ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

30.11.2021

UÇAN ÇATILAR

Rüzgarda uçan çatılar; ölümlere, yaralanmalara ve maddi zararlara neden oluyor. 

      Rüzgarlı havaların olmazsa olmazıdır, uçan çatılar veya katil çatılar.

      Küçük büyük demeden uçan çatılar, hep oluyor.

      Şiddetli fırtınayla birlikte çok sayıda çatı uçunca gözler çatıların yapımına çevrildi. ÇATIDER'den konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi. "Eğer çatılar standartlara uygun şekilde yapılmış olsa fırtınalı havalarda bile uçmaz" ifadelerini kullandı.

      Çatıların döşemeye bağlanmasında, çivi yerine bağlantı elemanlarının kullanılması gerekiyor. Çatıların uçmasının sebebi kalitesiz işçilik ve uygun olmayan çatı sistemleri. 

      Çatılarda yer alan su depoları, çanak anten, güneş enerjisi ısıtıcıları ve baz istasyonlarının risk artıran faktörler. Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanmalı. Ancak ülkemizde sık gördüğümüz üzere izinsiz ve bilgisizce yapılan ilaveler ve ek yükler, fırtınada bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep oluyor.

     Uçan çatılara ve sebep oldukları olayların, hukuki tarafı da var. Yargıtay'ın örneklerine bakalım;

- Binanın çatısına yeterince sağlamlaştırılmadan ve tehlike yaratacak şekilde sac levha monte edilmesi binanın kullanımına bağlı bir olgu olduğundan, Borçlar Yasası 58. maddesinde açıklanan binanın korunmasındaki kusur kapsamında değerlendirilmeli ve davalı bina sahibi zarardan sorumlu tutulmalıdır.

- Son katta oturduğu binanın çatısını yaptıran yönetici, kat maliklerinden çatı ücretini tahsil edebilmek için mahkemenin yolunu tuttu. Mahkeme; binanın çatısının yenilenmesi için tüm kat maliklerinin onayının olması gerektiğine hükmetti.

      Rüzgarda çatı uçması sonucu araçta maddi hasarda uygun olan yöntem, sigorta şirketinize başvurarak zararınızı karşılamasıdır.

      Tüketici haklarına göre, binalarda doğan zararlardan müteahhitler ya da inşaat firmaları sorumlu. Ayrıca zaman aşımı da yok.

      Yapılması gereken işlemler;

- Zabıta ya da polis tarafından, tutanak tutulacak.

- Zararın miktarı belirlenerek, hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine giderek önce bina yönetim kuruluna dava açılacak. 

- Bu şekilde masraflar bina yönetiminden, bina yönetimi de müteahhitten alacak. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.      




Bu yazı 478 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans