ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

19.10.2021

MUHTARLARIMIZ

Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve "seçilmiş kişi" anlamına gelir.

         Muhtar olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve 25 yaşını bitirme şartı var. Muhtar seçiminde, siyasi partiler aday gösteremiyor. Muhtar, mahalle veya köy halkı tarafından seçiliyor. Seçim tarihinden önce en az 1 yıl boyunca o mahalle veya köyde oturması gerekiyor. Hırsızlık, kaçakçılık, sahtecilik gibi hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmayacak. Muhtarlık görev süresi, 5 yıl.

         Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı tarafından 19 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir genelgeyle; Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden ve 1829 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla; 19 Ekim, Muhtarlar Günü olarak kabul edildi.

         Bugün 19 Ekim ve ben de muhtarlarımızın gününü kutluyorum.

         Muhtarlık, erkek işi gibi görülse de ülkemiz kadınları, 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan Köy Kanunu değişikliği ile,  muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını kazandı. 2 Kasım 1933'de Aydın Güre İlçesi'nin Demirci Dereköyü'nde yapılan seçimlerde Gül Esin Aydın Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı oldu.        

         Devletimizin özlük haklarında yaptığı değişiklikler sonrasında, muhtarlık aranılan bir iş oldu.

         Bu nedenle muhtar adayı sayılarında inanılmaz artışlar başladı. Aday olmak ve seçime girmek demokratik bir hak ama muhtarlık yükünü taşıyacak kapasitede de olmak gerekiyor. Vatandaşla birlik beraberlik içerisinde hareket etmeli, gittiği yerde sözü dinlenmeli, terbiyeli, namuslu ve dürüst olmalı.

         Muhtarlar; vatandaşla ile belediyeler arasında hatta tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında köprü görevini üstlenmeli ve danışman olduğunu unutmamalıdır.

         Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 

 

 


Bu yazı 337 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans