ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.08.2021

SADECE BANKA DEĞİL 

 

Türkiye İş Bankası 97 yaşında.

      İş Bankası, sadece banka değil ... daha da ötesidir.

      Milli Mücadelenin ardından 26 Ağustos 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlık ile perçinlenmediği sürece payidar olamayacağı vizyonu ile kurulan İş Bankası; Türkiye Cumhuriyeti'nin iktisadi bağımsızlığının sembolüdür.

      İş Bankası, sadece banka değil ... Sürekliliğin adıdır.

      Bankanın kurucuları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra taahhüt ettikleri sermayenin en az %10'unu ödeyen 36 kişi bulunuyordu. Atatürk'ün bankaya sağladığı 250.000 lira, banka sermayesini oluşturmuştu.

      Türkiye'deki bankacılık sürecinin ulusal boyutunun temelleri, İkinci Meşrutiyet yıllarında atılmaya başlanmışsa da bilfiil gerçekleşmesi, ulus devletin kuruluşu ile yaşıttır.

      İş Bankası, sadece banka değil ... Bankacılık sektörünün omurgasıdır.

      Türkiye İş Bankası "iş" haricinde çok daha geniş işlevler omuzladı. Özellikle ülke sanayileşmesinde önemli görevler üstlenerek aynı zamanda bir "yatırım" bankası kimliğine büründü.

      Cumhuriyet'in ilk yıllarında, ülke sanayileşmesinde, kilit rol oynadı.

      İş Bankası, sadece banka değil ... Ulusal bankacılık geleneğidir.

      Türkiye'de tasarruf bilinci, İş Bankası'yla başladı. Kumbara, İş Bankasının icadıydı. Halkın tasarruflarını yastık altından banka kasasına çekmek o günün koşullarında gerçekten güçtü.

      Yabancılar tarafından uzun bir süredir işletilen ve genellikle imtiyaz konusu olan işletmelerin millileştirilmesinde önemli rol oynadı. Tarım ürünlerinin ihracatını örgütledi. Şeker, cam, dokuma, maden kömürü, pamuk, tütün ihracatı ile sigortacılık ve reasürans sektörlerinde, ulusal nitelikte şirketlerinin kurulmasını sağladı.

      İş Bankası, sadece banka değil ... Ekonomik örgütlenmedir.

      İş Bankası, ileri teknolojiyi bankacılıkla tanıştıran kurum oldu. 1982'de çevrim dışı olarak hayata geçirilen ilk bankamatikler, 1987'den itibaren elektronik bankacılığın tüm imkanlarını, ülkenin dört bir köşesine yaygınlaştırmaya başladı. İş Bankası müşterilerinin bankamatikten yararlanma oranı, 1990'lı yılların ortalarında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu gibi, ABD ve İngiltere'deki oranlardan, daha yüksekti.

      Türkiye'nin Bankası, tanımıyla özdeşleşen “İş Bankası” markası; köklü bir geleneği, güveni, öncülük ve yenilikçiliği bir arada barındırmaktadır.

      İş Bankası, sadece banka değil ... kurumsal sosyal sorumluluk politikasının temeli, kurucusu Atatürk tarafından öngörülen görev çizgisinde; toplumsal değerleri kalıcı şekilde koruyan ve geliştiren, bir güçtür.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

 

 

 

 

 


Bu yazı 352 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans