ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

18.07.2021

Bandırma Rotary Kulübü

Bandırma Rotary Kulübü'nün 2021-2022 dönem başkanlığına Mert Doğru getirildi. Kutluyor, başarılar diliyorum.

Bandırma Rotary Kulübü'nün iki kuruluş dönemi vardır.

Birincisi 1980'li yıllar öncesidir. Avni Kocaman, Vural Görener ve o dönemler Bandırma Etibank Müdürü olan Taşkın Akdeniz tarafından kurulmuştur. 12 Eylül döneminde kapanmıştır.

Halen 29 üyesi ile varlığını sürdüren bugünkü Bandırma Rotary Kulübü'nün kurucusu ise eczacı ve Bandırma'nın ilk milli futbolcusu, Çetin Zeybek'tir. 1983 yılında, Bandırma Rotary Kulübü'nün kurucu başkanlığını yapan Zeybek, 1990 yılında yaşama veda etmiştir.

KUŞCENNETİ FESTİVALİ'NİN TEMASI ROTARY'DEN

“Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali”, Bandırma Kaymakamı Sıtkı Arslan ve Belediye Başkanı Hasan Sur'un döneminde, 1987 yılında başladı. Son iki yıldır pandemi nedeniyle gerçekleşmeyen, ancak 30 yıldır yapılan festival, Bandırma Rotary Kulübü'nün bir paneli sonucu ortaya çıktı.

Yıl, 1986. Yer, eski Eken Oteli salonu.

Av. Ünver Çarhacıoğlu'nun başkanlığındaki Bandırma Rotary Kulübü, “Kuşcenneti'nin Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu bir panel düzenliyor. Uzman konuşmacıların katıldığı panelin sonunda, eşsiz bir doğa cenneti olan Kuşcenneti'nin çevresel sorunlarının çözümüne dikkati çekmek amacıyla bir festival düzenlenmesi önerisi getiriliyor. Ardından  “Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı” tarafından ilk festival düzenleniyor. Daha sonra bu festivallerin düzenlenmesini Bandırma Belediyesi üstleniyor.

DASKYLEİON'A ROTARY DESTEĞİ

Bandırma için en önemli ören yerlerinin başında Daskyleion gelir.

Frigya, Lidya, Pers ve Büyük İskender uygarlıklarına kucak açan, ülkemizin en önemli Pers Satraplığı(Bölge Valiliği) konumunda, Ergili Mahallesi'nin Hisartepe bölgesindeki Daskyleion'daki kazıların başkanlığını, 1988-2010 yılları arasında, 22 yıl süreyle Prof. Dr. Tomris Bakır yaptı. Onun döneminde de, bugün biraz fark etse bile Daskyleion için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çıkardığı kazı ödenekleri çok daha kısıtlıydı.

Bu durumu gören Bandırma Rotary Kulübü, Prof. Dr. Tomris Bakır'a hemen ekonomik destek olma kararı aldı. Karşılıklı imzalanan bir protokolle Bakır'a destek verildi.

Bandırma Rotary Kulübü, Bandırma'nın sınırları içinde olmayıp, Erdek'in Düzler Mahallesi sınırları içinde bulunsa bile “dünya mirası” kabul ettiği Kyzikos kazılarına da olanakları ölçüsünde yardım etmeye çalıştı.

BURSLAR VE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM ÇALIŞMASI

Bandırma Rotary Kulübü'nün öğrenci bursları, yıllardır sessiz sedasız sürüyor. Çok sayıda öğrenciye burs desteği sağlanıyor.

Bu arada, yine yıllarca, Bandırma'dan çok sayıda genç, dünya görüşlerinin artırılması amacıyla yurt dışındaki ailelerin yanlarına gönderilip, bu ülkelerden de Bandırma'ya gençlerin gelmesi gerçekleştirildi.

Eğer bugün, Bandırma ile Almanya'nın Kamen kenti arasında “kardeş kent” bağlantısı varsa, işte bu bağ da Almanya'dan, Bandırma'ya gelen gençler arasındaki ilişkinin sonradan belediyeler düzeyinde gerçekleşmesiyle ortaya çıktı.

Bandırma Rotary Kulübü, Bandırma ve yöresinin çevre, eğitim ve sağlık alanlarındaki her sorununa duyarsız kalmadı. Olanakları ölçüsünde bu sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalıştı. Buna paralel olarak Erdek sahilinde temizlik yapma uygulamasını geleneksel duruma getirerek, dalış eğitimi görmüş üyeleriyle denizden çıkardıkları atıkları sahile yığarak, vatandaşlar için “görsel eğitim” gerçekleştirmeye ve onlarda denizi koruma bilinci oluşturmaya çalıştı.

Bu arada, dünyadaki Rotary kulüplerinin, 1985 yılında, tüm dünyada başlattıkları mücadele sonunda, o yıllarda 350 binlere ulaşan çocuk felci hastalığının bugün tekli rakamlara düştüğünü de unutmamak gerekir.

Tabii ki bu arada, Bandırma Rotary Kulübü'nün, 2000-2001 döneminde, Ali Bor'u, 2440. Bölge Guvarnörü olarak çıkarma başarısını gösterdiğini de unutmamak gerekir.

Bugün, Bandırma Rotary Kulübü'nün bayrağı Mert Doğru'da. Dönemin genel Rotary sloganı ise “Hizmetlerimizle hayatları değiştirelim” olarak belirlendi. Bu dönemin çalışmaları arasına ayrıca “sürdürülebilir tarım”ın da alınmasını çok önemsiyorum. Çünkü halen yaşamakta olduğumuz Covid-19 salgın dönemi, tarımın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yolun açık olsun, Mert Doğru.

Hizmetlere devam Bandırma Rotary Kulübü.

Bandırma hepimizin…


Bu yazı 409 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans