ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

19.01.2022

YAŞAMDA B ve C PLANLARI

Her canlı yaşamak ve soyunu sürdürmek için doğal bir çaba gösterir. Yaşamak, en başta gelen istektir. Bunun için temiz ve sağlıklı beslenme, temiz ve korunaklı evlerde yaşama önceliklerimizdir. Karşılaşma olasılığı olan bazı hastalık ve salgınlardan, olası kazalardan korunma mücadelesi içinde yaşamımız sürer gider.

     Çocuklarımızı yaşama hazırlamak, yeterli bilgi ve becerilerle donatmak gerekir. Bu amaçla artık okullar, öğretmenler devreye girer. Aileden sonra kamu yönetimi de belirleyici olur. Eğitim ve öğretim çocukları ve gençleri yarınlara hazırlayan kurumlardır. Öğretmenler anne ve babalar kadar sevilir sayılır.

     Beslenmen için alınması gereken gıda maddelerini alabiliyor musun?

     Barınma ve dış etkilerden korunacak evin var mı?

     Sağlıklı, mutlu ve huzurlu musun?

     Çocuğun okul ve öğretmene ulaşabiliyor, istediği okullarda okuyor mu?

     Eğitim sürecini tamamlayıp bir meslek edinmiş çocuğunun ataması yapıldı, iş bulabildi mi?

     Yetiştirdiğin ürün ve mallar yeteri kadar kazandırıyor mu?

 

     Yanıtlarınız  ‘'evet'' ise, sizin için memleket güllük – gülistanlık demektir. Yanıtı ‘'hayır'' olan pek çok insan görüyoruz çevremizde. Bugün ülkemizin her yerinden yükselen çığlıkları duymayanlar, fakiri fukarayı, işsiz gençleri düşünmeyenleri ayıplamak yetmez. Onlar insan bile sayılmazlar.

                                                 ***

     Beslenmek doymak demek değildir. Sağlıklı olmak için her yaşa uygun yeteri kadar besin değeri yüksek gıdalardan alabilmektir. Bu gıdalara işin, gelirin varsa ulaşabilirsin.

     Şu halde herkesin çalışabileceği bir işi, bir mesleği olmalıdır. İşsizlik birinci sorun olmaya devam ediyorsa,  oturup düşünmemiz gerekiyor. Demek ki ülkemiz iyi yönetilmiyor.

     Ülkemizi iyi yönetemeyenlere karşı B planımız talep ve isteklerimizi, çeşitli biçimlerde duyurmak olmalıdır. Baktık duyuramıyoruz C planımızı uygulayıp, ilk seçimde onları değiştirmenin yolunu bulmalıyız.

 

     Her ailenin barınabileceği bir evi olmalıdır. Ülkeyi yönetenler ev edinme işinde, vatandaşına kolaylıklar sağlamalıdır. Kış aylarında ısınan, yazın sıcağından koruyan, mutlu ve huzurlu yaşanabilecek konutlar her vatandaşın hakkıdır. Devletin başta gelen görevlerinden birisi de budur. Konut edindirme kredileri kolay ve erişilebilir olmalıdır. B planı olarak bu istekler yönetenlere iletilmelidir. Duymuyorlarsa C planı uygulamaya konulup ilk seçimde değiştirmek kaçınılmazdır.

     Her işin başı sağlıklı olmaktan geçer. Sağlıklı yaşama hakkımız vardır. Devletin başta gelen görevlerinden biri de bu ortamı vatandaşına sunmaktır. Korona salgını nedeniyle her kesim büyük sıkıntılar çekiyor. Her gün yüzlerce vatandaşımızı yitiriyoruz. On binlerce kişi salgına yakalanıyor. Korona ve olası başka salgınları önlemek için temiz bir çevrede yaşamamız gerekiyor. Önce kendimiz, sonra devlet gerekli önlemleri almalıdır. Hastalandığımızda doktora ve hastaneye ulaşma kolaylıkları yaratılmalıdır.

       Yokluk ve yoksulluk yaşamın ‘'fıtratı''dır diye düşünülemez. Her vatandaşımız değerlidir. O nedenle vatandaşın sağlık talepleri karşılanmalıdır. Karşılayamayan B veya C planı kapsamında düşünülür.

     Eğitim sistemimiz ve eğitim programları günümüzün koşulları göz önüne alınarak yeniden milli bir anlayışla düzenlenmelidir. İktidar kim olursa olsun büyük çapta değişikliğe gidilememelidir. Ülkemizin gerek duyduğu kadar öğretmen, mühendis, doktor, imam, hemşire ve diğer tüm meslekler hesaplanarak ona göre okullar açılmalıdır. Ona göre öğrenci alınmalıdır ki, eğitimi biten gencimizin ataması yapılmalı, iş başı yapabilmelidir.

     Üretimin her alanında maliyet girdileri yüksek olunca, malın fiyatı da yüksek olmak zorundadır. Alım gücü gittikçe düşmüş tüketici halk bu ürünleri alamaz hale gelince satışlar azalır. Satış olmayınca üretim düşer. Ekonominin çarkları dönmez olur.

     Demek ki gübre, mazot, elektrik, ilaç vb. girdi maliyetleri düşürülmeli, üretici diğer başka biçimlerde desteklenmeli ki üretme isteği artsın. Ürettikçe zenginleşsin ve de ülkenin ihtiyacı olan mallar var olsun. Ekonomimiz gelişsin.

     Ekonomi çarklarını döndüremeyen iktidarlar görevden uzaklaştırılır. Çözüm yolu, B veya C planı, halkın önüne konulan sandıktır.

                                               ***

     Yaşamı sürdürebilmek için temel ihtiyaçların karşılanmış olması gerekir. O zaman huzurlu ve mutlu yaşarız.

    ‘'Biri yer, biri bakar'' sistemi doğru değildir. Huzursuzluk nedenidir.

     Biz ülkemizde huzur olsun, herkesin işi ve aşı olsun isteyenlerdeniz.

     Yokluk, yoksulluk ve yasaklar olmasın isteriz.

     Demokrasinin eksiksiz uygulanmasını ve özgürlük ortamı olmasını dileriz.

     Başaramayan yönetimlerin de demokratik kurallarla değiştirilebilsin deriz.

     Sağlıkla ve hoşça kalınız.


Bu yazı 484 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans