İngiltere hammadde dışalımı (Stamp; 1979, 53)
1730 1830
Yün 900 ton 29000 ton
Pamuk 1350 ton 234000 ton
Pamuk dışılımının çok hızlı artışı, Mısır ve ABD'den ucuz pamuk sağlamasından ve dokuma tezgahları ile ilgili bir çok buluşun ilkin pamukta uygulanmasından kaynaklandı. Bütün dokuma fabrikaları gece gündüz çalışmaya başladı, büyük miktarlarda üretime ulaşıldı. Yalnız dışsatım için yılda 450.000.000 metreden fazla mal üretiliyordu. İngiltere'nin bu üstün durumu 19. yüzyılın sonlarında ABD'de de İç savaşın bitimi ve 1871'de Alman Birliği'nin kurulması ile tehlikeye girdi. İki ülkede de İngiltere'nin hatalarına düşmeden endüstrileşme başladı. Demiryolu ulaşımı bu ülkelerde endüstrileşmeyi hızlandırdı.
İki ülkede de devlet endüstrileşme sürecinde girişimciye büyük yardımlar da bulundu. İngiltere'de ise hükümet girişimci destekleyici bir politika izlemedi fakat girişimcinin işine de karışmadı. Devrimin beşiği İngiltere'de söz edilen endüstrilerdeki hızlı değişimin ekonominin diğer kesimlerini nasıl etkilediğini de kısaca göz atmakta fayda var.
Romalılardan bu yana 1500 yıldan beri İngiltere'de yeni yol yapılmamış, var olanlar da tamir görmemiştir. Seyahat etmek ve yük taşımak çok külfetli ve zordu. 1555'te çıkarılan bir yasa, her kilisenin kendi bölgesindeki yolların bedelsiz olarak bu bölge halkınca tamirini zorunlu hale getirdi. 300 yıl yürürlükte kalan bu yasanın uygulanması pek başarılı olmadı. Gelişmekte olan endüstri ve düzenli taşımacılık ihtiyacı yolların hızla yenileştirilemesini gerektiriyordu.
İlk kez Metcalfe (1717-1810) “Blind Jack of Kranesborough” kör olmasına rağmen Yorkshire, Lancashire ve Cheshire'de 270 km yol ve bir çok köprü yapmayı başardı. Thomas Telford (1757-1834) yolun temel yapımında değişiklikler getirerek sağlığında 2000 km yol ve 1200 köprü inşaa etti. İskoç John Macadam (1756-1836) ise ilk kez katran kullanılarak Telfort'tan daha ucuz yol inşaatını başardı. Bugün bile İngiltere'de asfaltlı yollara Macadam denmektedir. Posta ve yolcu taşımacılığı bu yeni yollar sayesinde güvenilir olmaya başladı. Karayollarının daha da çok gelişmesi özel teşebbüsün paralı yollar yapmasıyla sağlandı. Karayollarının mal taşımacılığında önemi ancak demir yollarından sonra oldu. Fakat bundan önce İngiltere'de mevsim değişiklikleri nedeniyle sel ve kuraklıktan, nehirlerin verimli bir şekilde kullanılmaması ve hızlı mal taşımacılığına çok gereksinim olması, kanalların açılmasına neden oldu.