ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

24.02.2022

MAVİ VATAN KAVRAMI VE TÜRKİYE

Aşağıda isimleri yazılı vatansever subaylarımızın bizlere kazandırdığı yeni bir kavram ile gözümüzü dört açmaya başladık . Bu güzide ve ender yetişen subaylarımız sayesinde Ege , Akdeniz , Karadeniz ile Marmara Denizi'nin , tüm deniz ve göllerimizin bizim için bir "Mavi Vatan " olduğunu öğrendik ve öyle sahiplenmeye başladık . Bu zevki ve Mavi Vatan sahibi olduğumuz gururunu  bizlere yaşatan vatansever subaylarımızın listesi :

 

  1. Emekli Oramiral Güven Erkaya , 2. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz , 3. Emekli Tümamiral Cihat Yaycı , 4. Emekli Dz. Kurmay Yarbay Ali Kurumahmut , 5. Emekli P.Kurmay Albay Ümit Yalım .

Görüldüğü gibi ilk dört sıradaki subaylarımız Deniz Kuvetleri Komutanlığımızın yetiştirdiği değerlerdir. Beşinci sırada yer alan Sn.Ümit Yalım Kara Kuvetleri Komutanlığımızın mensubudur. Sn. Ümit Yalım'ın en büyük katkısı şu olmuştur . Kıyılarımızı çevreleyen Mavi Vatanımız üzerindeki ada , adacık , kayalık ve bize ait neyimiz varsa bunların sahiplenilmesi , kaptırılmaması ve bir çakıl taşının bile düşmana verilmemesi konusunda milli bir şuur oluşturmuş olmasıdır. 

Sn. E. Oramiral Güven  Erkaya aramızdan ayılmıştır. Kendisine Allahtan rahmet diliyoruz. Onun yetiştirdiği ve birlikte çalıştığı diğer güzide subaylarımız da TSK'den emekli olarak ayrılmışlardır.

İki Tümamiralimiz , Cem Gürdeniz ve Cihat Yaycı  kendi istekleri ile erkenden emekli olmuşlardır. Sn. Ali Kurumahmut henüz yarbay rütbesinde iken TSK'dan kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır. Sn. Ümit Yalım 'da görev süresini doldurup TSK'dan emekli olmuştur.

Buna rağmen bu değerli subaylarımız hala Türkiye Cumhuriyeti'nin denizlerimizde vazgeçilmez hak ve menfaatlerinin var olduğunu , bu hak ve menfaatlerin neler olduğunu ve bunların  ; aranması , bulunması ve istifade edilerek korunması gerektiğini bizim gözümüze sokacak şekilde göstererek anlattıkları gibi ,Türk Milleti'ni  bilinçlendirmeye de devam etmektedirler. Denizlerimizde ; ulaşım , su altı ve su üstü değerlerinden ( maden , doğalgaz , petrol , hidro karbon vb. , diğer doğal kaynak ve zenginlikler ile su ürünleri ve balıkçılık ...vb.) istifade şekillerinin neler olduğu konusunda halkımızı bilgili kılmak ve uyandırmak için uğraşı vermektedirler . Kendilerini tebrik ediyoruz ve şükranlarımızı sunuyoruz , keza aynı konuda katkıda bulunan ve katkılarını esirgemeyen , adını yazamadığımız asker veya sivil tüm vatansever çalışanlarımıza da yürekten şükranlarımızı sunuyoruz.

Onlar sayesinde milletimiz bir kere daha gözünü dört açıyor , "Ne mutlu bize , bir millet yeniden uyanıyor"

Artık vatan için söylediğimiz "Vermem ondan ben bir karış" parolasının yanında , Mavi Vatan  için "Vermem ondan bir çakıl taşı ve bir kaşık su " parolası ile dünyaya haykıracağız.

                                                                              

***Mavi Vatan kavramı nedir  ve neleri ihtiva eder ; Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz , Marmara Denizi , Ege ve Akdenizdeki sınırlarının belirlendiği alanı ifade eder . Mavi Vatanımızın yüzölçümü toplam olarak : 462.000 kilometre karedir.

***462. 000 kilometre karelik bir yüz ölçüme sahip olan Mavi Vatanımız : Karadenizde 172 bin , Marmara Denizinde 12 bin , Ege Denizinde 89 bin , Akdenizde 189 bin metre karelik değerlerin toplamından oluşmaktadır. Türkiye'nin kara yüz ölçümü ise :783.562 kilometre karedir.

***Mavi Vatan ; Türkiyemiz'in tüm deniz yetki alanlarını  , akarsu ve göllerini de kapsayan bu kavram , İç sularımız , karasularımız ve kıta sahanlığımız ile münhasır ekonomik bölgelerimizi kapsamı içine alır.

***Türkiyemizin 26 - 45 meridyenleri ile 36 - 42 parelelleri arasındaki 783.562 km. karelik kara yüz ölçümünün yanında birde 462.000 km. karelik bir mavi vatana sahip olması çok büyük bir Mavi Vatan 'a sahip deniz ülkesi olduğumuz anlamını taşımaktadır.

Sahip olduğumuz vatan toprağının yarısından daha fazla bir Mavi Vatan'da bahşeden denizlerimizin olduğunu ve halkımızın Mavi Vatan  bilincine erişmesinde büyük katkıları olan vatansever subaylarımıza yeniden şükranlarımızı arz ederiz .

***NOT: Mavi Vatan kavramının devlet ve hükümet yetkililerimizce de benimsenmesi ile Cumhuriyet tarihimizde ilk kez bir deniz komşumuz ile anlaşama imzalanmıştır . 27 Kasım 2019 tarihinde Türkiye ve  Libya arasında "Deniz Yetki Alanları"  mutabakatı imzalanmış ve bu mutabakat TBMM tarafından da onaylanmıştır.


Bu yazı 547 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans