Tarih, 28 Ocak 2004. Türk Lirası'ndan altı sıfır atılması ve Ocak 2005'ten itibaren Yeni Türk Lirası'na geçişi öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
2004 yılında, Dünya çapında en büyük kupürlü banknota sahip Türkiye'nin para birimi olan liradan altı sıfır atılması ve Yeni Türk Lirası'nın 1 Ocak 2005'ten itibaren kullanıma girmesine ilişkin yasa tasarısı 28 Ocak günü, TBMM Genel Kurulu'nda oylandı ve geçti.
Tasarının kabulü ardından bir konuşma yapan dönemin Maliye Bakanı, bu tasarının yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de çok şeyin değişeceğini belirterek, 2005 yılından itibaren; 1 kuruş, 10 kuruş, 25 kuruş, 50 kuruş ve 100 kuruşun, madeni para olarak basılacağını söyledi.
Uzun yıllar, yüksek enflasyona maruz kalan ülkeler, paralarından sıfır atarak, ulusal para birimlerine güveni yeniden tesis etmeyi önemli bir seçenek olarak görüyor.
Paradan sıfır atılmasının başarılı olabilmesi için siyasi, ekonomik ve psikolojik birtakım ön şartların gerçekleşmesi önem taşıyor.
Atılan 6-0'ın 18'inci yılındayız ve yılın ilk enflasyon raporu açıklandı. Vatandaşı ilgilendiren kısım; 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin 14.1 puanlık güncellemeyle, yüzde 11.8'den yüzde 23.2'ye yükselmesi.
Atılan 6-0'ın 18'inci yılındayız ve ABD Merkez Bankası Fed, çarşamba günkü toplantısında, ilk faiz artışının mart ayında yapılacağını açıkladı. Artık bol ve ucuz paranın sonuna gelindi ve maliyetlerin artışı daha da hızlanacak.
Ekonominin küçülmeye başladığı, vergi indirimlerinin de sonuç vermeyeceğinin düşünüldüğü bir ortamda, para basımına gidilebilir.
Tüm merkez bankaları da bu gerçeği gördü ve hazırlıklara başladılar.
Zaman süresi kısa tutularak, ekonominin küçüldüğü, işsizliğin arttığı ve dolayısıyla talebin hızla düştüğü zamanlarda para basmak, enflasyonu zıplatmaz.
Atılan 6-0'ın 18'inci yılındayız ve basılacak parayı, doğru şekilde kullanmalıyız.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.