ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

19.07.2021

BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI; YOLCU GARANTİSİ YOK

Geçtiğimiz hafta dostumuz Alp Kaan ‘balıkesir24saat.com' haber sitesinde; nicedir aktif, resmen faal, X-Ray cihazları dahil her şeyiyle hazır diye yazdı.

Pazar günü de, Sözcü gazetesinde Erdoğan Süzer'in haberiyle, ‘'yılda 1.3 milyon yolcu garantili Kütahya Zafer Havalimanı'ndan sonra şimdi de Balıkesir'de ‘hayalet havalimanı' şoku yaşanıyor'' içerikli haber, iktidarın ‘garanti ödemeli' yatırımları tartışılmaya devam ediliyor.

Haberin içeriğinde de yer aldığı gibi Balıkesir Merkez Havalimanı 2016 yılında, 1 milyon yolcu hedefiyle inşa edilerek, 10 Şubat 2020'de resmen açıldı. Ve fakat açıldığı günden bugüne bir tek uçak henüz iniş yapmadı. Sürekli olarak tam kadro 99 personeli ile uçak seferlerinin başlaması bekleniyor. Yetkililerin COVİD-19 nedeniyle yolcuda azalma olduğundan Balıkesir'e sefer yapılamadığı gerekçeleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Her Balıkesir'e gidişimizde evimizin-yolumuzun üzerinde olduğu için ‘seferler neden başlamıyor dediğimiz' havalimanı haberde de yer aldığı gibi ‘uçaksız-sefersiz faal!' resmiyette açık ama kapalı!

Yetkililerin dediğinin aksine, uçak sefer planlaması yapılmış, uçuşlar başlatılmış olduğu halde yolcu talebi olmadığı için seferler kaldırılmış değil ki. Resmen açıldığı günden bugüne uçuş planlaması olmamış ki yolcuda ‘azalma' var denilsin.

Uçuş planlamaları yapılmadan, seferler başlamadan 1 milyon yolcu hedefine nasıl ulaşılacak!

Balıkesir Merkez Havalimanı çok tartışılan 1.3 milyon yolcu garantili Kütahya Zafer Havalimanı gibi ‘yolcu garantili' bir proje değil, devlet projesi…

Balıkesir'in 2020 toplam il nüfusu 1.240,285'dir.

2007-2011 Meclis kürsüsünden sayısız kez dile getirdiğimiz gibi Balıkesir ulaşımı ‘zor' olan illerdendir. Özellikle Ankara'dan gelmek istendiğinde; özel araçla 5-6 saat, otobüsle 8-9 saat, hızlı tren bugünde yok gelecekte de yok, İzmir Mavi trenle Balıkesir'e 9-10 saatte ulaşabilirsiniz.

Kuzey Ege, Körfez dediğimiz Edremit-Burhaniye arasında uluslararası uçuşa açık, Çanakkale kahramanımız Seyit Onbaşı'nın adını taşıyan ‘Kocaseyit Havalimanı' kış aylarında pek sefer düzenlenmese de yaz aylarında oldukça aktif olarak kullanılmakta olan en önemli ulaşım yolumuzdur.

Balıkesir'in önemini, hızla yükselen ekonomik potansiyelini anlatmaya lüzum yok. Balıkesir değeri ve önemi her geçen gün artan bir ilimizdir.

Havalimanını planlayarak yapımı tamamlanan ve 99 personeli ve her şeyiyle 18 aydır açık, uçuşa hazır olan Merkez Havalimanında uçuş seferleri başlatılırsa merkeze yakın çevre iller Bursa ve Manisa'nın bazı ilçe halkları da yararlanabilir.

Sonuç olarak Balıkesir'in havalimanına ihtiyacı var mıdır, bize göre vardır. Eğer yok diye düşünülüyor ve gereksizmiş, beklenildiği kadar rantabl değilmiş diyerek, yolcu azlığı gerekçesiyle uçuş planlaması geciktiriliyorsa bunca yatırım neden yapılmıştır. Tamam diğer birçok yatırımlar gibi belki yolcu garantili bir yatırım değil ama devlet yatırımı da olsa doğru planlanmalı, kaynaklar israf edilmemeli burası da ‘atıl hale gelen' bir yatırıma ‘hayalet havalimanına' dönüşmemeli.

Belki egoistçe yaklaştığımız düşünülebilir biz, havalimanının yapılmış olmasından memnun olmadığımızı söyleyemeyiz. Yapılan bu önemli yatırımın biran önce aktive edilmesi daha doğru bir ifadeyle Balıkesir Merkez Havalimanı uçuş seferlerinin biran önce başlatılmasını arzu ediyoruz.

 


Bu yazı 384 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans