İş günü sayısını azaltmak ...
Dünyanın uzun bir süredir, tartıştığı konu.
Haftada iki gün izinle çalışmanın bir ayrıcalık olarak görüldüğü günümüzde, çalışılan gün sayısını azaltan veya işe gitmeden evde çalışmayı hayata geçiren, ülkeler, şirketler var.
Covid-19 öncesi, dünyada yapılan ‘4 gün iş 3 gün tatil' çalışmalara bakalım.
Araştırmacılara göre İzlanda'da yapılan "dünyanın en büyük haftada 4 gün çalışma denemesi" son derece başarılı oldu. Uzmanlara göre; üretkenliği ve refahı arttırdığı, stres ve tükenmişlik hissini ise azalttığı gözlenen denemeler şimdiden kalıcı değişikliklere yol açabilir.
4 günlük çalışma modelini deneyen Yeni Zelandalı Perpetual Guardians şirketi, sonuçtan memnun. 230 çalışanlı şirket, 8 haftalık bir süreçte dört günlük çalışma modeli denemesinin sonucunda iş stresinin önemli bir ölçüde düştüğünü, şirkete bağlılık oranının ise arttığını açıkladı. Verimliliğin ise değişmediğini vurguluyor.
Berlin'deki bilgisayar şirketi Planio da haftada dört gün çalışma modeline geçmiş şirketlerden. Şirketin patronu Jan Schulz-Hofen, bu değişimle ilgili "Beş gün çalıştığınız zaman daha fazla vaktiniz olduğunu düşünerek işleri ağırdan alıyorsunuz. Ara veriyor, kahvenizi daha yavaş içiyor, iş arkadaşlarınızla muhabbete dalıyorsunuz. Ancak eğer cuma gününüzü tatil yaparak geçirmek istiyorsanız, işinize daha fazla konsantre oluyorsunuz ve daha hızlı, verimli çalışıyorsunuz." ifadelerini kullanıyor.
Japonya'da devlet, şirketlere üç gün tatil konusunda teşvikte bulunurken, İngiltere, maaşlarda bir kesinti olmaksızın şirketlerin dört gün çalışma modeline geçmesi konusunda ısrarcı. Gelişen teknoloji ile insan gücüne ihtiyacın düştüğünü ve dört günlük çalışma süresinin yeterli olacağını, öne sürüyor.
2019 yılı Ağustos ayında, haftada 4 gün çalışma sistemine geçen Microsoft, çalışma haftası denemesinin sonuçlarını açıkladı. Çalışanlar tarafından oldukça benimsenen uygulama ile, kısaltılmış haftada gerçekleştirilen daha kısa ve daha verimli toplantılar sayesinde, şirket veriminin yüzde 40'a yakın oranında artış olmuş.
Covid-19 salgını sırasında, tüm ülkeler bu konuyu fırsata çevirerek uygulamaya başladı ve devam edenler de var.
5 gün yerine 4 gün işe gitsek yani 4 gün çalışılıp, 3 gün tatil yapılabilir mi? Ayrıca 3 gün tatil, turizmi de patlatır.
2018 yılı Yeni Ekonomi Programı'yla (YEP) birlikte, Türkiye'de de kamu personel rejiminde yapılacak değişikliklerle ilgili çalışmalar başlamıştı.
Bu değişikliklerle, neler hedeflenmişti?
Hizmetin özelliğine göre kamu çalışanları hangi saatlerde çalışacaklarını kendileri belirleyebilecek, memurlar haftalık doldurmak zorunda olduğu 40 saatlik mesai süresini nasıl tamamlayacağına kendisi karar verebilecek, işin en yoğun olduğu 10.00-12.00 ile 13.00-15.00 saatleri arasında tüm memurlar mesaide olacak, geri kalan saatleri ise belirleyebilecek, kamu çalışanları isterse bir günlerini boşaltabilecek, böylece; OECD ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde kamu kurumlarında uygulanan esnek çalışma modeli Türkiye'de de uygulanacak, kamu kurumları ile çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacak, yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren, hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri geliştirilecek, çalışanların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamlarına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırmaları sağlanacaktı.
Dünyadaki ve ülkemizdeki çalışmalar, 3 gün tatilin ayak sesleri mi?
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.