ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

04.01.2022

Fahiş zamlar yeni yıl umutlarını başlamadan tüketti

Belli bir kitlenin karşıtlığına rağmen, herkesin bütçesine göre hazırlıklar yaptığı, en azından ailelerin bir araya gelme olanağı bulduğu, yenilip içildiği, karşılıklı hediyelerin alınıp verildiği, uzakta olan büyüklerin aranıp sorulduğu, akıllı telefonlardan mesajların atıldığı, iyi dilek ve temennilerin dile getirildiği yılbaşı-takvim değişimi gerçekleşmeyecek olsa bile insanda yüksek umutlar yaratıyor.

Her ne kadar ‘'Yeni yıla girerken, nice mutlu yıllar diyeceğiz, her şeyin değişeceği beklentisi umuduyla. Oysa günler aynı, insanlar aynı, yalanlar aynı, dekorlar aynı, kandırılanlar aynı. Ve yine aynı olacak; bir günlük kahkahalar, sıra dışı eğlenceler, sıra dışı duygusallıklar, yüksek beklentiler… değişen sadece takvimler'' olacak mesajı atmış olsak da!

Yönetenler bir günlük umutlarımıza bile müsaade etmedi…

Bir zamanlar Turgut Özal seçimlerin ertesi günü fahiş zamlar yapmış, kendisine sorulduğunda ‘ben seçimlerden önce zam yapacak kadar enayi miyim' demişti.

E tabi ki bunlar da enflasyon rakamları, memur ve emekli maaş zamlarından önce yapacaklardı…

Özal'ın devamı olduğunu söyleyen bugünün yönetenleri de yeni yılın girmesini beklemeden yılbaşı gecesi elektrik, doğalgaz, akaryakıt, otoyol, köprü geçişleri ve Avrasya Tüneline 01 Ocak 2022 00.00'dan geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir adı altında yazı ve duyurularıyla 84 milyona ‘nanik' yaptılar. Zam demiyorlar, fiyat ayarlaması veya yeniden düzenleme diyorlar.

BOTAŞ duyuru yazısında 2021 yılında Dünya ve Avrupa enerji piyasalarında yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilere aynı oranda yansıtılmamıştır; artık yeter diyerek!

-Konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında %25

-Elektrik tüketimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında %15

-Elektrik tüketimi haricinde kullanılan doğal gazın satış fiyatında %50 oranında artış yapılmıştır. Saygıyı da esirgemeden kamuoyuna, saygıyla duyurdular. Elektrik üretimi haricinde yani sanayi ve ticarethanelerde kullanılan doğalgaza yapılan zam yüzde 50.

Resmi Gazete de yayımlanmasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul kararıyla elektrik tarifelerinde yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen zam oranları yılbaşı gecesinden itibaren hayatımıza girmiş oldu; doların 8,30'dan 18,40'a çıkmasına şaşırmayıp, 18,40'dan 11,30'a düşmesine sevinen, davullu zurnalı halay çeken yurdum insanına hayırlı olsun.

Az buz olmayan bu zamlar, her bütçeyi, küçük büyük her işletmeyi sarsacak, üretimden tüketime fiyatlara yansıyacak, bütün yaşamı olumsuz etkileyecektir.

Bu arada deli dumrul hikayesinde ‘geçenden bir akçe, geçmeyenden iki akçe' dediği gibi Süleyman Demirel döneminde yapılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (eski Boğaziçi) ve Turgut Özal döneminde yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprülerinde şimdiye kadar tek yönlü uygulan 13,25 fiyatı, 8,25 TL gidiş ve geliş olmak üzere çift yönden 16,50 TL ye çıkardılar (yaparsa AKP yapar!)

DÖVİZ YÜKSELİŞİNİ BAHANE EDEN PİYASA VURGUNCULARI, ZAMLARI BAHANE ETMEYİN!

Bugüne kadar önüne geçilemeyen fiyat artışlarının sorumluları döviz artışlarını bahane olarak gösteren fırsatçı üretici, tüccar, esnaf; kasap, bakkal, manav ve zincir marketlerdi! Üreticiler, satıcılar fırsatçı olarak suçlandı, fiyatları kontrol için özel timler kuruldu.

Döviz düşüşlerini fiyatlara yansıtmayanlar hakkında cezai işlemler uygulandı, yüksek cezalar kesildi. Piyasa aktörlerinin daha döviz güncellemesine fırsat kalmadan yönetenlerin girdi maliyetlerine büyük yük getirecek bu aşırı fiyat artışlarının çıktı fiyatlarına yansımaması mümkün olabilir mi? Elbette bu aşırı fiyat artışları üretici fiyatlarına yansıyacağı gibi tüketici fiyatlarına da yansıyacaktır.

Asgari ücreti ala yı valayla, sükseli basın toplantılarıyla bizzat açıklayan cumhurbaşkanı gece yarısı zamlardan habersiz olabilir. O zamlar ya piyasa şartlarının gereği ya uluslararası fiyat yükselişlerinin sonucudur ya da yönetenlerin iradesi dışında Allah yaptırıyordur! Yönetenler keyfine göre zam yapacak üreticiler yüksek girdi fiyatlarını maliyetlerine yansıtmayacak, tüketiciler etkilenmeyecek; nasıl bir yönetim aklıysa. Artık üreticilerinde zamları biz yapmıyoruz Allah yaptırıyor deme hakkı var.

Nasıl ki işler iyi giderken olmayan dış güçler, işler kötüye gittiğinde ortaya çıkıyorsa yapılan bu devasa zamlardan yönetenler sorumlu değildir. Döviz fiyatları yükselirken ortalıkta görünmeyen Erdoğan ortaya çıktığı anda düşen dövizde olduğu gibi zamlara da bir gözükse olmaz mı ki!  

Olumsuzluklardan ve kötülüklerden sorumlu olmayan yönetenler önce asgari ücrete zam yaptılar, sonra kendi yükselttikleri doları düşürerek indirim olacak hayali yarattılar ve sonra yılbaşı hediyesi olarak ‘'Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, otoyol, köprü ve Avrasya Tüneli zamlarıyla yüzde 50-150'' umuda, geleceğe, hayallere kazık sapladılar.

 
 

Bu yazı 377 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans