ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.09.2021

AUKUS, YENİ ANZAK OLUR MU?

  1. Dünya Savaşı zamanında, İngiltere'nin yanında farklı cephelerde savaşması için daha fazla kuvvete ihtiyaç duyulmuştu. İşte tam olarak bu ihtiyacın giderilmesi için Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinden oluşan bir kolordu oluşturuldu.

      Britanya Krallığı'nın himayesinde olan Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleriyle kurulan ve adına Anzak Kolordusu denilen birlik, I. Dünya Savaşı sırasında birçok farklı cephede yer aldı. Çanakkale Savaşı için Gelibolu'ya gelmeden önce de Mısır'a götürülerek burada savaş eğitimi aldılar.

      Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu, isimlerini; Australian and New Zealand Army Corsp olan ANZAC kısaltmasından almıştı.

      Zamanında; Avustralya, Güney Afrika, Kanada ve Yeni Zelanda'ya "dominyon" statüsü verilmişti. Yani bu devletler dışişlerinde bağımsız görünüyordu ama aslen Büyük Britanya'ya bağlıydı. Artık Anzaklar diye bir topluluk kalmadı ama soyları Yeni Zelanda ve Avustralya'da devam ediyor.

      Şimdi de kısaltması AUKUS olan yeni bir güvenlik ortaklığı başladı.

      Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sanal ortamda yaptıkları toplantının ardından yayımladıkları ortak bildiride; Avustralya Kraliyet Donanmasının nükleer enerjili denizaltılar edinmesini sağlamak için bu ülkenin destekleneceği belirtilmişti.

      Asya Pasifik'teki yeni güvenlik ortaklığı olan AUKUS savunma anlaşmasıyla, “nükleer güce” ulaşmadan önce nükleer denizaltı sahibi olan ilk ülke Avustralya olacak.

      ABD'nin, Afganistan'dan çekilme sürecinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sırtını dönmesinin sıkıntıları sürerken, Avustralya ve İngiltere'yle yaptığı AUKUS ittifakında Brüksel'i dışarıda bırakması, ilişkileri kopma noktasına getirdi.

      Önce Fransa, Avustralya'yla yaptığı 65 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasının iptal edilmesini, yüksek sesle dile getirirken Avustralya Başbakanı Scott Morrison, aldıkları iptal kararından pişman olmadıklarını belirtti.

      Aykırı ama tehdit gibi bir ses de uzaklardan Kuzey Kore'den geldi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Hint-Pasifik'te yeni bir ABD ittifakının ve Avustralya ile yapılan denizaltı sözleşmesinin, bölgede “nükleer silahlanma yarışını” tetikleyebileceğini açıkladı.

      Çin, anlaşmaya ilk tepkisini savaş jetlerinin motorunu ateşleyerek gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian da 3 ülkenin “bölgesel barış ve istikrara ciddi şekilde zarar verdiğini, silahlanma yarışını yoğunlaştırdığını ve uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarına zarar verdiğini” söyledi.

      Şimdi soru şu! Avusturalya-United Kingdom-United States üçlüsünün kurduğu AUKUS, yeni Anzak olur mu?  

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.       

 

 


Bu yazı 511 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans