ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

21.01.2020

(17) İKİNCİ DÜNYA HARBİ HARP ÖNCESİ ALMANYA

ALMANYA - İSPANYA İLİŞKİLERİ

Ispanya’daki Alman Nazi liderlerinin ve Ispanya’daki Nazi aktivistlerinin evlerinde yapılan aramalarda Ispanya Cumhuriyet hükümetine karşı Franco’nun isyanında ona Nazi şeflerinin büyük yardımı olduğunu kanıtlayan sayısız belge bulunmuştu (Behrend 2, 187). Bu belgeler ayni zamanda bu lider ve aktivisitlerin Alman tröstlerinden para aldığını, bu tröstler için çalıştığını ve işledikleri suçları böyle finanse ettiklerini kanıtlamakta idi.
Alman gizli polis örgütü Gestapo’nun ajanı ve Cartagena’daki Ispanya Nazi Partisi merkezinin direktörü Herr Fricke’in arşivinde bulunan, kendisine hitaben, Stahlunion – Export Gesellschaft ‘tan gelen bir çok mektupda Steel Trust için “ bölgesinde demir madeni sahipleriyle temasa geçmesi isteniyor ve bu firmaların Almanya’ya mümkün olduğu kadar fazla demir madeni ihraç etmesinin sağlanması ” belirtiliyordu. Fricke patronlarına Ispanya’nın maden kaynakları ile ilgili ayrıntılı raporlar gönderiyordu. Fricke, aylıkla, Alman Çelik Tröstü ile Franco arasında aracı rolü oynamaktaydı.
Siemens Şirketi, Madrid’deki şubesinin şefi Herr Carl Cords’u mevcut işinden alarak , aldığı şirket aylığı ile tam zamanını Ispanya Gestaposu’nu organize etmekle görevlendirmişti. Harbour Service – Hafendiest – adı verilmiş bir kurumun kamuflajı altında Gestapo faaliyet göstermekte idi. Harbour Service politik olarak koordine edilemeyecekler hakkında geniş bir casusluk faaliyeti yürütmekteydi. Bu organizasyon ayni zamanda Nazi olmayan Almanları yakalayıp Ispanya’dan Almanya’ya
kaçırmakta idi. İspanyol faşistleri için temini yasak olan silahları, ayni organizasyon kolaylıkla sağlayabiliyor ve onlara teslim ediyordu, satıyordu.
Cords’un yerine geçen, Barcelona’daki Gütermann Hahseidenfabric’in acentası Herr Ehling ve “ Harbour Service”in bütün elemanları aylıklarını Alman deniz nakliye şirketlerinden alıyordu. 1933 sonlarında Ispanya ve Portekiz Nazi partisi liderlerine verilen aylıklar Alman Overseas Bank, çelik kıralı Thysen, I.G.Farben ve Merck şirketlerinin yarattığı fondan ödeniyordu. Görüldüğü gibi Alman tröstleri yalnız Almanya ‘da değil fakat Almanya dışında da Nazi liderlerinin ve Gestapo
organizatörlerinin aylıklarını ödemekteydiler. Almanya ve Almanya dışındaki National Socialist Party dünya hegemonyasını kurmak için her türlü komplo, kışkırtma, mali entrika, ihanet ve askeri müdahaleyi meşru görüyordu. Hitler Ispanya’daki mücadelenin “Kızıllara” ve Bolşevizme karşı olduğunu savunuyordu. Gerçekte durum Ispanya’nın ve Ispanyol Fas’ının yeraltı kaynaklarının kontrolunun ele geçirilmesiydi. Bu eskiden beri var olan uzun vadeli Alman emperyalisminin planlarına birebir uyuyordu. 24 Ağustos 1936’da Franco kendi ordusunun kontrol altına aldığı Seville’de Hisma – Rowak Limittado Carranza y Bernhardt isimli bir şirket kurdu. Bu şirket Fas madenlerinin üretiminin tamamını kendi tekeline aldı. Carranza ve Berhardt uzun yıllar Ispanya’da Alman kömür ve çelik sirketlerinin temsilcisi olarak çalışmıştı. Hisma – Rowak Alman finans kapitalin kamufle edilmiş bir kolu idi. Bu şirketin kuruluşundan hemen sonra bedeli alınmaksızin milyonlarca ton ham maden Almanya’ya nakledildi.
Almanlar bunun karşılığinda silah, uçak, cephane ve asker verdi. Fakat hesaplar hiç bir zaman dengeye getirilemedi.
 

Maden nakliye işlerini Alman Neptun und Woermann Lines ve Sloman and Mathias Rhodes Şirketleri yapıyordu. Franco için Hitler’in gönderdiği genç Alman askerlerinin cesetleri madenlerle birlikte Almanya’ya getiriliyordu . Rhineland ve Ruhr’daki silah üreten sanayi kıralları bundan hiç etkilenmiyor onlar sadece elde ettikleri karla ilgileniyorlardı. Alman sanayi tröstlerinin sahipleri bu şekilde aktif iken Alman Deniz Yolları şirketleri de hiç bir ödeme yapmadan Basque’daki ufak deniz yolları firmalarını ve ticaret gemilerini ele geçirmekteydi.
Franco’ya silah, cephane ve askeri teçhizat satışından en çok kar edenlerin başında Reich Banking Grub’un direktörü Fischer, Deutsche Bank ve Dresdner Bank direktörleri, Hamburg eyalet konsülü Heffrich, ve Hamburg – America Deniz Yolları Şirketi yönetim kurulu başkanı ile Woermann Line ve Commerz und Private Bank yönetim kurulu üyesi Kurt Woermann bulunuyordu.


Bu yazı 385 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans