ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.07.2021

KIBRIS'IN 22 TEMMUZ 1974 TARİHİ VE SONRASI 

20 Temmuz 1974 sabahı Türk ordusu, adaya saat 6:05'ten itibaren havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı.  

      Türk paraşütçüleri Lefkoşa'nın kuzeyine, Hamitköy - Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine indi. Denizden çıkarma, Deniz Piyade Tugayı'na bağlı askerlerce Karaoğlanoğlu (Pentemili) plajına yapıldı.  

      Rumlar, Türkiye'nin 1963 ve 1967'deki gibi adaya müdahale edemeyeceğini düşündüğünden ilk başta etkili müdahale edemedi ve ancak akşama doğru karşı harekata başladılar.  

      Rumların karşı taarruzu, 20 Temmuz akşamından 21 Temmuz sabahına kadar sürdü fakat Rum birlikleri başarı sağlayamadı ve Türk kuvvetleri mevzilerini korumayı başardı. Ertesi gün tekrar ilerlemeye devam eden 4. Paraşüt Taburu, Rum birlikleri tarafından saldırıya uğrayan Kıbrıs Türk Alayı ile birleşerek Lefkoşa Havalimanı ve Kaymaklı bölgesine taarruza başladı. 2. ve 3. Türk Komando Taburları da Zeytinli istikametinde ilerlemeye başladı.  

      22 Temmuz günü 3. Paraşüt Taburunun taarruzu sonucu, Deliktepe'nin ele geçirilmesiyle, Türk birlikleri önce Girne'ye girdi, daha sonra da Lefkoşa'ya yöneldi ve ateşkes başlamadan Girne-Lefkoşa hattı birleşti. 

      Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 353 sayılı kararının 5. maddesi gereği 22 Temmuz 1974 tarihinde ateşkes ilan edildi.  

      Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu müdahalesinin sonucunda, Yunanistan'daki cunta idaresi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Nikos Sampson Hükümeti, görevi bıraktı. 

      Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı'nı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararına uydu ve 22 Temmuz 1974 tarihinde sona erdirdi.  

      Sonrasında BM Güvenlik Konseyi'nin kararına göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bir araya gelerek Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelere başladı. 

      25 Temmuz 1974 tarihinde toplanan I. Cenevre Konferansı, 30 Temmuz'da imzalanan anlaşmayla son buldu. Taraflar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Türk ve Rum olmak üzere iki özerk idarenin olduğunu kabul ettiler.  

      Garantör devletlerle Türk ve Rum toplumlarının temsilcilerinin katılacağı ikinci bir konferansın yapılmasına karar verildi. 

  1. Cenevre Konferansı'na kadar Rum ve Yunan askerlerin Türklerin bulunduğu bölgedençekilmeleri gerekiyordu. Ancak çekilmedikleri gibi saldırılarını da sürdürdüler.  

      Bu olayların gölgesinde toplanan II. Cenevre Konferansı 8 Ağustos 1974 tarihinde başladı.  

      Görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağına kanaat getiren Türk yetkililer, 14 Ağustos günü adada ikinci bir harekata başlanması kararını aldı.  

      Meşhur “Ayşe tatile çıksın” parolası, ikinci harekatın başlaması için 13 Ağustos'ta Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş tarafından Ankara'ya iletildi. 

      14 Ağustos günü, Ayşe'yle tatile çıkacağız ... 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.      

 


Bu yazı 527 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans