ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

02.02.2022

FATİH SULTAN MEHMET VE RÖNESANS (1)

Günümüzün en önemli tarihçilerinden biri olan Prof.Dr.Halil İnalcık'a göre , birçoklarının söylediğinin aksine, Fatih'i zamanının çağdaş Rönesans hükümdarları arasında saymak bir abartmadır.O'nun, sarayında Yunan ve İtalyan bilginlerini  toplamasına , Hıristiyan Yunanlı bir din adamından Hıristiyanlığı anlatan bir kitap yayınlamasını istemesine rağmen, bir dünya haritası siparişi vermesine ,eski uygarlıkların bilgeliğini öğrenmek için büyük gayret göstermesine, matematikçi, astronom, astrolog ve coğrafyacı Ptolemy ( MS; 100 – 170)'nin Geographia'sını tercüme ettirmesine ve kütüphanesini Yunan ve Latin eserlerle doldurmasına rağmen, o çağdaşı İtalyan Rönesansı'nın hükümdarları arasında sayılmamaktadır. Rönesans'ın ustalarından Gentile Bellini'yi (1429 – 23.2.1507) Venedik'ten sarayına getirten Fatih ona portresini yaptırmasına ve sultanların portrelerinin yapılması geleneğini başlatmasına rağmen Batılılar onun  Batı'ya ilgisinin, sadece orayı fethetme amacından kaynaklandığını savundular.(Baer,97). Onlar haklı mıydı?

6 Ocak 2016'da Fatih Altaylı ile söyleşide bulunan zamanımızın  evrensel nitelikteki iki ünlü Türk bilgini Prof.Dr Celal Şengör ve Prof Dr. İlber Ortaylı Fatih'in bir deha olduğunu , tam bir Rönesans insanı olduğunu ve bir çok dil bildiğinin kanıtladığını belirttiler.

Osmanlı hükümdarları Fatih Sultan II. Mehmet'le  kendilerini Roma'nın mirasçıları  ve Büyük İskender ölçüsünde dünya fatihi olarak görüyorlardı. Fatih, Batı ve Doğu'nun Arapça, Farsça, Yunanca (Homer'in İlyadası),İbranice ( Maimonides'in Guide for the Perplexed) ve  İskender'in hayatını anlatan  Arrian'ın Anabasis ve İndica isimli eserlerini kütüphanesinde toplamıştı.

Sultanın kütüphanesinde Bizans imparatorlarının  kütüphanelerinden gelen kitaplar, ayrıca Avrupa'dan getirtilen mühendislik ve topçuluk eserleri de vardı. Fatih, klasik edebiyat, coğrafya, kozmografi, astronomi ve tarih okumaya meraklı idi. Ayrıca  sanat ve edebiyatı seviyordu. Sufizm, hukuk ,tıp, felsefe, müzik ve resimli albümler diğer ilgilendiği konulardı.

O yenilmiş Bizans'tan Yunan bilginlerini ve Orta Asya ve Türk Devletlerinden İranlı bilginleri İstanbul'da topladı. 1453'te İstanbul'un fethinden sonra, 1461'de Trabzon'u ele geçirdi. Oradaki Yunan konsolosu filozof George Amiroutzes'ı sarayına getirdi. Amiroutzes , İslam'a dönmüş olan vezir Mehmet Paşa Angeloviç'n kuzeni idi. Trabzon'un Osmanlılara  tesliminde onunla beraber  aracılık yapmıştı. Amiroutzes, Peripatetics – birden fazla okulda ders veren  Aristo felsefecileri - ve Stoics- pozitif duyguları maksimize eden ve negatif duyguları minimize eden, kişinin iyi karakteri üzerine yoğunlaşan felsefe -  felsefenin ustası idi ve Fatih'in isteği üzerine  dünya haritasını hazırladı.Fatih Semarkant'tan astronom Ali Kuşçu'yu çağırdı ve onu Aya Sofya'ya bağlı observatuara – gözlem evine -hoca yaptı.Kuşçu, Orta Asya ‘da hazırladığı yıldız tablolarını Osmanlı astronomisine uyarladı. Daha sonra Polonyalı Nicolaus Copernicus ve Danimarka'lı , Habsburglar imparotorunun saray astronomi Tycho Brahe bu bilgilerden çok yararlandılar. Ardından Johannes Kepler bunları kendi teorileri için temel olarak kullandi ve Kutsal Roma imparatorunun sarayında gezegenlerin kanununu kabul ettirdi.Kepler'in  başarısının sonucunda Avrupa astronomisi köklü bir değişikliğe uğramış oldu ve bilimsel devrimin doğuşuna  büyük katkıda bulundu.

Fatih, sanata yardım eden tipik bir Rönesans koruyucusu idi. Daha önce belirtildiği gibi portresini bir Rönesans ressamı Bellini'ye , madalyonunu Lorenzo de Medici'nin heykeltraşı Bertoldo di Giovanni'ye  yaptırttı. Büyük olasılıkla Leonardo de Vinci İstanbul'u ziyaret etmiş ve ondan sonra Haliç'te Altın Boynuz üzerine bir köprü skeçini çizmişti. Fatih saray duvarlarını  İtalyan artistlerine dekore ettirdi. Fatihİn isteği üzerine, Bellini ona ‘'Bakire Meryem ve Çocuğu''nun resmini yapmıştı . Fatih büyük bir Hıristiyan replikleri, Antik ve Bizans eserleri koleksiyonu meydana getirmiş, ayrıca İtalyan şehir devletleri hükümdarlarından , özellikle Napoli ve Floransa'nın  Mediciler'inden sürekli olarak ressam, heykeltraş, madalya yapıcılarını İstanbul'a  göndermelerini istemişti.


Bu yazı 429 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans