ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.01.2022

BESlenin 

Beslenmek, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyacımız olan besin öğelerini, yeterli ve dengeli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir.      

      BES (Bireysel Emeklilik Sistemi), düzenli birikimler yaparak, emekliliğinizi hayallerinizdeki gibi mutlu ve güvenli geçirmeniz için tasarlanan özel bir emeklilik sistemidir. En kısa haliyleyse BES, güzel bir emeklilik demektir. 

      2003 yılında uygulanmaya başlanan ve 2013 yılında getirilen Devlet Katkısı uygulaması ile birlikte cazibesi artan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2021 yılı sonunda, 13,3 milyon katılımcıya ve yaklaşık 250 milyar fon büyüklüğüne ulaştı.    

      Çalışanlardan emeklilik için kesilen paralar, ikramiye olarak ödeniyor. Ancak bu ikramiye artık pek fazla işe yaramıyor. 

      Bankalar bireysel emeklilik adı altında kesmiş oldukları aylık primlerle daha yüksek ikramiye ödüyor. Ancak bankalar her ay almış oldukları primlerle faiz karşılığı kendi havuzlarında işlemler yapıyorlar. Faizsiz bankacılık yapan kuruluşlarda da durum farklı değil. 

      Birikimlerin faizsiz olarak güvence altına alabilecek doğru ve güvenilir bir sistemi arayan çok insan var ama bulamıyorlar. 

      BESlenme, kredi kartı, maaş promosyonu, hayat sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası, kasko, trafik sigortası, hırsızlık poliçesi, vb., haram diyenler, hangi akılla bunları söylüyor.  

      Faiz veren bankalar; paramızı alır, bu parayı başkasına kredi olarak verir veya diğer bankaya faize koyar, ya da bono, tahvil vb. alır. Buralardan kazandığı paradan, hakkımız olanı verir, zarar etmemiş olursun. 

      Faiz vermeyen bankalar; paramızı alır, bu parayı mala yatırır, sonra malı satar. Satıştan kazandığı paradan, hakkımız olanı verir, mal satılmaz veya daha aza satılırsa, zarar etmiş olursun. 

      Kar payı esasına göre çalışan sistemde anaparanın vadesi geldiğinde ne kadar kazandıracağı belli değildir. Kredilendirilen projelerden zarar edilmesi de ihtimal dahilindedir.  

      Faizli sistemde ise bu mümkün değildir, vade geldiğinde önceden taahhüt edilen tutar mutlaka anapara sahibine ödenir.  

      Kısacası temel fark; Faizde anaparanın vade sonundaki kazancı belli olurken, kar payında kazancın destek verilen projelerin verimliliğine göre oluşmasıdır.

      Yakın zamanda yapılan değişiklik ile devlet katkısı oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.

      Ayrıca getirilen yeni düzenleme ile birlikte, artık katılımcılar ödeyecekleri katkı paylarının yıllık brüt asgari ücreti aşan kısmı için de takip eden yıllarda devlet katkısı alabilecekler.

      Bir süre önce de 18 yaş altı genç ve çocuklara da sisteme katılma hakkı tanınmıştı.

      Yapılan önemli değişikliklerden birisi de katılımcıların nakit ihtiyacını karşılamak üzere sistemden çıkmak zorunda kalmadan birikiminin yüzde 50'sine kadar olan tutarı çekebilme imkanına sahip olmasına imkan tanınması. 

      BESlenin, faydasını göreceksiniz. 

      Kendiniz için BESlenin, başkasını karıştırmayın. 

      Gençken BESlenmeye başlayın. 

     Doğar doğmaz, sizi BESlemeye başlasınlar.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.  

 


Bu yazı 329 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans