ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.04.2022

BEN BİLMEM AVUKAT BİLİR

Haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüz durumlarda mahkemelere başvurup hakkınızın size iade edilmesini talep etmek anayasal hakkınızdır. Bu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyiniz. Ancak bu hakkınızı kullanırken konuyu etraflıca değerlendirmeniz gerekir. Davayı kazanma ihtimalinizi, kaybettiğiniz takdirde davanın size kaç liraya ve ne kadar zamana mal olacağını önceden hesaplamanız lehinize olacaktır.

      Dava, mahkemeye vereceğiniz bir dilekçe ile açılır.

      Dava dilekçesi, dava harca tabi ise harç ve gider avansının, harca tabi değil ise sadece gider avansının tahsil edilmesinden sonra ilgili mahkemeye kayıt olur ve bu tarihte davanız açılmış olur.  

      Bu tarif kolay görünse de dava açmak önemli yasal sonuçları olan ve mali yük getirmesi ihtimali bulunan ciddi bir iştir ve bazen uzun süre alır.

      Dava sürelerine bakarsak; 1438 dava türü ve 220 soruşturma suç türü için hedef süre belirlenmiş, ceza davalarının tamamı için 10 ile 13 aylık süreler, hukuk davalarının yüzde 87'si için 1.5 yılın altında yüzde 13'ü için ise 2 yıla kadar süreler öngörülmüş. Boşanma davaları için 10 ay, nafaka davaları için 8 ay, vesayet için 3 aylık bir süre gerekiyormuş.

      Davalar, yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Hangi tür mahkemenin görevli olduğunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduğunu da belirlemeniz gerekir. Bu sorunun kısa bir cevabı yoktur ve hatalı mahkemeye başvurmak zaman, para ve hak kayıplarına yol açar.

      Yukarıda yazılı olanları okudunuz.

- Dava açmak için yeterli bilgiye sahip olduğunuza emin misiniz?

- Davanızı takip etmek konusunda kararlı mısınız? Dava açtıktan sonra takip etmeyi ihmal etmeniz, davanızın reddedilmesine veya açılmamış sayılmasına neden olabilir.

- Davanızın olumsuz sonuçlanması halinde ne gibi sonuçlar doğuracağını değerlendirdiniz mi?

- Davanızın size maliyeti ne olacaktır?

- Davayı kaybetmeniz halinde katlanacağınız ek maliyet ne olacaktır?

- Uğradığınız haksızlığın giderilmesi için başvurulabilecek başka hukuki yöntemler var mı?

      Efendim! Ne dediniz? Evet haklısınız ...,     

      Ben bilmem avukat bilir ...

      Bence bir avukat tut ...

      Senin işini ancak avukat çözer ...

      Avukat, hak, hukuk ve yasa işlerinde isteyenlere yol gösteren, mahkemeler, devlet örgütleri ya da özel kuruluşlar önünde başkalarının hakkını savunmayı meslek edinmiş olan ve bunun için yasaların gerektirdiği koşulları taşıyan kişidir. 

      Mali durumunuz avukat tutmaya uygun değilse bulunduğunuz il barosuna başvurarak size, adli yardım kapsamında avukat atanmasını talep etme hakkına sahip olduğunuzu unutmayınız. 

      Ben bilmem avukat bilir ...         

      5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarım.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   


Bu yazı 340 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans