ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.02.2022

MAVİ VATAN KAVRAMININ KAZANDIRDIĞI DEĞERLER

Mavi Vatan kavramının Türkiyemiz'e ve Türk Halkı'na kazandırdığı değerleri sıralayacak olursak , nelere sahip olduğumuzu ve varlık içinde yokluk çekip durduğumuzu da öğrenmiş oluruz . Ohalde bu kavramın kazandırdığı değerleri bir bir sıralayalım ;

1 . Sanki Türkiyemiz'in dünya üzerinde ; 783.562 kilometre kare yüzölçümüne sahip bir vatan toprağından başka hiç bir şeyi yokmuş gibi düşünürken , bu kavram sayesinde 462.000 (dörtyüz altmış iki bin) kilometre karelik bir deniz yüz ölçümü daha varmış diyerek  "Mavi Vatanlı" bir devlet ve millet olduğumuzu öğrendik .

2 . Karasularımız , iç sularımız , kıta sahanlığımız , münhasır ekonomik bölgelerimiz ve deniz yetki alanlarımız olduğunu ve bu kavramların ne anlama geldiğini öğrendik .

3 . Vatan kavramına uygun ve milletçe benimsenen "Vermem ondan ben bir karış " milli parolamıza "Vermem ondan ben bir çakıl taşı ve bir kaşık su" parolasını ekledik . Kardak adası krizindeki kararlılığımız , doğu Akdenizde'ki ve Karadeniz'deki sismik araştırmalarımız , "Libya ile yaptığımız Deniz Yetki Alanları Anlaşması"  bunların en güzel örnekleridir. Bundan sonra , Lübnan , İsrail , Suriye , Mısır ve Yunanistan ile ve denizden komşu olduğumuz tüm devletlerle aynı şekilde anlaşmalar yapmamız gerektiğini öğrendik .

4 . Mavi Vatanımız üzerindeki hak ve menfaatlerimizin neler olduğunu öğrenerek su üstü ve su altı zenginliklerimizi araştırmaya başladık . Özellikle petrol , doğalgaz , hidro - karbon yatakları ... vb.  konusundaki keşif ve araştırmalarımızı arttırdık ve bu tür çalışmalara hız verdik . Sismik araştırma ve sondaj kabiliyetine sahip gemilere , bu gemilerde çalışan yetişmiş -  teknik ve  tecrübeli personele sahip olduk . (Bu gemileri ve hizmeti yabancı şirketlerden satın alıyorduk)  

5 . Mavi Vatan neleri ihtiva ediyorsa onları da öğrenmeye başladık . Su üstü ürünlerini , suyun  içindeki zenginlikleri , suyun derinliklerindeki zenginlikleri , suyun dibindeki - deniz dibindeki toprağın bile içinde ve altında olan zenginlikleri , tüm bu sayılanların içindeki nimetleri , su , tuz , iyot , magnezyum , potasyum , ... uranyum gibi atom ve elementleri ihtiva eden molekül ,  mineral ve cevherleri , balık ve deniz canlısı diye bildiğimiz tüm ürünler , sünger ,  mercan , inci , sedef gibi deniz dibi zenginlikleri , her çeşit maden , petrol , doğalgaz , hidro karbon ... vb. , su üstü ve su altı deniz ulaşım ve deniz yolu nakliyat imkan ve kabiliyeti ile , yüzer ve sabit tesisleri de ihtiva eden askeri ve stratejik üs ve bölgeleri , boğaz - kanal ve geçitlerle , doğal güzellikleri de içeren doğa harikası plaj ve kıyıları , iskele ve limanları , tarihi ve arkeolojik deniz dibi zenginlikleri ... bunların tamamı Mavi Vatan içinde var olan ve var olmasını arzu ettiğimiz değerlerimizdir.

6 . Mavi Vatanımız üzerindeki ada , adacık , kayalık , üs , boğaz ve geçitlerin neler olduğunu , bunların sahiplenilmesini ve kaptırılmamasını , bir çakıl taşı ve kayalığın bile düşmana bırakılmamasını (terkedilmemesini ) öğrendik .

7 . Türk halkında Milli bir şuur oluşturduk , hak ve menfaatlerimizin korunmasında gözümüzü dört açmaya başladık . "Bir Millet Yeniden Uyanıyor" kavramına eriştik .

8 . Gambot Diplomasisi  , Sismik - Sismik Sondaj Diplomasisi ve  Jeopolitik Rota , Deniz Yetki Alanları  gibi  kavramları öğrendik .

 

* * Gambot Diplomasisi , Sismik - Sismik Sondaj Diplomasisi  ve Jeopolitik Rota kavramlarını bize öğreten , Emekli Tümamiralimiz Soner Polat'a özellikle şükranlarımızı arzediyorum . Kendisi çok genç yaşta 30 Eylül 2019'da vefat ederek aramızdan ayrılmıştır , Allahtan rahmet diliyorum .

** Varlık içinde yokluk çektiğimiz kavramına gelince ; Mavi Vatan sularımızın derinliklerinde petrol ve doğalgaz gibi zenginliklerimiz varmış da , bizim haberimiz yokmuş , değeri ölçülmez ve  paha biçilmez bu milli servetlerimizin farkında değilmişiz , araştırmamışız  , keşfetmemişiz ve bu amaçla hiç bir gayeret de sarfetmemişiz .

**Eski Deniz Kuvetleri Komutanımız Emekli Oramiral Bülent Bostanoğlu 'nun Mavi Vatanımız'ın varlığının bilinmesi ve korunması konusunda , diğer denizci subay ve amiraller ile bilim adamlarımızın hepsinin büyük katkıları ve çok değerli önerileri olmuştur .

Bu öneriler  ;

1 . Türkiye gambot diplomasisi ile bölgesinde zorlayıcı bir güç olduğunu ispat etmelidir. Bu maksatla gerektiğinde her türlü sismik araştırmayı yapabilmeli , araştırma gemilerimizin korunmasını sağlayabilmeli ve gerekirse dış güçlerin bu konudaki  faaliyetlerimizi engellemesini durdurabilmelidir . Bunun için devletimiz vakit kaybetmeden teşkilatlanarak kendisini göstermelidir.

2 . Denizcilik Bakanlığının kurulmasına dair ihtiyaçalarımızın en iyi şekilde dile getirilmesi sağlanmalı ve denizcilik bakanlığının bir an önce kurulması gerçekleştirilmelidir . Denizcilik Bakanlığının koordinatörlüğünde deniz ticaret filomuz  geliştirilerek gerektiğinde donanma gücümüze dahil edilmelidir.

3 . Denizcilik ruhu oluşturarak , denizlerimizin imkan ve kabiliyetlerini değerlendirmek , filolarımıza kaptan , makina mühendisi ve teknik eleman yetiştirmek , bu maksatla , deniz içi ve deniz dibindeki kaynakların değerlendirilmesi gibi konular da dahil  eğitim ve araştırma yapabilmek için Denizcilik Üniversitesinin kurulması ivedilikle gerçekleştirilmelidir.


Bu yazı 347 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans