mal ve hizmetlerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarına ilişkin listelerde değişikliğe gidildi. Yumurtanın toptan teslimleri ile toptancı halleri ile su ürünleri toptan satış yerlerine balık teslimlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirilirken, mobilyada KDV de yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 1994), 2 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’nin 1. Mükerrer sayısında yayımlandı.

Toptan yumurta teslimlerinde KDV yüzde 1 oldu

Cumhurbaşkanı Kararı ile 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasının sonuna “tavuk yumurtası” ibaresi eklendi.

KDV’nin yüzde 1 olarak uygulandığı listeye yumurtanın da eklenmesiyle, toptan yumurta teslimlerinde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e çekilmiş oldu. Perakende yumurta ticaretinde ise KDV yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edecek.

Aynı listenin 6 ıncı sırasında yapılan değişiklikle de, ilgili mevzuata göre; toptancı hallerinde faaliyetle bulunanlara yapılan taze sebze ve meyve (mamulleri hariç) teslimlerinin yanı sıra, toptancı halleri ve su ürünleri toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan balık teslimleri ile bu malların bunlar tarafından gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine tesliminde de KDV, yüzde 8 yerine yüzde 1 olarak uygulanacak.

Bazı mobilya çeşitlerinde KDV yüzde 8 olarak uygulanacak

Kararla, KDV’nin yüzde 8 olarak uygulandığı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (II) sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlıklı bölümüne de aşağıdaki satır eklendi:

Böylece GTIP numaraları verilen mobilyalar için KDV yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Karar hükümlerini, Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklaması

Söz konusu Karar’a ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde de bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Tavuk yumurtasının toptan teslimlerinde %8 olan katma değer vergisi oranı %1’e indirilmiştir.

Balık teslimlerinde %8 olan katma değer vergisi oranı, toptancı halleri ve su ürünleri toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan teslimler ile bunlar tarafından gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan teslimlerde %1’e indirilmiştir.

GTİP numaraları itibarıyla belirlenmiş mobilya ürünlerine ilişkin teslimlerde katma değer vergisi oranı %18’den %8’e indirilmiştir.”

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans