ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

08.09.2021

BALYA İLÇESİ’NİN 99.YIL KURTULUŞ ŞENLİKLERİ

Balya, Balıkesir'in 20 ilçesinden en küçük olanıdır. Fakat etkileri de, eğitim düzeyi de yüksektir. İlçe merkezinden ve köylerinden okumuş, değişik mesleklerden pek çok insan vardır.    

      Her zaman, her yerde Balya'nın bu günü değil de, geçmişi konuşulur. Maden işletmesi öyküleri, o günlerdeki hareketli yaşam ve İstanbul'dan sonra ilk elektrik kullanılan yer olduğu dile getirilir.

     Artık yarınları da konuşur olmalıyız.

     Balya'nın düşman işgalinden kurtuluşu 6 Eylül'dür. Başarılarını uzaktan izlediğimiz genç Belediye Başkanı Orhan Gaga ve arkadaşları, kurtuluşun  99. yılı kutlamalarını, 4-5-6 Eylül'de üç günlük bir program yapmışlar.

     4 Eylül cumartesi günü açılış, bazı etkinlikler ve kitap imza günlerine ayrılmıştı. Madenin işletilme dönemindeki öykülerle kurgusu yapılan ‘'KUŞLAR  KÖSTEBEKLER ve TANRILAR'' adlı romanın yazarı  Fazıl SAYIN imza gününe davet edilmiş. Fazıl Sayın kitabı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sorulara yanıtlar  verdi.

     Ben de ‘'İKİ MÜSTECABİZADE'' adlı kitabımla katıldım. Lakap ve soyadlarını köyümüz MÜSTECAP'tan almış olan iki önemli şahsiyeti hukukçu, şair ve yazar Müstecabizade İsmet Bey ve yine hukukçu, şair yazar, siyasetçi Esat Adil Müstecaplıoğlu'nu anlattığım veya tanıttığım kitabımı imzaladım.

     Balya Mancılık Köyü'nden genç kardeşimiz Nurtaç Şen Akçelik  de kendi yazdığı ‘'MADEN CANAVARI'' adlı çocuklara yönelik kitabı ve çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

     Kitaplar ücretsiz olarak isteyenlere imzalanarak sunuldu.

                                         ****

     Osmanlı Devleti, İkinci Dünya Savaşı sonunda yenilen devletlerden biri olarak Mondros Ateşkes Anlaşması'nı imzaladı. Daha sonra yurdumuzun çeşitli yöreleri galip devletler ve onların desteklediği  Yunanlılar tarafından işgal edildi.

     Demirci Kaymakamı İbrahim Etem'in komuta ettiği milis güçleri, Kuva-i Milliyeci  ‘'Akıncı Müfrezeleri'' düşmanı oyalamak, Anadolu içlerine ilerleyişi yavaşlatmak için kahramanca savaştılar. Ankara'da Mustafa Kemal Paşa ile irtibatlı olarak düşmana karşı durdular.

     26 Ağustos'ta başlayan Büyük  Saldırı, 30 Ağustos'ta kesin zaferle sonuçlandı. Anadolu'nun içlerine kadar sokulan Yunan ordusu askerleri ve yerli Rumlarda büyük bir panik, kaçış başladı. 

     İşte İbrahim Etem komutasındaki Kuva-i Milliye milisleri 4 Eylülde Sındırgı'yı, 5 Eylülde Bigadiç, Kepsut ve Susurluk'u, 6 Eylülde Balıkesir ve Balya'yı, daha sonra da tüm ilçeleri sırasıyla kurtaran kahramanlardır.

     İbrahim Etem Akıncı Cumhuriyet kurulduktan sonraki zamanlarda  Balıkesir'de valilik de yapmıştır.

     Balıkesir'de İbrahim Etem Akıncı adı verilmiş bir okul, bir cadde-sokak, bir park adı yoktur. Utanılacak bir vefasızlık devam ediyor. Aynı konuyu daha önceki bir yazımda da yazmıştım. Bu utanç Balıkesir'imizi yöneten  sağ partilerin belediyelerinin olması gerekir.

                                       ****

     Benzer vefasızlık Balıkesir'in kendi evlatlarına da yapılmıştır. Hukukçu, şair, yazar Müstecabizade İsmet Bey, Türk kültür ve edebiyatına yön verebilen kişilerden biri olduğu halde Balıkesir'de unutturulmuştur. Böyle bir değer genç kuşaklara aktarılmalıydı.

     Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Sayın Prof. Mustafa ÖZSARI sayesinde İsmet Bey hakkında bilgi sahibi olduk. Kendisine teşekkür ederim.

     Keza, 1932-33'lerde Balıkesir Halkevi kurucu başkanlığı yapmış olan, hukukçu, şair, yazar, 1946'da çok partili yaşama geçilince ilk sosyalist partiyi, Türkiye Sosyalist Partisi (TSP)'nin  kurucu başkanı hemşerimiz Esat Adil Müstecaplıoğlu  da bilerek unutturulmuştur.

     Bu isimlerin bazı yerlere adlarının verilmesi, anma toplantıları yapılarak, unutulmalarının önlenmesi konusunda da yazılar yazmıştım. Umarım yetkililer dikkate alırlar.

     İşte ben bu iki önemli hemşerimiz şahsiyetin unutulmalarını önlemek için kitabımı yazdım. Balya'da imzalayarak isteyen herkese dağıttık.

     Belediye Başkanı Sayın Orhan Gaga'ya hazırladığı böyle bir etkinlik için teşekkür ederim.

                                       ****  

     Geçtiğimiz günlerde Edremit'te daha sonra Burhaniye'de kitap günleri kutlanmıştı. Okurlar pek çok yazarla buluşmuştu. Balya Belediyesi de ‘'kitap imza etkinliği'' düzenleyince CHP'li belediyelerin kültür ve sanata önem verdiği, diğer belediyelerin böyle bir derdi olmadığı anlaşılıyor.

     Balya'nın geleceğine yönelik düşünceler ve çalışmalar da yapıldığını gözlüyoruz. En önemli iş kolu hayvancılık ve buna dayalı süt ve süt ürünleri kooperatifinin kurulması olumlu bir çalışmadır.

     Kırsal kesime geri dönüşler olduğunu duyuyoruz. Artık doğal gıdaya ulaşmanın yolu budur. Kentlerde yaşamanın zorlukları iyice anlaşılmıştır. 

     Balya halkı Cumhuriyete bağlı, Atatürk'ün izinde, vatana ve millete yararlı vatandaşlar olarak, mutlu bir yaşam sürmek haklarıdır.

     Saygılarımla…..


Bu yazı 555 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans