ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

16.02.2022

İSYANI UNUTMAYALIM

Milli Mücadele'ye karşı olan güçlerin etkinlikleri 1920 yılında da sürmüştü. Özellikle Osmanlı Mebusan Meclisi'nde alınan Misak-ı Milli kararları, İngilizler başta olmak üzere İtilaf Devletlerini harekete geçirdi ve İstanbul işgal edildi, meclis dağıtıldı. Milletvekillerinin bir kısmı tutuklanarak Malta adasına sürgün edildi, bir kısmı da Ankara'ya geldi.

      Mustafa Kemal Paşa'nın Temsil Heyeti Başkanı olarak Milli Mücadele'nin yürütülmesindeki kararlı tutumu, ulusal hareket karşısında olanları harekete geçirdi ve ulusal güçlerin örgütlenmesi, önlenmek istendi. Bu amaçla Ahmet Anzavur, tekrar harekete geçirildi.

      Bu arada Biga kaymakamı Köprülü Hamdi Bey, Fransız askerleri korumasında olan Gelibolu yarımadasındaki Akbaş cephaneliğini basarak silah ve cephaneleri Yenice'ye taşıtmıştı. Biga'da ulusal hareketi bilinçlendirmeğe çalışan Hamdi Bey, halka baskı yapanlara da fırsat vermiyordu.

      Ulusal güçleri güçlendirmek için Hamdi Bey, gönüllü gençlerden birlikler oluşturmaya çalıştı. Destek için emrine 190. Alayın 2. Taburu da verildi.

      Milli güçlerin ihtiyaçlarının giderilmesi için halktan para toplanması isteğine Pomaklar karşı çıktılar. Bundan istifade eden İngilizler de hemen ihanet şebekeleriyle temasa geçtiler. Özellikle Ahmet Anzavur'u tekrar Milli Kuvvetler aleyhine harekete geçirdiler.

      Anzavur, Çerkez köylerini dolaşarak halkı isyana çağırdı. Bu propagandaların sonunda Pomakların başına geçen Gavur İmam; Çerkezlerin başına geçen Şah İsmail topladıkları silahlı, baltalı, bıçaklı bin iki yüz kadar kişiyle 16 Şubat 1920'de Biga'ya saldırdılar. Kışlayı basan asilere karşı fazla direnemeyen Pomak asıllı askerleri dağılınca Biga kolayca isyancıların eline geçti. Biga'daki olayları duyan Anzavur 17 Şubat 1920'de buraya gelerek isyanın başına geçti.

      Kaymakam Hamdi Bey Yenice'deki cephaneliğin, isyancıların eline geçmesini önlemek için Yenice köyüne hareket etti. Eminoba köyüne geldiğinde köylülerce tanınan Hamdi Bey Biga'ya götürülürken yolda öldürüldü. Yaptıkları ihanetin karşılığını almak için Şah İsmail, İngiliz subaylarıyla birlikte İngiliz gemisine gitti ve 5000 İngiliz altını ile geri geldi.

      İsyanın bastırılması için Balıkesir'de bulunan 61. Tümen komutanı Albay Kazım Bey, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile birlikte topladığı gönüllüleri ve Demirci Efe güçleri isyanı bastırmakla görevlendirildi.

      Susurluk-Gönen hattında, Yahyaköy mevkiinde yapılan çarpışmalarda Anzavur yenilerek Karacabey'e, oradan da İngilizlere sığındı ve İstanbul'a kaçtı (19 Nisan 1920).     

     Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     

 

 


Bu yazı 469 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans