Dünya devletleri ve özellikle de G20 ülkeleri 5 yıldır, adını 'küresel asgari vergi' koydukları geliri, çok uluslu şirketlerden almak için gerekli adımı attı.
Bu adımı attıran olay; küresel ölçekte dünyanın pek çok ülkesinde mal ve hizmet üretimi ve ticareti gerçekleştiren çok uluslu şirketlerin, olması gereken vergiyi vermek için nazlanmasıydı.
11-13 Haziran 2021 günlerinde İngiltere'de bir araya gelen G7 zirvesinde, ülkelerinin vardığı mutabakat, diğer ülkeleri de harekete geçirdi.
Temmuz ayında alınan karar, sadece G20 ülkeleri için değil, aynı zamanda 132 ülkenin de dahil olacağı küresel vergi reformunu hayata geçirecek.
Bu reform büyük ihtimalle ekim ayında uygulanmaya başlanacak.
Ekim 2021'den itibaren, cirosu 750 milyon Euro'yu geçen çok uluslu şirketler; en az %15 bir küresel asgari vergi verecek.
Ayrıca hem küresel ölçekte yüksek cirolu hem de yüksek karlılıkla çalışan çok uluslu şirketlerin tüzel kişilik olarak varlık göstermeden faaliyet gösterdikleri ülke ekonomilerinden elde ettikleri 'artı kar'dan %20 ile 30'nu vergi yoluyla yine bu ülkelere kaynak olarak aktarılacak.
Bu vergiyle devletlerin hazinesine, yılda 150 milyar dolar ek gelir girmiş olacak.
Küresel asgari vergi sonrasında 2023 yılında sıra, vergi cenneti olarak bilinen ülkelere de gelecek.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.