ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.12.2021

TURKOVAC'IN OMİCRON'A OMİCRON'UN DA HER ŞEYE ETKİSİ

Acil kullanım onayını alan yerli ve milli aşımız Turkovac'ın seri üretimine başlandı. Hayırlı olsun ve şifalar getirsin.

      Çin üretimi Sinovac gibi inaktif aşı (kültürde büyütülen ve ardından hastalık üretme kapasitesini yok etmek için öldürülen virüs partikülleri, bakteriler veya diğer patojenlerden elde edilen aşı) olan Turkovac, Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirildi.

      Turkovac'ın binlerce kişi üzerinde test edildiği 3. faz çalışmaları 2021 Haziran ayı sonunda başlamıştı.

      Turkovac üretim tesisinde konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşının klinik çalışmalarından elde edilen ön verilere göre Turkovac uygulanan kişilerin Covid-19'a yakalanma riskinin diğer aşılara göre "daha düşük" olduğunu söyledi.

      Prof. Dr. Kara'nın paylaştığı verilere göre Turkovac aşısı, Türkiye'de uygulanan Sinovac'a göre iki kat daha iyi koruma sağlıyor.

      Bununla birlikte klinik çalışma sonuçları, Turkovac uygulanan kişiler arasında Covid-19'u ağır geçiren ya da yoğun bakıma kaldırılan olmadığı yönünde.

      Ayrıca daha önce iki doz aşı olmuş kişilerde Turkovac, hatırlatma dozu olarak kullanıldığında antikor seviyesinde 4 katın üzerinde artış sağlanıyor.

      Turkovac'ın koronavirüsün yeni varyantı olan Omicron'a karşı etkili olup olmadığı içinse daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

      Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşının yeni varyanta karşı etkinliğini anlamak için "zamana ihtiyaçları" olduğunu belirtti.

      Şu an için kullanılan aşılar ki buna Turkovac da dahil olmak üzere Omicron'a karşı koruyuculukta bir miktar azalma olabileceği ve bu nedenle aşıyla birlikte maske, mesafe ve diğer tedbirlere devam edilmesi gerekiyor.

      Omicron sebebiyle vaka sayılarında bir anda yaşanan hızlı artışlar yeni endişeleri de beraberinde getirdi.

      Hollanda, artan vakalar sebebiyle 4 hafta tam kapanma kararı aldı.

      Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamı tam kapanmaya geçmese de daha sert kısıtlamalara gitti.

      Bununla beraber seyahat kısıtlamaları da yeniden getirilmeye başlandı.

      Bu kısıtlamaların artan enflasyon sebebiyle kırılganlaşan ekonomilere daha fazla zarar verebileceği endişesiyle Dünya borsalarında ve petrol fiyatında sert bir düşüş yaşandı.

      Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Omicron varyantı nedeniyle yeni yıl etkinliklerinin iptal edilmesi çağrısı yaptı.

      WHO'nun baş bilim insanı Soumya Swaminathan, erken bulgulara dayanarak; Omicron'un öncekilere göre daha hafif sorunlara yol açan bir varyant olduğu sonucuna varmanın "akılsızca" olacağını söyledi.

      Ülkemizde de tek tük başlayan Omicron vakalarına karşı aşı-maske-mesafe-temizlik tedbirlerine devam ederken cüzdanımızı da unutmayalım !!!

     Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.      

 

 


Bu yazı 425 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans