ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

15.11.2021

CUMHURİYET, YAVRU VATANDA

Türkiye, Kıbrıslı Türklerin güvenliğini dikkate alarak 20 Temmuz 1974 günü, Barış Harekatı'nı başlattı. Böylece Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı önlenerek Kıbrıs Türk halkının varlığı da güvence altına alındı.                                                                                          

         Harekatın başarıyla sonuçlanmasının ardından 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu.

         Taraflar arasında bir yıl sonra Viyana'da BM gözetiminde Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında varılan nüfus mübadele anlaşması uyarınca; Rumların güneye, Türklerin de kuzeye geçmesi sonucu, adada iki kesim meydana geldi.

         Kıbrıs Türk Federe Meclisinde alınan kararla 15 Kasım 1983 tarihi, Kıbrıs Türk halkının siyasi yaşamının önemli bir dönüm noktası ve mücadelesini devlet kişiliğiyle, dünyaya ilan ettiği bir gün oldu.

         Meclis aynı gün düzenlediği olağanüstü oturumda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunu ve bağımsızlık bildirisini oy birliğiyle onayladı.     

         KKTC'nin kurulmasıyla, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ilan edilmiş oldu.

         KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı ve dönemin Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı Rauf Denktaş, cumhuriyetin ilan edildiği Meclis birleşiminin tamamlanmasından sonra Federe Meclis önünde toplanan halka ve öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, mücadelenin bitmediğini belirterek, ''Ne Mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk çocuklarına'' ifadelerini kullandı.        

         Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 2002 yılında "Annan Planı" olarak da bilinen "Kıbrıs Sorununa Kapsamlı Çözüm Temeli" belgesini ortaya koydu. Denktaş ve o zamanki Rum lider Tasos Papadopulos, "Annan Planı" çerçevesinde çeşitli görüşmeler yaptı ve plan 24 Nisan 2004 yılında, iki taraf halkının referandumuna sunuldu.

         Rum halkının yüzde 75,83'ü planı reddederken, Kıbrıs Türk tarafı kendileri için getireceği pek çok zorluğa rağmen yüzde 64,91 çoğunlukla plana "evet" dedi.

         Buna rağmen referandumun hemen ardından 1 Mayıs 2004 yılında Rum yönetimi, Türk tarafı yok sayıldı ve "Kıbrıs Cumhuriyeti" adı altında AB'ye tam üye yapıldı.

         1963-1974 döneminde, birbirlerinden kopuk ve dağınık bir şekilde, adeta adaya hapsedilmiş olan Türklere karşı Rum-Yunan ikilisinin yaptığı katliamlar, hafızalarda.

         Beraber yaşama konusunu kabul etmeyen iki toplumun, bugün olduğu gibi kendi bağımsız devletleri içinde yaşamaları, en uygunu gibi görülmekte.

         Türkiye'nin ortaya koyacağı tavır, Kıbrıs meselenin çözümünde, belirleyici olacaktır.

         Stratejik açıdan, uzun vadeli çıkarlarımız açısından, hukuki haklarımız açısından ve Kıbrıs Türklerinin varlığının devamı için, KKTC'den asla vazgeçilemez.

         Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.        

  

 

 


Bu yazı 428 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans