ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

30.12.2021

OTOMOBİL UÇAR GİDER

Otomobil uçar gider! En bilinen otomobil şarkısıdır.

      Söz, Vecdi Gönül ve beste Münir Nurettin Selçuk.

Otomobil uçar gider,

Gönlüm gibi geçer gider,

Ben talihin peşindeyim,

Talih benden kaçar gider.

      İlk yerli otomobili yaptık. Devrim'den Anadol'a ve nihayet TOGG'a geldik.

      Otomobilin hayatımıza girmesiyle, direksiyon bambaşka bir yere kırıldı ve statü simgesi haline geldi. İlk motorlu araç, İstanbul sokaklarında 1902 yılında görünmüş. İkinci Meşrutiyet sonrasında sadece otomobil değil, tank da var. 1910 yılında Hareket Ordusu Komutanı Mahmut Şevket Paşa'nın özel olarak ısmarladığı, silahlı dört araba.

      1920'li yıllar, otomobil Türkiye'ye yayılıyor. Ford, 1929'dan itibaren üretime başlıyor. Bu noktada fırsatı değerlendiren Vehbi Koç oluyor ve 1946 yılında Ford'la anlaşarak, Anadol'u yapıyor. Marshall yardımının da etkisiyle, traktör ve ziraat makineleri pazara giriyor. 1955 yılında kamyon, 1963 yılında Magirus otobüsler, piyasaya çıkıyor.

      1961 yılının 16 Haziran günü, TCDD mühendislerine bir görev verilir. Cumhuriyet Bayramı'nda, Cemal Gürsel'in Ankara'da halkı selamlayacağı, tümüyle yerli parçalardan üretilmiş, otomobil yapma görevi. Kısıtlı zamana rağmen bu görev, Eskişehir'deki Cer Atölyesi'nde başarıyla yerine getiriliyor ve dört motor, üç otomobil üretiliyor. Biri siyah diğeri beyaz iki otomobil, törene yetişiyor. Mühendisler, Gürsel'in beyaz otomobile binmesini istiyor ancak o, siyahı seçiyor. Talihsizlik o ki, otomobil yerinden kıpırdamıyor. Kimileri “benzin konulmadığı için” der ancak rivayet muhtelif. Halkı selamlamak üzere otomobile binen Cemal Gürsel'in şu cümleyi kurduğu kayıtlara geçmiş; “Batı kafası ile otomobil yapıyorsunuz ama doğu kafası ile benzin koymayı unutuyorsunuz”

      Anadol, 1966 yılında seri olarak üretilen, ilk otomobilimiz. Aslına bakarsanız yüzde 53'ü yerli. Sonrasında Bursa'da kurulan Tofaş, FIAT lisansıyla Murat adlı arabaları üretirken, OYAK, Fransız Renault'u memlekete sokuyor. Yıllar ilerledikçe memlekette üretilen parçaların sayısı artıyor ancak yüzde 100 yerli diyebileceğimiz tek otomobil, Devrim.

      Bir dönem zenginlik simgesi olan otomobilin yaygınlaşması sonrası, iki otomobili olanlar zengin kabul edilmiş. 1933 tarihli Rey Kardeşler opereti “Lüküs Hayatın” en bilinen şarkısında karşımıza çıkan dizeler, bunun ispatı: “İki tane otomobil / Biri açık biri değil”

      2011 yılında bu yana üzerinde çalışma yürütülen yerli otomobil projesi için ilk belirgin adım, 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “5 babayiğit” olarak nitelendirdiği iş birliği ile atılmıştı. Anadolu Grubu, BMC, Kıraç Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ilk çalışmalara başladıktan bir yıl sonra, 2018 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de dahil oldu. Toplamda 6 ortaklı bir proje haline gelen yerli otomobil için Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. ya da kısa adıyla TOGG birlikteliği şekillenmiş oldu.

      27 Aralık 2019 tarihinde ‘'Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'' tarafından yerli otomobilimiz, TOGG'un tanıtımı yapıldı.

      İki yıl geçti ve 27 Aralık 2021 Pazartesi günü iki yıl önce başlayan "Yeniliğe Yolculuk" buluşmasından bu yana aldığı mesafeyi ve 2022 yılı hedeflerini Bursa'nın Gemlik ilçesindeki tesisinde düzenlenen toplantıda paylaştı.

      Bu toplantı, Gemlik tesislerinde ve üretim hattı kurulumu çalışmaları başlamış olan gövde binasında gerçekleşti.

      Hedef 2023'ün ilk çeyreğinde, araç satışının başlaması.

      Hayırlı ve uğurlu olsun.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    

 


Bu yazı 386 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans