ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.12.2021

CUMARTESİ PAZARI

Balıkesir kent merkezinde kurulan en büyük semt pazarı cumartesi pazarıdır. Hem kent merkezinde her yere yakın oluşu, hem de hafta sonu kurulduğu için tüm çalışanların gidebildiği bir pazardır. O yüzden büyüktür ve kalabalıktır.

     Altıeylül Belediyesi'nin pazarı ara sokaklardan çıkarıp, Stat önündeki Kuva-yı Milliye Meydanı (miting alanı) ve demiryolu paralelindeki Sanat Okulu Caddesine kurdurması olumlu bir uygulamadır.

     Semt veya mahalle pazarları, halkın ihtiyaçlarını daha ucuza sağladığı alış-veriş yeridir. Gereklidir. Çünkü üretici vatandaşlar, köylülerimiz bu pazarlarda kendi ürünlerini aracısız satmaktadır. Pazara çok taze sebze ve meyveler getiriliyor. Özellikle köylü üreticilerin ürünleri daha organik olmaktadır.

     Belediyemize düşen görevleri, hatırlatma yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

   1- Yağışlı günlerde bazı bölümlerde su birikmeleri oluyor. Bu bölümlerin iyice belirlenip, akıntı verecek şekilde yeniden asfaltla kaplanması iyi olur.

   2- Pazarcıların tezgah kuracakları sınırlar belirlenmeli, dışına taşmaları önlenmelidir.

   3- Pandemi nedeniyle insanların birbirine mesafeli durması sağlıkçılar tarafından dile getiriliyor. Pazarda satıcılar tezgahlarını caddenin ortasına doğru kuruyor, alışverişe gelen vatandaşlar neredeyse birbirine değerek geçmek zorunda kalıyorlar. Bu durum bulaşıcı salgının daha da yayılmasına neden olabilir. Belediye yetkililerini telefonla kimliğimi de açıklayarak uyardım ama ne ilgilenen oldu ne de gelen giden.

   4- Pazarda bal, zeytinyağı, süt, tereyağı vb. benzeri gıdaların kontrolü yapılmalı, satıcıları için ‘' sağlıklıdır ‘' belgesi sorulmalıdır. Meyve ve sebzeler yıkanarak yenilebilir. Yukarıda saydığım gıdalara böyle bir işlem yapılamayacağı için belediye görevini yapmalıdır.

   5- Peynir, zeytin, kuru çerez, simit, lahmacun, kuru üzüm ve incir vb. yıkanmadan yenmek zorunda olan gıda maddelerinin cam veya şeffaf plastik kaplarda satılması halk sağlığı açısından mutlaka sağlanmalıdır.

   6- Demiryolu boyuna, sadece cumartesi günleri açık tutulacak tuvaletler yapılması uygun olacaktır. Pazarcı esnafın ihtiyaçları düşünülmelidir.

   7- Uygun yerlere oturma bankları konulmalıdır. Pazara gelen ve yorulan insanlarımız oturup dinlenebilir.

                                          ***

     Balıkesir merkezinde milli bayramların kutlanacağı bir meydan yoktur.  Kent trafiğini aksatmayacak tek alan Kuva-yı Milliye Meydanıdır. Bu meydanda var olan konut ve işyerleri kamulaştırılıp, meydan düzenlemesi yeniden yapılmalıdır. Meydanın Sanat Okulu tarafındaki yola boydan boya tribün yapılabilir. Protokol ve izleyiciler için gölgelikli oturma yerleri yapılması düşünülebilir.  Bayram törenine katılımcı okul öğrencilerinin ve askeri birliklerin geçiş töreni yapacağı bir alan kazanılmış olur.

     Bu meydanın diğer kitlesel etkinliklerde de şimdiki gibi kullanılması sağlanır.

     Belediye yöneticilerinin en saygı ile anılanları, en başarılı görünenleri kamusal alanları bolca ayıran yöneticilerdir. Halkın faydalanacağı meydanlar, parklar, spor alanları, yürüyüş yolları, yeşil alanlar, piknik yerleri ne kadar çoksa, belediye yöneticileri o kadar başarılı sayılırlar.

     Kuva-yı Milliye Meydanı düzenlemesi önemli bir iştir. Bu önerimin dikkate alınacağını umuyorum.

                                          ***

     Başlık konumuza dönersek, semt veya mahalle pazarları halkın birçok besin ihtiyaçlarını karşıladığı yerlerdir. Belediyenin denetimi ve kontrolü ile temizlik ve hijyen de sağlanabilirse genel sağlık için yararlı bir iş yapılmış olur.

     İl nüfusunun önemli bir kısmı kent merkezinde yaşıyor. Çok kişiyi ilgilendiren genel konuları yazmalı, konuşmalı, tartışmalıyız.

     Halkın dinlenme, eğlenme, temiz hava alma ve göz estetiğini okşayacak alanlara ihtiyaç vardır. Bunlar sağlanmazsa, sonra  birileri Balıkesir kent merkezine ‘'koca köy'' der geçerler.

     İleri görüşlü yöneticiler şimdiden kentin en az 50-60 yıl sonrasının hayalini kurabilmeliler. Planlamalarını ona göre yapmalılar.  

     Balıkesir'imiz pazarlarındaki ürün bolluğu, tazeliği ve son yıllara kadar ucuzluğu ile övünülecek ender illerden birinin merkezidir. Cumartesi Pazarı bu bakımdan önemli bir pazardır.

     Yukarıda sıraladığımız eksiklikler de giderilirse hem pazarcı esnafına hem de halkımıza hizmet edilmiş olur.

     Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.


Bu yazı 562 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans