Yıl 2019 simit 1.75 TL.
Yıl 2020 simit 2.00 TL.
Yıl 2021 simit 2.50 TL.
Gaza basan simit %25 artışla, enflasyon oranı hakkındaki doğruları gösteriyor.
Gaza basan simit, poğaça çeşitleriyle birlikte; yanında içtiğimiz çay ve yediğimiz peynir-yumurta fiyatlarını da yukarıya çekecektir.
Simit, yerini ekmeğe bırakacak gibi. Ben demiyorum, simit ve benzerlerini satan, esnaf arkadaşlar söylüyor. Dedikleri şu ‘'tatil günlerindeki satışlar düştü. Önceden 3-4 simit alan biri artık 2-3 simit alıyor. Eve giderken de simit yerine ekmek alarak, tasarruf ediyor‘'
Kahvelerde durum ne? Çay fiyatı düşük ve çay bardağı büyük olan yerler tercih ediliyor. Ekmek, yumurta ve peynirini, yanında getirenler var.
Simit, günümüze nasıl gelmiş ve neden bu kadar çok seviliyor?
Susamlı bir halkanın yüzyıllık hikayesi. Sarayların içine girmiş, sonra sokaklara taşınmış. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sine konu olmuş bilinen en eski lezzetidir, simit.
Simidin bilinen tarihi, Osmanlı'nın Anadolu'da hüküm sürdüğü dönemle birlikte başlıyor. Simit, Arap dilinde 'beyaz has un' anlamına gelen 'samid' kelimesinden türemiş. Osmanlı saraylarında unların çuval, çuval saklandığı depolar varmış. Bu depolara simit hane, padişahların koca koca odun fırınlarına ise padişah fırını denirmiş. İlk defa Üsküdar'da bulunan padişah fırınında, halka biçiminde bir ekmek yapılmış. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde ilk simitleri anlatırken ''araba tekerliği büyüklüğünde'' demiş. Kokusu, tadı öylesine sevilmiş ki daha çok pişirilmeye başlanmış ve adına simid-i halka denmiş.
Birçok reçete yazılmış üzerine, saray reçete defterlerine girmiş her biri. Bir başka rivayete göre; padişahlar iftarlarda nöbetteki askerlere simit hediye edermiş. Simit, padişah hediyesi olabilecek kadar değerli ve kıymetliymiş anlayacağınız.
Ortak paylaşımlarımızı, duygularımızı besleyeceği o zamandan belliymiş simidin.
Balıkesir'de simit 2.50 TL. ekmek ise 1.75 TL'den satılıyor.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar...