ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.02.2022

LALE DEVRİ VE RÖNESANS (7)

Ruslar aldıkları toprakları iade etti, yaptıkları kuleleri yıktı, Osmanlı'nın iç işlerine karışmayacağına söz  verdi.  Osmanlılar Rus tüccarlarının Osmanlı topraklarında serbest ticaret yapmasına izin verdi. Osmanlılar Rusya ile İsveç arasında arabuluculuk yapmayı kabul ettiler. Sadrazamın böyle uyumlu bir antlaşma yapması rüşvet aldığı söylentilerini çıkardı. Ve Baltacı 20 Kasım 1711'de görevden alındı.

III. Ahmet, Ruslarlarla  5 Haziran 1713'te yeni bir antlaşma yaptı.Rusların Lehistan'ı terketmesi  ve XII Karl'ın İsveç'e dönmesi ve Rusların Karadeniz kıyılarındaki toprakları terketmeleri sağlandı.Fakat, Çar Petro böylece artık yeni bir ordu kurabilecek özgürlüğe kavuşmuş oluyordu

Osmanlı sarayında, Ruslarla yapılan bu antlaşma Venedik'le  de savaş isteyenlerin başarısı sayıldığından ve kendisi de bu gurupta olduğundan Silahtar Damat Ali Paşa (1667 – 5.8.1716) sadrazamlığa getirildi. 27 Ağustos 1713 ve 6 Ağustos 1716 arasında bu görevde kaldı. 1715 yazında büyük bir güçlükle karşılaşmadan  bir kara ve deniz seferi ile Mora'yı aldı. Bu başarı ona güven kazandırdı.Kuzeye  Avusturya'ya karşı sefere çıktı fakat Savoirli Eugene tarafından 5 Ağustos1715'de Petervaradin'de yenilgiye uğradı. 1717'de ardı ardına yapılan seferler bozgunla sonuçlandı. Avusturyalılar Temeşvar'ı ve Belgrad'ı aldılar. Osmanlı topları , silahları ve binlerce Osmanlı esiri ellerine geçti. Venedikliler bu arada  Papalık ve Malta Şövalyelerinden yardım aldı  ve Preveze'yi işgal ettiler , Dalmaçya kıyılarına asker çıkardılar ve Osmanlılar'ı arkadan vurdular.

Kuzeydeki  bu korkunç yenilgiler, İstanbul'da savaş yanlılarının güçlerini yitirmelerine neden oldu. Sadrazam istifa etti . Yerine padişahın kölesi ve yakın danışmanı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, 26 Ağustos 1717'de sadrazamlığa getirildi.

21 Temmuz 1718'de yapılan Pasarofça antlaşmasıyla herkesin işgal ettiği topraklar kendi elinde kaldı. Böylece Sırbistan'ın  büyük kısmı Belgrad ve Temeşvar dahil Avusturya'nın oluyor, Katolik papazlara Osmanlı'da ayrıcalık tanınıyor, bu yolla Avusturya Osmanlı iç işlerine karışma fırsatı yakalıyor, Avusturya yabancı tüccarlar için Osmanlı topraklarında ayrıcalık ve istediği yerde konsolosluk açma hakkı kazanıyordu. Osmanlılar Mora'da kalacaklar, Venedikliler Dalmaçya kıyıları , birkaç ada ve Bosna Hersek'te ve Preveze'de elle geçirdikleri birkaç kaleyi ellerinde tutacaktı. Yenilgi Osmanlılar için çok önemliydi. Osmanlılar toprak ve saygınlık yitirmişler, morallerini kaybetmişlerdi. Durum, hem Osmanlılara hem Batılılara Osmanlı reformcularının hükümet ve ordu konusunda ne kadar başarılı olursa olsun, Avrupa'nın yeni topçu ve piyadesi karşısında zayıf kaldıklarını göstermişti.(Shaw, 317)


Bu yazı 303 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans