ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.11.2021

Böyle yasaklar olmamalı!

Gazetecilere bazı konularda uygulanan öyle yasaklar var ki, şaşırmamak elde değil. Bunlardan biri de, tarihi ve arkeolojik yapıtlarla ilgili tabii ki…

Bandırma'ya bağlı Ergili Mahallesi'nin “Hisartepe” bölgesinde yer alan “Daskyleion” ören yerindeki kazıların ekip başkanlığını, 1988-2002 yılları arasında, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Prof. Dr. Tomris Bakır yürütmüştü. Yaz aylarında gerçekleşen bu kazıları, düzenli bir şekilde, gazeteci olarak hep yakından izledim. Sık sık, ne zaman Daskyleion'a bilgi almak için gitsem, hiç boş çevirmedi, hiç “öf” demedi, hep bilgi verdi. Çok değerli bir bilim insanı olan Tomris Bakır hocamı sevgi ve saygıyla anıyorum. Işıklar içinde uyusun!

Tomris Bakır'ı emekli olmasından sonra Daskyleion kazılarının heyet başkanlığını, onun öğrencilerinden Prof. Dr. Kaan İren üstlendi. Ama onun döneminde Daskyleion, gazeteciler için adeta bir “taş duvar”a dönüştü. Ondan bilgi almak olanaksızdı. Kaan İren, en küçük bir bilgi isteğimizi bile “Bakanlıktan izin almanız gerekir!” diyerek geri çeviriyordu. Bu tutumunu da istikrarlı(!) şekilde, başarıyla(!) sürdürüyor.

Aynı sıkıntıları, Erdek sınırları içindeki Kyzikos Antik Kenti kazılarında da yaşadık, yaşıyoruz. Prof. Dr. Abdullah Yaylalı'nın başkanlığındaki kazılarda sürekli bilgi aldığımız Kyzikos'taki kazıları Prof. Dr. Nurettin Koçhan üstlenince bu kapı da gazetecilere kapandı. Onun da gerekçesi aynıydı: “Bakanlıktan izin almanız gerekir!”

Geçtiğimiz günlerde görüştüğümüz Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, geçtiğimiz yaz aylarında, Kyzikos'taki Hadrianus Tapınağı'ndan önemli bir tarihi yapıtın çıkarılıp, Erdek'te müze bulunmadığı için Bandırma Müzesi'ne gönderildiğini belirtince haberin peşine düştüm. Kazı ekibi başka Prof. Dr. Nurettin Koçhan, her zamanki gibi yine bilgi vermekten kaçındı. Bandırma Müzesi Müdürü Ali Atmaca'yı arayarak, kendilerine teslim edilen yapıtın fotoğrafını çekmek istediğimi söyleyince, “Aman, yapmayın! Bakanlıktan izin almanız gerekir!” yanıtıyla karşılaştım.

Böyle uygulama olur mu?

Tarihi ve arkeolojik yapıtların kamuoyuna duyurulmasında ne gibi bir sakınca olabilir ki? Anlatsınlar da bilelim!

ERDEK'E MÜZE

Erdek sınırları içinde yer alan Kyzikos Antik Kenti'nden çıkarılan yapıtları tamamı, Erdek'te müze bulunmadığından, Bandırma Müzesi'ne gönderiliyor. 

Erdek Kaymakamlığı'nın yan tarafında ise yine Kyzikos'tan çıkarılan bir grup arkeolojik yapıt sergileniyor. Yazın sıcağı, kışın soğuğunda, korumasız şekilde bu önemli yapıtların burada sergilenmesi elbette ki uygun değil. Zaten bu yapıtların üzerine bazı kişiler tarafından boyalı kalemlerle yazılar yazıldığı bile gözleniyor. Bu bağlamda, Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy'un, Erdek'te öncelikli olarak bir açık hava müzesi kurulması konusunda başlattığı resmi girişimlerin önemli olup, sonuç getireceğine inanıyorum.

Erdek'in mutlaka müzeye ihtiyacı var.

Unutmayalım ki tarihi ve arkeolojik yapıtların çıkarıldıkları yerlerde sergilenmesi çok daha anlamlıdır.


Bu yazı 404 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans