Bazı kitaplar vardır ki, yazarı öncelikle kendisi için değil, hak eden kişi veya kişiler için kaleme alır.
İşte, son kitabım “Edebiyatımızın Gülen Yüzü Pakize Başaran” da bu amaçla yazıldı.
1921 yılında, Bandırma'da doğan, 16 kitap yazmış, 40'ın üzerinde radyofonik piyesi, çok sayıda bestelenmiş şiiri bulunan Başaran, bir dönemin kadın yazarları arasında yer alıyordu. Halen kitap yazmayı sürdüren Pakize Başaran, biyografisinin yazılmasını da, belgeselinin çekilmesini de hak ediyor.
İşte bu yüzden, anılarıyla, üzüntü ve sevinçleriyle, yaşama sevgisi ve umutlarıyla Pakize Başaran'ın biyografisini kaleme aldım. Pakize Başaran, Bandırma'nın onuru ve gururudur.
Şu sıralarda da, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaan Bingül, Pakize Başaran belgeseli için özenli bir çalışma yürütüyor, çekimlerini sürdürüyor. Yine sevgili Zeynep Bayraktutan da, Pakize Başaran'ın oğlu, iki yıl önce kaybettiğimiz değerli yönetmen Tunç Başaran'ın belgeseli için yoğun bir çalışma içinde bulunuyor.
Yıllardır yazıyorum, bir kez daha yineleyeyim.
Bandırma'nın bir kent arşivine ihtiyacı var. Kent arşivleri, kentlerin belleğidir. Bandırmalı birçok gazeteci-yazar arkadaşın kaleme aldıkları, Bandırma'yla ilgili değerli yayınları var. Bu yayınlar, kurulacak bir kent arşivinde toplansa ve yeni araştırmalar yapacaklara kaynak olsa yarar sağlamaz mı?
Son yıllarda, Bandırma'da göreve gelen belediye başkanları, kent arşivinin gerekliliğini hep kabul etmelerine karşın bunu bir türlü yaşama geçiremediler. Hiç unutmuyorum, Sedat Pekel'in, ikinci belediye başkanlığı döneminde yine köşe yazılarımda kent arşivinin gerekliliğini dile getirmiştim. Pekel'in, “Bana, bu kent arşiviyle ilgili olarak yapılması gerekenler konusunda bir hazırlık yapar mısın?” demesi üzerine o dönemde 15 yıldır bulunan Balıkesir Kent Konseyi'nin sorumlusu ile görüşerek, güzel bir rapor hazırladım. Ancak Pekel'e ilettiğim, ayrıntılı bu rapor, ne yazık ki sümen altında kaldı. Sonuç çıkmadı.
Sonraki belediye başkanları döneminde de Kent Arşivi konusunda sonuç alınamadı. Gelen belediye başkanları da Kent Arşivi'ni yaşama geçiremedi. Dilerim, halen görevde bulunan Av. Tolga Tosun döneminde Kent Arşivi kurulur ve Bandırma için yazılanlar, çizilenler, hazırlanan kitaplar burada bir araya getirilir. Böylece de gelecekte Bandırma ve yöresinde çalışacaklar için eşsiz bir kaynak yaratılır.