Covid-19 nedeniyle, ikisi de bekliyor.
İşsizler, iş bekliyor.
Topraklar, işçi bekliyor.
Toprak ve işsiz, ikisi de bekliyor.
Tarım alanları, bağlar, bahçeler ve seralar işçi bekliyor.
Salgın sürecinde, ticaret sektörü ve uluslararası piyasalar alt üst oldu.
Bunlarla birlikte tarımın ve gıdanın, vazgeçilemez olduğunu hatırladık.
İnsanların ilaca, tedaviye ihtiyacı olduğu kadar yemek yemeye de ihtiyacı olduğu öne çıktı.
Ülkelerin tarım alanında kendi kendine yeterli olmasının önemi ve üretim odaklı politikaların acil olarak hayata geçirilmesi, dile getirildi. Dolayısıyla birçok ülke, tarım ve gıda üretimi için önlemler almaya başladı.
Kriz yaşanmaya devam ederken; başta sebze, meyve gibi olmak üzere birçok ürünün ekimi ve hasadı başladı veya başlayacak. Tütün, alkol, meyve suyu üretimi, gıda ve tekstil sanayinin ham maddesi, tarımsal ürünlere dayalı.
Tarımsal üretim, mevsime bağlı olduğu için ertelenemez. Hasat, zamanında yapılmadığında tarlada kalan ürün heba olur ve bir sonraki hasat zamanı beklenmek zorunda kalınır.
Çiftçinin ve tarım işçisinin, tarlaya gitmemesi durumunda; yeterli tarımsal üretim olmaz ve üretim azlığıyla karşı karşıya kalınır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün “Milletimiz çok büyük elemler, mağlûbiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük ekseriyeti çiftçi olmasaydı biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık” sözü, çiftçinin önemini göstermekte.
Ayrıca "Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdur" sözü de günümüze ışık tutmakta.
Ekilemeyen, toplanmayan ve biçilmeyen; tarlalar, bahçeler, bağlar ve seralar, işçi bekliyor. İşçi de iş bekliyor.
İkisi de bekliyor. Bekletmeyelim!
Diğer ülkelerden gelecek, tarım ürünlerine ve gıdaya, güvenemeyiz.
Biz toprağa, toprak bize yeter.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.