ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

31.01.2022

BARIŞ MANÇOY'U ATLAMAK OLMAZ

Akbank AK Sigorta reklamıyla 23 yıl sonra yeniden ekranlara çıkan Barış Manço'yu seyrederken duygu yoğunluğu yaşadık.

      7'den 77'ye hepimizin sevdiği Barış Manço'yu deepfake teknolojisiyle yeniden görmek, çok sevindirdi.

      Barış Manço bu reklamda "dijital risklere karşı önlem almamız, bilinç duvarı oluşturmamız şart" açıklamasında bulundu.

      Deepfake, Türkçe çevrimiyle “Derin Sahte”, "Derin Öğrenme" ve "sahte" kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir yapay zeka uygulaması. Yapay zeka teknolojisi sayesinde insan yüzüyle oynayıp, bu şekilde fotoğraflar ve videolar hazırlamayı sağlayan teknolojik bir teknik olarak da ifade edilebilir. Bu teknoloji, yalnızca insan yüzüyle oynayıp değiştirmeye ya da montajlamaya olanak sağlamıyor, aynı zamanda seslendirme konusunda da oldukça başarılı. Bu sayede baştan yepyeni bir insan yaratmak mümkün.

      Tarih 31 Ocak 1999. Anadolu Rock ve Pop Müziğin önde gelen isimlerinden, besteci, söz yazarı, tv programcısı, devlet sanatçısı ve Türkiye'de pek çok yeniliğin öncüsü Barış Manço'nun vefatının üzerinden 23 yıl geçti.

      İkinci Dünya Savaşı yılları. Anne ve babası dünyaya barış gelsin diye ismini, Barış, koydu. Türkiye'de Barış ismini alan, ilk kişi oldu.

      Barış Manço; arkadaşımız, dostumuz ve akrabamızdı. Toplumun her kesimine seslenmeyi ve siyaset üstü olmayı başardı.

      Türk müzik tarihi içerisinde, şarkı sözlerini doğrudan eğitim için kullanan sanatçılar arasında, Barış Manço ismi ön plana çıkmakta.

      Barış Manço, konuyla ilgili kendisiyle yapılan bir söyleşide “Müzik konusunda benim çok fazla söyleyecek sözüm yok” demiş ve eklemiştir; “Akademik bir müzik eğitimim, bir müzik tahsilim yok. Ben bestelerimi yaparken, sadece doğal olarak, Allah ne verdiyse, onun verdiği hislerle beynimden geçenleri elime vurup sonra da onu kağıda dökerek müzik yaptığım için daha çok algılarımla, hislerimle hareket ediyorum ...

      1988 yılında Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7'den 77'ye”, Türk Televizyonculuğunda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı. Türkiye'de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı. Çocukları, bir birey olarak çok ciddiye aldı. Programının ‘Adam Olacak Çocuk' bölümünde sözü, çocuklara bıraktı.

      Çocukların düşüncelerini özgürce paylaşmasına, aracı oldu.

      Barış Manço 1976 yılında farklı müzikal denemelerin olduğu, 2023 albümünü yayınladı. Albüme ismini veren şarkıyı, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü için yazdığını açıklamıştı. Manço'nun hayali 2023 yılında bu albüm için özel bir kutlama gecesi düzenlemekti. Barış Manço 2023 yılında 80 yaşında olacaktı.

      Barış Manço, millî kültür birikimimizin önemli bir kısmını teşkil eden edebiyat geleneğinin de bir devamı olan aşık tarzının; çağın ihtiyaç ve beklentileri  çerçevesindeki, yeni bir oluşumun temsilcisi ve kurucusudur.

      Barış Manço ardında unutulmayacak yüzlerce şarkı ve gönüllerde hoş bir seda bıraktı. Geçen yıllar onun hatıralarını unutturmayacaktır.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

Bu yazı 315 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans