ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

12.01.2022

YİNE BALIKESİR SORUNLARI

Biliyorsunuz yerel bir gazetede, YENİ HABER Gazetesinde yazıyorum. Pek çok yazımı da yerel konulara ayırıyorum.

     Yaklaşık bir yıl önce 13-01-2021 tarihinde ‘'BALIKESİR'' başlıklı yazımı bulup bir daha okudum. Çünkü Balıkesir bizim için önemli, sorunlarını dile getirmek görevimiz. Şimdiye kadar doğru-yanlış olan olmuş. Bundan sonra neler yapılabilir onu düşünmeliyiz.

     Balıkesir Kent Konseyi ve Altıeylül ile Karesi Belediyeleri ve de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sorunları mutlaka düşünüyor, ele alıyordur ama biz de bir Balıkesirli olarak yaşadığımız kentteki sorunları, aksaklıkları, yanlışlıkları dile getirmek istiyoruz.

     Bütün derdimiz Balıkesir'imizin yaşanılır bir kent olmasıdır.

     Çok partili yaşama geçildiğinden bu yana, oy gelsin diye bazı kişilere verilen inşaat ve imar tavizleri, yanlış uygulamalar yüzünden yamuk-yılık caddeler oluştu. Hadi siz şimdi gelin de merkezde en önemli caddeleri, Anafartalar Caddesini, Atalar Caddesini düzeltin bakalım olur mu? Yüz yıldan fazla zaman önce yapılmış Milli Kuvvetler Caddesi'ne genişliğine ve düzgünlüğüne bakınca o zamanın yöneticilerine hayranlık duymamak elde değil.  Oysaki o zaman Balıkesir'de on tane motorlu taşıt bile yoktur.

     Yüzüncü Yıl Caddesi'nin Mehmetçik Caddesi ile birleştiği yer bir rezalettir. Böyle şehircilik anlayışı mı olur?

                          ***

     Kentimiz ile ilgili son günlerin önemli konusu Atatürk Parkı bitişiğindeki otopark alanının Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP ve MHP oylarıyla satılması kararının alınmasıdır. Oylamaya katılmayan muhalefet üyeleri de kendi partililerince değerlendirmeye alınmıştır. Bu alana eski Sigorta Pasajı yerine yapılan gibi çok katlı bir ucube dikilmesinden korkarım. Kentin merkezine bir hançer gibi saplanmış, parkı arka planda bırakacak dikine bir yapı olsun istemem.

     Bu arsa için önerimiz satıştan vazgeçilmesidir. Arsanın altına üç-beş kat otopark yapılması ve üstünün de Atatürk Parkı'na eklenerek halkın nefes alacağı alanın genişletilmesidir. Zaten bir tek parkımız var.

     Kent merkezinde daha çok park, daha çok yeşil alan yaratılmalıdır. Atatürk Mahallesinde 52 evler arasında kalan Karayolları İl Müdürlüğü'nün ve DSİ 25. Bölge Müdürlüğü arsaları çok değerlidir. Tüm Balıkesir'in yarattığı rant ile değer kazanmıştır. Yapıldığı zamanlarda kentin kenarında olan bu resmi kurum yerleri, bugün kentimizin en gözde arsaları durumundadır. AKP Büyükşehir Belediyesi bu kıymetli yerleri Balıkesir halkına bugün kazandıramazsa ne zaman kazandıracaktır? Buralara halkın dinleneceği, hava alacağı, buluşacağı parklar, içinde gazino ve çay bahçesi bulunan yerler şekline dönüştürmelidir. Hep rant, hep para, hep birilerine kazandırma anlayışına bir dur denilsin artık. Bunlar ve benzeri yerlerdeki resmi kurumların şehrin dışına çıkarılması uygun olacaktır.

     Kamuya ait daha pek çok kıymetli yer var. Kızpınarı'ndaki askeri alan, Kapalı Cezaevi'nin bulunduğu yer, Eski Göğüs Hastalıkları Hastanesi arsası, Eski Sosyal Sigortalar Hastanesi arsası bunlar kentin merkezinde kalmış çok değerli arsaları olan yerlerdir. Bu yerler de Balıkesir halkının yararlanacağı işlere, alanlara dönüştürülmelidir. Kesinlikle birilerine devredilmemeli, peşkeş çekilmemelidir. Kamu yararına kullanılmalıdır. Bu yerler bir daha ele geçmez. Yanlışlık yapılmasın diye uyarmak istiyorum.

     Devlet Demir Yollarına ait şimdiki demiryolu hattı kentin ortasından geçmektedir. Hızlı tren çalışmaları kapsamında bu hat şehrin dışına çıkarılsa, örneğin Köseler ve Halalca Kırsal Mahallelerinin oradan geçen çevre yolunun paralelinden geçirilse kent merkezinde ne güzel halka açık çay bahçeleri, gazinolar ve sosyal hizmet binaları kondurulur. Balıkesir nefes alınacak bir kent haline gelir. Gar binası da müze haline getirilir.

     Böyle yerler bir kamu kurumundan protokolle bir başka kamu kuruluşu Büyükşehir Belediyemize devir edilebilir. AKP hizmet etmek istiyorsa işte bunları yapsın. Yirmi yıldır iktidardalar. Akıllarda kalacak yaptıkları ne var, soruyorum ne var? Hep aynı cevabı duyuyoruz. Yol yaptık, köprü yaptık, hastane yaptık. Yapacaksın tabii…O kadar toplanan vergi ne için toplanıyor.Yaptık dediklerinin taksitlerini anlaşılan şimdi biz ve hatta çocuklarımız, torunlarımız ödeyecek.

     İstihdam sağlayacak, üretim yapacak bir tek fabrika yapmamışsın, yol yaptık, köprü yaptık…

     Yeni açılan Organize Sanayiye bağlantı yolu tam bir rezalet. Ralli yarışları için yapılmış gibi bir sürü viraj var. Orada çok kaza olur. Hiçbir sanayici de zorunlu olmadıkça o yolu kullanmaz.

          Balıkesir halkının yaşamını kolaylaştıracak, gelir düzeyini arttıracak işler yapmak gerekir. İnsanlar sizin döneminizde fakirleşti.

     Çay Deresi çevresi projesi ne oldu? Ağır Sanayi projesi unutuldu mu? Daha sorulacak çok sorumuz var.

                                         ***

     Altıeylül Belediyesi'ne önce telefonla bildirdim. Sonra gazete köşe yazımda yazdım. Şimdi de Belediyeye gittim bizzat kendim dilekçe ile başvurdum. Takipteyim bakalım. Neyi?

     Cumartesi Pazarında esnaf, Sanat Okulu Caddesinde tezgahları nerdeyse orta çizgiye yaklaştırdılar. Bu pandemi döneminde insanların mesafeli yürümeleri mümkün değil. Belediye görevini yapsa, tezgahları biraz daha kenara çektirse (yer var) alışverişe gelen insanlar daha rahat edecek. Gözlüyorum, takipteyim.

     Belde de bizim, belediye de bizim. İyi yönetsinler istiyorum.


Bu yazı 675 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans