ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

15.08.2021

Avni Kocaman ve Bandırma

Avni Kocaman'ı da kaybettik.

Avni ağabeyi çok severdim. Mütevazı bir kişiliğe sahip olup, tam bir halk adamıydı. 

Bandırma'nın ve ülkemizin balıkçılık sektörüne damgasını vuran Kocaman ile hazırladığım çeşitli kitaplar ve dergiler için çok sayıda söyleşiler yapmıştım. Onlardan bazılarından izlenimleri siz değerli okurlarıma bir kez daha yansıtmak isterim.

1922 yılından beri altı göbek, kesintisiz balıkçılık yapan bir ailenin çocuğuydu. Babası Osman Kocaman, 31 yıl balıkçılık yaptıktan sonra 1953 yılında vefat edince Avni Kocaman, 24 yaşında iş başına geçmişti. 16 yıla yakın süre, İnönü Caddesi'ndeki bir bakkaliye dükkanındaki çeşitli satışların yanında balık ticareti de yapmıştı.

Daha sonra balıkçılık sektörüne büyük ağırlık veren Avni Kocaman, 1981 yılında, “Kocaman Balıkçılık” ismi altında şirketleşti. O yıldan bu yana sürekli büyüyen kuruluş, bugün “Kocaman Balıkçılık İthalat ve İhracat Limited Şirketi” durumunda başarısını sürdürüyor. 

Bir söyleşisinde, Bandırma'nın eski yıllarındaki balıkçılığı anlatırken, “O yıllarda büyük zorluklarla balıkçılık yaptık. Soğuk hava depoları yoktu. Sadece Bandırma Belediyesi'nin bir buzhanesi vardı. Bu buzhaneden, öncelikli olarak bizlere buz verilirdi. Yine halkımızın, balıkçılara bakış açısı pek olumlu değildi. Balıkçılık, halk arasında ‘cıvık meslek', ‘cıvık iş' olarak anılırdı. Halk arasındaki bir başka söz ise ‘Balıkçıyla kayıkçıya kız verilmez'di. O günün ortam ve koşullarında, balıkçılık işinin, ailemiz ve benimle birlikte yok olacağını düşünmüştüm ama yanılmışım. O günlerden bugünlere ulaştık” demişti.

SOSYAL, KÜLTÜREL VE SPORTİF YAŞAMIN İÇİNDEYDİ

Avni Kocaman, sözde değil özde tam bir “Bandırma sevdalısı” olarak Bandırma'ya her alanda katkı sağlamak için çaba harcadı, emek verdi. Sosyal, kültürel ve sportif yaşamdan hiç kopmadı. Şehit Mehmet Günenç Lisesi'nin kurucuları arasında yer alan Kocaman, o dönemi şöyle anlatmıştı:

“Yıl, 1953. Dönemin Bandırma Belediye Başkanı Mustafa Evyapan'dı. O yıllarda, Bandırma'da sadece ortaokul vardı. Bu okulu bitiren zengin ailelerin çocukları, liseyi okumak için Bandırma dışına gidiyorlardı ama bunların sayıları azdı. O yıllarda ben de, ‘Bandırma'yı Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı' olarak görev yapıyordum. Bandırma'ya bir lise kazandırmamız gerektiğini dönemin Belediye Başkanı Mustafa Evyapan'a anlattığımda, ‘O zaman bu konuda çalışmaları sen başlat' dedi. Çalışmalarımız olumlu sonuçlandı ve böylece Şehit Mehmet Günenç Lisesi'nin kuruluşu gerçekleşti. İlçemiz Kaymakamı Latif Evrensel'in olduğu bu dönemde okulun açış kurdelasını dernek başkanı olarak ben kestim. Okulun ilk müdürü ise Kemal Göknur'du. Okulda kadrolu ilk öğretmen, Lapseki'den getirdiğimiz Fransızca öğretmeni Muammer Akgül'dü. Diğer öğretmenler, derslere başkan okullardan gelip, ücretli olarak giriyorlardı. İlk iki yılı özel statüde geçen okulu, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettik.”

1985 yılında, Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı'nın(KEV) da kurucu mütevelli heyetinde yer alan Kocaman, daha sonra da bu vakfın yönetim kurullarında da görev üstlenmişti.

Avni ağabey, 1980 yılı öncesinde, Vural Görener ve o dönemde Etibank Bandırma Boraks ve Asit Fabrikaları'nın Müdürü Taşkın Akdeniz ile birlikte Bandırma'da ilk kez, gayri resmi olarak yaşama geçirilen Bandırma Rotary Kulübü'nün de kurucuları arasında yer almıştı.

Avni Kocaman, sporla da iç içeydi. Bandırma'nın eski, amatör kulüplerinden Marmara Gençlik'in başkanlığını yapmış, hatta bir ara antrenörlüğünü bile üstlenmişti.

Bandırmaspor Kulübü'nün yönetim kurullarında da görevler alan Kocaman, bordo-beyazlı kulüpte çok sevilerek, büyük izler bırakan teknik direktör Erdoğan Tokol'u da İstanbul'dan getirmişti.

Avni Kocaman, ailesine de çok bağlıydı. Kocaman Balıkçılık'ın yönetimini kendisinden devralıp, ülke düzeyinde tanınıp, güvenilir bir marka durumuna getiren, Bandırma Ticaret Odası'nın başkanlığını da 16 yıl başarıyla, aralıksız sürdüren oğlu Osman Kocaman'ın başarısından duyduğu mutluluğu dile getirirken, “Bandırma'ya çeşitli alanlarda hizmet vermeye çalıştım. Bu arada en önemli hizmetim ve mutluluğum, oğlum Osman'ı, Bandırma'ya ve ülkeye çok yararlı bir evlat olarak yetiştirmektir” demişti.

Avni ağabeyi özleyeceğiz.

Işıklar içinde uyusun.




Bu yazı 575 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans