ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

07.10.2021

APAR TOPAR İMZA

Paris Anlaşması, 2015 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (BMİDÇS) Paris'te yapılan ‘21. Taraflar Toplantısı' sonrasında imzaya açılan ve Sanayi Devrimi'nden bu yana, Dünya'nın ortalama yüzey sıcaklığındaki artışını 2 derecenin altında tutmayı, mümkünse 1,5 derecede sınırlandırmayı amaçlayan, bir anlaşma çerçevesidir.

      2016 yılında, çerçeve sözleşmeye taraf 197 ülkenin 191'i Paris Anlaşması'nı onaylamışken, Türkiye ile birlikte 6 ülke; İran, Irak, Eritre, Yemen ve Libya, anlaşma dışında kalmıştı.

      Türkiye, Anlaşmanın ilk imzacıları arasında yer alsa da düne kadar anlaşmayı henüz onaylamayanlar arasındaydı.

      Türkiye, uzun bir süredir BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin “gelişmiş ülkeler” kategorisini oluşturan Ek-1 listesinden çıkarılmasını ve “gelişmekte olan ülkeler” kategorisine alınmasını talep ediyordu.

      Türkiye 1992'de imzalanan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin Ek-1 listesinden çıkarak gelişmekte olan ülkelere getirilen ayrıcalıklardan ve yenilenebilir enerji alanında fon imkânlarından yararlanmayı amaçlıyordu.

     Ülkemiz en fazla sera gazı emisyonuna neden olan ülkeler arasında 16. sıradaydı. Küresel sera gazı emisyonlarının %1'inden sorumlu olmakla beraber kişi başı emisyon açısından da gittikçe yukarıya tırmanıyor.

      Apar topar imza atıldı denilse de zararın neresinden dönersen dön, kazanım olacaktır.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    


Bu yazı 318 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans